Електропривреда Српске у споровима

Против Мјешовитог холдинга „Електропривреда Републике Српске" а.д. Требиње воде се судски спорови у којима је то јавно предузеће тужена страна за износ од 114.004.043 КМ, без ефеката евентуалних затезних камата и трошкова судских поступака.

Република Српска 03.12.2016 | 11:29
Електропривреда Српске у споровима
Главна служба за ревизију јавног сектора РС у ревизорском извјештају о раду „Електропривреде РС" у прошлој години указала је да је од наведеног износа најзначајнији судски спор тужба инвестиционих фондова (мањинских акционара) у државном предузећу "Инжењеринг Угљевик ИИ", Угљевик за накнаду штете због неоснивања наведеног предузећа.

Тужбени захтјев по овом основу износи 52.538.837 КМ. Окружни привредни суд у Бања Луци је 21. марта ове године донио пресуду којом се одбија тужбени захтјев фондова као неоснован, те наводи да је против пресуде дозвољена жалба Вишем привредном суду у Бања Луци.

Спор је настао још у поступку ваучерске приватизације коју је проводила некадашња Дирекција за приватизацију РС. Фондови који су поднијели тужбу су у поступку приватизације купили укупно 18,73 посто капитала предузећа „Инжењеринг Угљевик ИИ" из Угљевика, али никада није организовано као акционарско друштво и формирани органе предузећа, а што је, како тврде, била обавеза.

Фондови наводе да су тужени на тај начин остварили противправну корист располажући средствима добијеним од продаје ваучера, те да је Инвестиционо-развојна банка РС, као правни насљедник Дирекције за приватизацију, одговорна што није регулисала статус компаније.

„Електропривреда РС" се повремено јавља и као тужена страна у споровима које други правни субјекти воде ради наплате потраживања. На основу процјене руководства овог привредног друштва и адвоката, за остале спорове који се воде, на дан састављања финансијских извјештаја, евентуални губици могу да износе до 6.952.145 КМ.

За наведени износ извршена су резервисања у финансијским извјештајима за 2015. годину, за потенцијалне губитке по основу судских спорова, док за остале тужбе руководство „Електропривреде" и адвокати сматрају да неће бити изложено материјално значајним додатним потенцијалним губицима по наведеним основама.

На крају прошле године „Електопривреда РС" је водила судске спорове ради наплате својих потраживања у укупном износу од 5.494.677 КМ.

Извор: Фена

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Владимир Делић и Милорад Додик

03.12.2016 10:41

Милорад Додик,Владимир Делић и Ари Ливне су 2008 Електропривреду српске обећали премијеру Исланда и добили велики кеш и учешће,сувласнички дио,у фирми која ће купити Електропривреду српске. Нема потребе да се сада чудимо хајци која се води против електропривреде,њена се судбина зна само што ми реагујемо кад све прође. Трба исцједити Елнос иза кога стоји Петар Ђикић и извлачи паре и електропривреде српске. Елнос је фирме Петеа Ђокића и његових Србијанских ментора,у замјену за уништавање електропривреде Елнос добија послове по земљама Скандинавије. Има ли одговорних људи да ово спријече?

ОДГОВОРИТЕ