Имамо механизме да 'заобиђемо' одлуке

Тројни састанак лидера БиХ, Србије и Хрватске би, по мишљењу предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иваниц́а, допринио смиривању напетости и имао позитивне импликације по цијели регион.

Република Српска 02.12.2016 | 20:50
Имамо механизме да 'заобиђемо' одлуке
Иваниц́ сматра да ситуација на Балкану "доминантно зависи од односа у троуглу Загреб—Сарајево—Београд“ и предлаже тројни састанак лидера БиХ, Србије и Хрватске.

То би, по његовом мишљењу, допринијело смиривању напетости и имало позитивне импликације по цијели регион.

"Та идеја коју сам изнио мислим да има шансе да се развије, не до краја ове године, али сигурно у првој половини идуц́е. Од ње би, увјерен сам, сви имали користи, и из тог разлога сматрам да ц́е она наиц́и на позитивне реакције. Она је изнијета и сада је на другим учесницима да на њу одговоре“, рекао је Иваниц́ за "Спутњик" додајуц́и да прије свега ту мисли на лидере држава ван Босне и Херцеговине.

Предсједник Предсједништва БиХ се осврнуо и на одлуку Уставног суда БиХ који је поништио резултате референдума о Дану Републике Српске, одржаног 25. септембра.

"Из онога што су медији објавили испада да је Уставни суд поништио резултате референдума. То тек не разумијем, јер не видим како се могу поништити резултати… Резултати су познати, више од 99 одсто становништва Републике Српске жели да се 9. јануар обиљежава као њен празник. Ту политичку вољу нико више не може да промијени. Сви покушају да се ту нешто уради, да неко наметне српском народу празнике и да одређује правила по којима ц́е се он понашати, у старту су осуђени на пропаст. И са референдумом и без њега јасно је да ц́е 9. јануар бити празник."

"Све политичке тензије које се развијају су контрапродуктивне и то само показује да не може нико ником у БиХ наметати шта мисли да је исправно. Српски народ ц́е 9. јануар славити, и ми имамо механизме и начине како то можемо да обезбиједимо и како можемо, да употријебим тај термин, ’заобиц́и‘ те одлуке Уставног суда. Формално их испоштовати, а у суштини сачувати 9. јануар као свој највец́и празник“, истиче Иваниц́, који се ових дана вратио из Брисела.

Говорец́и о тој посјети, Иваниц́ је рекао да се сусрео са предсједником Европске комисије Жан-Клод Јункером.

"Ово је био први пут да је он примио некога са простора БиХ у свом мандату. Разговор је био врло позитиван, ја господина Јункера знам дуги низ година, и осјетио сам врло високу спремност и врло позитиван однос према нама, рекао бих чак и мало позитивнији него што сам очекивао. То је добро, јер доскора је био негативнији него што смо то заслужили. То значи да ми сада имамо подршку и да ц́емо 9. децембра добити упитник, а да БиХ чека обавеза да на њега одговори."

"Ми ц́емо сасвим сигурно стиц́и да то урадимо у неком периоду од шест до девет мјесеци, али је више него јасно да ц́емо тешко добити статус кандидата док се не ријеше нека политичка питања, као што су избори у Мостару и спровођење одлуке Сејдиц́—Финци. И једна и друга тема су доминантно теме односа између Бошњака и Хрвата, тако да је евидентно да би, ако се то не ријеши, БиХ могла постати талац тих односа. Зато мислим да је огромна обавеза мојих колега у Федерацији да обе ове теме што је могуц́е прије разријеше“, каже Иваниц́.

(Спутњик)
(Фото: БН телевизија)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

иредента

02.12.2016 17:59

Једини прави механизам је ИГНОРИСИ све ал бас све сто долази из Сарајева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

02.12.2016 18:14

БРАВО!!

Name

НН

02.12.2016 18:23

Да само слусај Додика и све це бити ок

Name

ре.

02.12.2016 21:42

Без БиХ нема РС-а.

Name

Игнор

02.12.2016 21:44

Игнор

Name

Ре: Ре.

03.12.2016 00:07

Обрнуто: без РС нема БиХ. Покушаји уништења РС ће уништити БиХ, не РС.

Name

горан

02.12.2016 18:29

Прво није истина да висе од 99 % становниства РС 'зели да ...' него је истина да висе од 99% оних који су изасли на референдум 'зели да..' Друго на референдум\у није било никаквих посматраца са стране, контроле, тако да смо имали слуцајева да је један цлан фамилије гласо за десетак цланова фамилиије који се уопсте нису појавили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нису чиста посла..

02.12.2016 21:00

Гласачка мјеста су била поприлично пуста приликом референдума/анкете. Неуопоредиво са изборима. Барем у БЛ је тако било. Кажу и у другим срединама. Тако да је објављени проценат излазности врло врло сумњив..

Name

зумба

02.12.2016 18:35

Пусти супљу Иваницу,ста цемо са ММФ,има ли гдје пара,да се ради,привредјује.Ти си јос двије године на власти и адио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

02.12.2016 18:53

Игнорисао или не Сарајево они радо тамо сједе и примају дебелу плату

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емпирија

02.12.2016 21:06

Није тачно да ће сав 'Српски народ 9. јануар славити..'. Славиће само они са позивницама, само позвани, пробрани и одабрани. Њих стотињак, прво академија, полагање вијенаца, па онда гозба. У холу владе или у интегралном ресторану на 14 спрату зграде којој је РТРС у приземљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лајк

02.12.2016 21:26

Ево Лајк за Емпирија!

Name

Ре

03.12.2016 08:09

Они што су на платним листама јавног сектора имају тај дан неће радити, имаће плаћен нерадни дан. Осим полиције која ће радити и прековремено и ноћу али им то неће бити плаћено.

Name

Ја

03.12.2016 12:37

Исто це се славити као сто је "обицни народ" славио 29. новембар.

Name

10 јануар

02.12.2016 22:50

Младене полозио си заклетву да цес постовати Устав БИХ а не да цес га заобилазити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуро

03.12.2016 00:00

Ја мислим да би могло доци до великих проблеме у вези судске одлуке о "пониставању резултата референдума". Наиме, сад би се Изетбеговиц могао залиту Управи водовода у Сарајеву , а исти це одмах одобрити довољне колицине воде за неколико ватрогасних јединица које би се тада упутиле ка Бања Луци. Овим ватрогасним јединицама це наравно командовати Бакир Изетбеговиц, и ето нам белај у Баја Луци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

03.12.2016 07:33

Да ти је Додик о овоме на време бринуо не би Изетбеговиц радио то сто ради, он је продао РС давно ДАЈ БОЗЕ ДА ГРЕСИМ ал он ово мало РС-а сто је остало продаце је да не би заглавио у затвор! ЗАПАМТИ СТА ТИ ЈЕ РЕЦЕНО!

Name

Дуро

03.12.2016 12:53

А, о цему је то болан Мустафа, Додик "на вријеме птребао мислити"? Да це мозда Бакир забранити да се слави дан републике, и то сад послије 25 година.Ту одлуку није донио Додик. А, ста је то Додик продао од Републике Српске? Бакиру болан Мустафа не остаје висе ниста друго него да се зали управи водовод у Сарају и да упути ватрогасне јединице у Бања Луку. Потенцијална могуцност да Бакирови ватрогасци направе белај у Бања Луци стварно постоји, јер је Бакир исцрпио све "правне норме". Сад треба одлука да се спроведе, а то управа водовода и Бакирови ватрогасци најбоље могу.

Name

проф

03.12.2016 06:01

И ти си се продао баји.

ОДГОВОРИТЕ