Imamo mehanizme da 'zaobiđemo' odluke

Trojni sastanak lidera BiH, Srbije i Hrvatske bi, po mišljenju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, doprinio smirivanju napetosti i imao pozitivne implikacije po cijeli region.

Republika Srpska 02.12.2016 | 20:50
Imamo mehanizme da 'zaobiđemo' odluke
Ivanić smatra da situacija na Balkanu "dominantno zavisi od odnosa u trouglu Zagreb—Sarajevo—Beograd“ i predlaže trojni sastanak lidera BiH, Srbije i Hrvatske.

To bi, po njegovom mišljenju, doprinijelo smirivanju napetosti i imalo pozitivne implikacije po cijeli region.

"Ta ideja koju sam iznio mislim da ima šanse da se razvije, ne do kraja ove godine, ali sigurno u prvoj polovini iduće. Od nje bi, uvjeren sam, svi imali koristi, i iz tog razloga smatram da će ona naići na pozitivne reakcije. Ona je iznijeta i sada je na drugim učesnicima da na nju odgovore“, rekao je Ivanić za "Sputnjik" dodajući da prije svega tu misli na lidere država van Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Predsjedništva BiH se osvrnuo i na odluku Ustavnog suda BiH koji je poništio rezultate referenduma o Danu Republike Srpske, održanog 25. septembra.

"Iz onoga što su mediji objavili ispada da je Ustavni sud poništio rezultate referenduma. To tek ne razumijem, jer ne vidim kako se mogu poništiti rezultati… Rezultati su poznati, više od 99 odsto stanovništva Republike Srpske želi da se 9. januar obilježava kao njen praznik. Tu političku volju niko više ne može da promijeni. Svi pokušaju da se tu nešto uradi, da neko nametne srpskom narodu praznike i da određuje pravila po kojima će se on ponašati, u startu su osuđeni na propast. I sa referendumom i bez njega jasno je da će 9. januar biti praznik."

"Sve političke tenzije koje se razvijaju su kontraproduktivne i to samo pokazuje da ne može niko nikom u BiH nametati šta misli da je ispravno. Srpski narod će 9. januar slaviti, i mi imamo mehanizme i načine kako to možemo da obezbijedimo i kako možemo, da upotrijebim taj termin, ’zaobići‘ te odluke Ustavnog suda. Formalno ih ispoštovati, a u suštini sačuvati 9. januar kao svoj najveći praznik“, ističe Ivanić, koji se ovih dana vratio iz Brisela.

Govoreći o toj posjeti, Ivanić je rekao da se susreo sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom.

"Ovo je bio prvi put da je on primio nekoga sa prostora BiH u svom mandatu. Razgovor je bio vrlo pozitivan, ja gospodina Junkera znam dugi niz godina, i osjetio sam vrlo visoku spremnost i vrlo pozitivan odnos prema nama, rekao bih čak i malo pozitivniji nego što sam očekivao. To je dobro, jer doskora je bio negativniji nego što smo to zaslužili. To znači da mi sada imamo podršku i da ćemo 9. decembra dobiti upitnik, a da BiH čeka obaveza da na njega odgovori."

"Mi ćemo sasvim sigurno stići da to uradimo u nekom periodu od šest do devet mjeseci, ali je više nego jasno da ćemo teško dobiti status kandidata dok se ne riješe neka politička pitanja, kao što su izbori u Mostaru i sprovođenje odluke Sejdić—Finci. I jedna i druga tema su dominantno teme odnosa između Bošnjaka i Hrvata, tako da je evidentno da bi, ako se to ne riješi, BiH mogla postati talac tih odnosa. Zato mislim da je ogromna obaveza mojih kolega u Federaciji da obe ove teme što je moguće prije razriješe“, kaže Ivanić.

(Sputnjik)
(Foto: BN televizija)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

iredenta

02.12.2016 18:59

Jedini pravi mehanizam je IGNORISI sve al bas sve sto dolazi iz Sarajeva.

ODGOVORITE
Name

Saša

02.12.2016 19:14

BRAVO!!

Name

NN

02.12.2016 19:23

Da samo slusaj Dodika i sve ce biti ok

Name

re.

02.12.2016 22:42

Bez BiH nema RS-a.

