Ima li lijeka za bolesno zdravstvo u Srpskoj?

Sunovrat zdravstva Republike Srpske počeo je još 2006. godine. Zdravstveni sistem Srpske se nije uspio oduprijeti raznim uticajima kao što je farmaceutska industrija, a dokosurila ga je dugogodišnja loša ekonomska politika, istakli su gosti emisije IZAZOVI BN televizije, komentarišući jedno od gorućih pitanja u Srpskoj - od čega boluje zdravstvo?

Republika Srpska 02.12.2016 | 22:42
Ima li lijeka za bolesno zdravstvo u Srpskoj?
Kreditni aranžmani, farmaceutska industrija i javno-privatna partnerstva – jednom rječju loša politika i defgicit strategije, bacili su zdravstvo Republike Srpske na koljena, jednim glasom konstatovali su medicinski stručnjaci u emisiji IZAZOVI BN televizije.

„Mi smo davno rekli da je ovaj sistem i u kolapsu i na aparatu za vještačko disanje. Sve što se trenutno radi, radi se da bi se održala politika. Zdravstveni radnisi su uvijek donji. Zašto? Od nas se očekuje sve, a ne očekuje se da mi živimo od svog rada. Na sve moguće načine se trude da nam zagorčaju život i rad i da najveći teret mi podnesemo u ovom sistemu“, kazao je predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS dr Miodrag Femić.

Na pitanje koga smatra odgovornim, Femić je odgovorio:

„Riba smrdi od glave, a ne od repa.“

O zaduženjima u zdravstvu samo u oblasti gradnje, svjedoči bivši ministar zdravlja dr Slobodan Stanić.

„Trenutno imamo dva kredita Svjetske banke, zatim `Koreju` 1, 2 i 3, kredit Evropske investicione banke i posljednji kredit po sistemu `ključ u ruke` za Bolnicu Istočno Sarajevo.“

O gomilanjima dugovanja svjedoči i direktor Doma zdravlja Sokolac Adrijana Stanar.

„Od 01.08.2009. godine, pa do 31.10. 2014. godine nikako nisu uplaćivani doprinosi, što je nama napravilo akumulirani gubitak od 2.700.000 KM“, rekla je Stanareva.

Loša politika, pretvorila je medicinske ustanove u najbolje i najprofitabilnije firme za politički podobne, smatra Ranko Palačković, predsjednik Strukovnog sindikatamedicinskih sestara i tehničara Republike Srpske.

„Došlo je do nekontrolisanog zapošljavanja prije svega administrativnih radnika i nemedicinski kadar.“

Palačković je dodao da danas medicinske sestre i ljekari u domovima zdravlja zbog nedostatka novca imaju najniži koeficijent, a nosioci su primarne zdravstvene zaštite.

Rezultat toga je odlazak medicinskog kadra iz Republike Srpske, naglasio je Palačković, istovremeno ističući da je samo iz Kliničkog centra u Banjaluci od početka godine otišlo 70 medicinskih sestara.

„U narednom periodu će isti broj medicinskog osoblja sreću i bolju zaradu potražiti u zapadnim klinikama“, upozorio je on.

Bolje dane u zdravstvu Srpske bivši ministar zdravlja Srpske Slobodan Stanić ne vidi ukoliko ne dođe do znatnih promjena.

„Promjena zdravstvene politike, ukupne politike, preispitivanje svega što je dosada urađeno, kontrola svih ugovora. Mora se krenuti i sa reformom. A sada, kada poslušate aktuelnog ministra on kaže `analiziramo, vidićemo` - pomislite da je taj čovjek ministar tek 100 dana, a ne već tri godine.“

Ogromne finansijske gubitke, namještene tendere i ostale malverzacije koje su zdravstveni sistem dovele na rub propasti prouzrokovali su i loši zakoni, prevashodno tenderski, naglasili su medicinari u IZAZOVIMA BN televizije. Zahvaljujući tome preko raznih projekata zdravstveni sistem Srpske oštećen je za nekoliko stotina miliona KM.



(BN televizija)
(Foto: BN televizija)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

KRAH U ZDRAVSTVU DONIO JE

02.12.2016 19:52

DRAGAN BOGDANIC - PRVO JE UKINUO OBAVEZNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE ZA STARIJE OD 65 GODINA (STO JE ZLOCIN BEZ PRESEDANA), PA ONDA SVE OSTALO.....

ODGOVORITE
Name

prle

03.12.2016 08:23

Bogdanicu, kako te nije sramota?

Name

nepregledani

02.12.2016 20:10

Zaboravili ste Skrbu, taj gdje prodje ni trava vise ne raste

ODGOVORITE
Name

Student

02.12.2016 22:06

I ovog Stanića koji je vazda političar bio, a nikad doktor, više je pun kofer!

ODGOVORITE
Name

Fam

02.12.2016 22:25

Smijeniti direktore. Užas. D-uvlakaci, samoživi, nesposobni stvorovi.

ODGOVORITE
Name

galeb

02.12.2016 23:11

Ima lijeka za zdravstvo RS pohapsiti plackase i kriminalce sto su oplackali zdravtstvo RS i vratiti oplackano zdravstvu RS bez toga nema bolje.

ODGOVORITE
Name

Nisu svi

02.12.2016 23:14

Nisu svi doktori propalice i neznalice kaoStevandić. Ima divnih ljudi i velikihstručnjaka. Preporučujem im da bježe vani, imaće veće plate i više poštocanja. Škrbić je gori od Bakira!

ODGOVORITE
Name

Ne

03.12.2016 00:00

Nema.

ODGOVORITE
Name

hehe

03.12.2016 00:02

Jednostavno, cim nema privrede, nema radnika koji uplacuju zdravstveno, nema ni zdravstva da valja.

ODGOVORITE
Name

Ima, ima

03.12.2016 08:15

Prvi korak je da oslobodite zdravstvo od politike i politicara, zatim da se na celo medicinskih ustanova postavljaju osobe medicinske struke sa najvecim dokazanim sposobnostima uz veliko iskustvo - bez stranacke podobnosti, da se napravi reda na medicinskim fakultetima - zadnjih godina je svasta izaslo sa prefiksom dr.

ODGOVORITE
Name

ana

03.12.2016 12:53

Tolike medicinske sestre volontiraju ,a i doktori i godinama problemi u zdravstvu.kuda ovo sve ide ,odgovorni,dajte ostavke ili sipa neka privodi lopoveeee.

ODGOVORITE
Name

ACHTUNG DICHTUNG

03.12.2016 15:30

Kad je politika iznad struke.

ODGOVORITE
Name

stop

03.12.2016 22:10

Kako brate mili kad u zdravstvu rade doktori porodicne medicine ludaci sa dijagnozom f22 slucaj u Mrkonjic Gradu ,pravosnazno osudjen za falsifikovanje javne isprave za kradju sume prijetnje gradjanima e to vam je ugled zdravstva.

ODGOVORITE