Elektroprivreda Srpske u sporovima

Protiv Mješovitog holdinga „Elektroprivreda Republike Srpske" a.d. Trebinje vode se sudski sporovi u kojima je to javno preduzeće tužena strana za iznos od 114.004.043 KM, bez efekata eventualnih zateznih kamata i troškova sudskih postupaka.

Republika Srpska 03.12.2016 | 11:29
Elektroprivreda Srpske u sporovima
Glavna služba za reviziju javnog sektora RS u revizorskom izvještaju o radu „Elektroprivrede RS" u prošloj godini ukazala je da je od navedenog iznosa najznačajniji sudski spor tužba investicionih fondova (manjinskih akcionara) u državnom preduzeću "Inženjering Ugljevik II", Ugljevik za naknadu štete zbog neosnivanja navedenog preduzeća.

Tužbeni zahtjev po ovom osnovu iznosi 52.538.837 KM. Okružni privredni sud u Banja Luci je 21. marta ove godine donio presudu kojom se odbija tužbeni zahtjev fondova kao neosnovan, te navodi da je protiv presude dozvoljena žalba Višem privrednom sudu u Banja Luci.

Spor je nastao još u postupku vaučerske privatizacije koju je provodila nekadašnja Direkcija za privatizaciju RS. Fondovi koji su podnijeli tužbu su u postupku privatizacije kupili ukupno 18,73 posto kapitala preduzeća „Inženjering Ugljevik II" iz Ugljevika, ali nikada nije organizovano kao akcionarsko društvo i formirani organe preduzeća, a što je, kako tvrde, bila obaveza.

Fondovi navode da su tuženi na taj način ostvarili protivpravnu korist raspolažući sredstvima dobijenim od prodaje vaučera, te da je Investiciono-razvojna banka RS, kao pravni nasljednik Direkcije za privatizaciju, odgovorna što nije regulisala status kompanije.

„Elektroprivreda RS" se povremeno javlja i kao tužena strana u sporovima koje drugi pravni subjekti vode radi naplate potraživanja. Na osnovu procjene rukovodstva ovog privrednog društva i advokata, za ostale sporove koji se vode, na dan sastavljanja finansijskih izvještaja, eventualni gubici mogu da iznose do 6.952.145 KM.

Za navedeni iznos izvršena su rezervisanja u finansijskim izvještajima za 2015. godinu, za potencijalne gubitke po osnovu sudskih sporova, dok za ostale tužbe rukovodstvo „Elektroprivrede" i advokati smatraju da neće biti izloženo materijalno značajnim dodatnim potencijalnim gubicima po navedenim osnovama.

Na kraju prošle godine „Elektoprivreda RS" je vodila sudske sporove radi naplate svojih potraživanja u ukupnom iznosu od 5.494.677 KM.

Izvor: Fena

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Vladimir Delić i Milorad Dodik

03.12.2016 10:41

Milorad Dodik,Vladimir Delić i Ari Livne su 2008 Elektroprivredu srpske obećali premijeru Islanda i dobili veliki keš i učešće,suvlasnički dio,u firmi koja će kupiti Elektroprivredu srpske. Nema potrebe da se sada čudimo hajci koja se vodi protiv elektroprivrede,njena se sudbina zna samo što mi reagujemo kad sve prođe. Trba iscjediti Elnos iza koga stoji Petar Đikić i izvlači pare i elektroprivrede srpske. Elnos je firme Petea Đokića i njegovih Srbijanskih mentora,u zamjenu za uništavanje elektroprivrede Elnos dobija poslove po zemljama Skandinavije. Ima li odgovornih ljudi da ovo spriječe?

ODGOVORITE