Name

Ignor

02.12.2016 22:44

Ignor

Name

Re: Re.

03.12.2016 01:07

Obrnuto: bez RS nema BiH. Pokušaji uništenja RS će uništiti BiH, ne RS.

Name

goran

02.12.2016 19:29

Prvo nije istina da vise od 99 % stanovnistva RS 'zeli da ...' nego je istina da vise od 99% onih koji su izasli na referendum 'zeli da..' Drugo na referendum\u nije bilo nikakvih posmatraca sa strane, kontrole, tako da smo imali slucajeva da je jedan clan familije glaso za desetak clanova familiije koji se uopste nisu pojavili

ODGOVORITE
Name

Nisu čista posla..

02.12.2016 22:00

Glasačka mjesta su bila poprilično pusta prilikom referenduma/ankete. Neuoporedivo sa izborima. Barem u BL je tako bilo. Kažu i u drugim sredinama. Tako da je objavljeni procenat izlaznosti vrlo vrlo sumnjiv..

Name

zumba

02.12.2016 19:35

Pusti suplju Ivanicu,sta cemo sa MMF,ima li gdje para,da se radi,privredjuje.Ti si jos dvije godine na vlasti i adio.

ODGOVORITE
Name

Iskreno

02.12.2016 19:53

Ignorisao ili ne Sarajevo oni rado tamo sjede i primaju debelu platu

ODGOVORITE
Name

Empirija

02.12.2016 22:06

Nije tačno da će sav 'Srpski narod 9. januar slaviti..'. Slaviće samo oni sa pozivnicama, samo pozvani, probrani i odabrani. Njih stotinjak, prvo akademija, polaganje vijenaca, pa onda gozba. U holu vlade ili u integralnom restoranu na 14 spratu zgrade kojoj je RTRS u prizemlju.

ODGOVORITE
Name

Lajk

02.12.2016 22:26

Evo Lajk za Empirija!

Name

Re

03.12.2016 09:09

Oni što su na platnim listama javnog sektora imaju taj dan neće raditi, imaće plaćen neradni dan. Osim policije koja će raditi i prekovremeno i noću ali im to neće biti plaćeno.

Name

Ja

03.12.2016 13:37

Isto ce se slaviti kao sto je "obicni narod" slavio 29. novembar.

Name

10 januar

02.12.2016 23:50

Mladene polozio si zakletvu da ces postovati Ustav BIH a ne da ces ga zaobilaziti...

ODGOVORITE
Name

Duro

03.12.2016 01:00

Ja mislim da bi moglo doci do velikih probleme u vezi sudske odluke o "ponistavanju rezultata referenduma". Naime, sad bi se Izetbegovic mogao zalitu Upravi vodovoda u Sarajevu , a isti ce odmah odobriti dovoljne kolicine vode za nekoliko vatrogasnih jedinica koje bi se tada uputile ka Banja Luci. Ovim vatrogasnim jedinicama ce naravno komandovati Bakir Izetbegovic, i eto nam belaj u Baja Luci.

ODGOVORITE
Name

Bole

03.12.2016 08:33

Da ti je Dodik o ovome na vreme brinuo ne bi Izetbegovic radio to sto radi, on je prodao RS davno DAJ BOZE DA GRESIM al on ovo malo RS-a sto je ostalo prodace je da ne bi zaglavio u zatvor! ZAPAMTI STA TI JE RECENO!

Name

Duro

03.12.2016 13:53

A, o cemu je to bolan Mustafa, Dodik "na vrijeme ptrebao misliti"? Da ce mozda Bakir zabraniti da se slavi dan republike, i to sad poslije 25 godina.Tu odluku nije donio Dodik. A, sta je to Dodik prodao od Republike Srpske? Bakiru bolan Mustafa ne ostaje vise nista drugo nego da se zali upravi vodovod u Saraju i da uputi vatrogasne jedinice u Banja Luku. Potencijalna mogucnost da Bakirovi vatrogasci naprave belaj u Banja Luci stvarno postoji, jer je Bakir iscrpio sve "pravne norme". Sad treba odluka da se sprovede, a to uprava vodovoda i Bakirovi vatrogasci najbolje mogu.

Name

prof

03.12.2016 07:01

I ti si se prodao baji.

ODGOVORITE