Има ли лијека за болесно здравство у Српској?

Суноврат здравства Републике Српске почео је још 2006. године. Здравствени систем Српске се није успио одупријети разним утицајима као што је фармацеутска индустрија, а докосурила га је дугогодишња лоша економска политика, истакли су гости емисије ИЗАЗОВИ БН телевизије, коментаришући једно од горућих питања у Српској - од чега болује здравство?

Република Српска 02.12.2016 | 22:42
Има ли лијека за болесно здравство у Српској?
Кредитни аранжмани, фармацеутска индустрија и јавно-приватна партнерства – једном рјечју лоша политика и дефгицит стратегије, бацили су здравство Републике Српске на кољена, једним гласом констатовали су медицински стручњаци у емисији ИЗАЗОВИ БН телевизије.

„Ми смо давно рекли да је овај систем и у колапсу и на апарату за вјештачко дисање. Све што се тренутно ради, ради се да би се одржала политика. Здравствени радниси су увијек доњи. Зашто? Од нас се очекује све, а не очекује се да ми живимо од свог рада. На све могуће начине се труде да нам загорчају живот и рад и да највећи терет ми поднесемо у овом систему“, казао је предсједник Струковног синдиката доктора медицине РС др Миодраг Фемић.

На питање кога сматра одговорним, Фемић је одговорио:

„Риба смрди од главе, а не од репа.“

О задужењима у здравству само у области градње, свједочи бивши министар здравља др Слободан Станић.

„Тренутно имамо два кредита Свјетске банке, затим `Кореју` 1, 2 и 3, кредит Европске инвестиционе банке и посљедњи кредит по систему `кључ у руке` за Болницу Источно Сарајево.“

О гомилањима дуговања свједочи и директор Дома здравља Соколац Адријана Станар.

„Од 01.08.2009. године, па до 31.10. 2014. године никако нису уплаћивани доприноси, што је нама направило акумулирани губитак од 2.700.000 КМ“, рекла је Станарева.

Лоша политика, претворила је медицинске установе у најбоље и најпрофитабилније фирме за политички подобне, сматра Ранко Палачковић, предсједник Струковног синдикатамедицинских сестара и техничара Републике Српске.

„Дошло је до неконтролисаног запошљавања прије свега административних радника и немедицински кадар.“

Палачковић је додао да данас медицинске сестре и љекари у домовима здравља због недостатка новца имају најнижи коефицијент, а носиоци су примарне здравствене заштите.

Резултат тога је одлазак медицинског кадра из Републике Српске, нагласио је Палачковић, истовремено истичући да је само из Клиничког центра у Бањалуци од почетка године отишло 70 медицинских сестара.

„У наредном периоду ће исти број медицинског особља срећу и бољу зараду потражити у западним клиникама“, упозорио је он.

Боље дане у здравству Српске бивши министар здравља Српске Слободан Станић не види уколико не дође до знатних промјена.

„Промјена здравствене политике, укупне политике, преиспитивање свега што је досада урађено, контрола свих уговора. Мора се кренути и са реформом. А сада, када послушате актуелног министра он каже `анализирамо, видићемо` - помислите да је тај човјек министар тек 100 дана, а не већ три године.“

Огромне финансијске губитке, намјештене тендере и остале малверзације које су здравствени систем довеле на руб пропасти проузроковали су и лоши закони, превасходно тендерски, нагласили су медицинари у ИЗАЗОВИМА БН телевизије. Захваљујући томе преко разних пројеката здравствени систем Српске оштећен је за неколико стотина милиона КМ.



(БН телевизија)
(Фото: БН телевизија)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

КРАХ У ЗДРАВСТВУ ДОНИО ЈЕ

02.12.2016 19:52

ДРАГАН БОГДАНИЦ - ПРВО ЈЕ УКИНУО ОБАВЕЗНО ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРАЊЕ ЗА СТАРИЈЕ ОД 65 ГОДИНА (СТО ЈЕ ЗЛОЦИН БЕЗ ПРЕСЕДАНА), ПА ОНДА СВЕ ОСТАЛО.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

прле

03.12.2016 08:23

Богданицу, како те није срамота?

Name

непрегледани

02.12.2016 20:10

Заборавили сте Скрбу, тај гдје продје ни трава висе не расте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студент

02.12.2016 22:06

И овог Станића који је вазда политичар био, а никад доктор, више је пун кофер!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фам

02.12.2016 22:25

Смијенити директоре. Ужас. Д-увлакаци, саможиви, неспособни створови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

галеб

02.12.2016 23:11

Има лијека за здравство РС похапсити плацкасе и криминалце сто су оплацкали здравтство РС и вратити оплацкано здравству РС без тога нема боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нису сви

02.12.2016 23:14

Нису сви доктори пропалице и незналице каоСтевандић. Има дивних људи и великихстручњака. Препоручујем им да бјеже вани, имаће веће плате и више поштоцања. Шкрбић је гори од Бакира!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не

03.12.2016 00:00

Нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хехе

03.12.2016 00:02

Једноставно, цим нема привреде, нема радника који уплацују здравствено, нема ни здравства да ваља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има, има

03.12.2016 08:15

Први корак је да ослободите здравство од политике и политицара, затим да се на цело медицинских установа постављају особе медицинске струке са највецим доказаним способностима уз велико искуство - без странацке подобности, да се направи реда на медицинским факултетима - задњих година је сваста изасло са префиксом др.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ана

03.12.2016 12:53

Толике медицинске сестре волонтирају ,а и доктори и годинама проблеми у здравству.куда ово све иде ,одговорни,дајте оставке или сипа нека приводи лоповееее.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

03.12.2016 15:30

Кад је политика изнад струке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стоп

03.12.2016 22:10

Како брате мили кад у здравству раде доктори породицне медицине лудаци са дијагнозом ф22 слуцај у Мркоњиц Граду ,правосназно осудјен за фалсификовање јавне исправе за крадју суме пријетње градјанима е то вам је углед здравства.

ОДГОВОРИТЕ