Tramp šokirao generale Pentagona

Možda je najpoznatiji medijski projekat Donalda Trampa rijaliti šou “Šegrt“ na NBC-u, u kojem je Tramp igrao sebe i podvrgavao ljude koji žele da rade za njega raznim testovima.

Svijet 15.11.2016 | 09:25
Tramp šokirao generale Pentagona
Tramp ne samo da je igrao glavnu ulogu u rijalitiju, nego ga je i uspešno producirao, što dokazuje da on ne samo da može da gradi hotele, nego se i veoma dobro razume u moderni šou biznis. Ovo takođe pokazuje kako su ga njegovi protivnici u velikoj meri potcenjivali tokom predsedničke trke.

Pre nego što je Tramp lansirao svoj predsednički slogan “Načinimo Ameriku veličanstvenom ponovo,“ on je u javnosti već bio povezan sa drugom primamljivom frazom: “Otpušten si!,“ koju je vikao nemarnim učesnicima njegove TV emisije.

Neki američki komentatori su čak napisali da su birači glasali za njega samo da bi videli da li će očitati bukvicu zvaničnicima Vašingtona na isti način na koji je to čininio na TV-u. Zasada, barem pred kamerama, Tramp se ponaša relativno uzdržano, posebno što još uvek nema zvanična prava. Ali štampa već odaje informacije o tome šta on radi iza zatvorenih vrata.

Na primer, USA Today, novine koje su veoma skeptične prema novom predsedniku, navodi da su prve Trampove žrtve generali Pentagona. On je pred njih postavio neizgovoreni zadatak o razradi plana za masovne, efektivne vazdušne napade na ISIS. Datum dospeća je 30 dana i postojaće nepredvidive, negativne posledice za one generale koji ne ispune naredbu ili to odrade loše.

Izvori američkih novinara su se čak žalili da bi ti generali mogli biti primorani da – spremite se – sarađuju sa Rusijom, pa čak i razmenjuju informacije sa ruskim vazduhoplovstvom, nešto što je za mnoge visoke komandante SAD-a gore nego da im iseckaju njihove oznake.

Sada nam dozvolite da vam objasnimo zašto je taj plan “masivnih bombardovanja protiv ISIS-a“ važan. Setite se šta su ruske diplomate i službenici konstantno govorili o američkim akcijama – Amerikanci su navodno bombardovali ISIS nekoliko godina, a broj letova je oskudan i njihovi uspesi, na primer, su samo dva poglinula lidera ISIS-a.

Jasno je da su ova bombardovanja sprovođena na takav način da ne naude terorističkim grupama pod pokroviteljstvom Katara i Saudijske Arabije i onih grupa za koje je Klintonova smatrala da su glavno sredstvo u borbi protiv Asada.

A sada se ispostavlja da će Tramp već naterati američku vojnu mašineriju, pod pretnjom otkaza, da zaista bombarduju svoje dojučerašnje saveznike. Obama je sebe najbolje orijentisao u ovoj situaciji, i možda mu treba dati utešnu nagradu za to što je najuvrnutiji američki političar. Nakon tri godine neaktivnosti i nakon mirovnog sporazuma sa Putinom koje su pristalice Klintonove (iste “snage u Vašingtonu“ o kojima je Putin govorio u Valdaju) prekršile, odlazeći američki predsednik je odlučio da se u potpunosti posveti ovoj prilici.

Evo šta američki mediji danas pišu. Washington Post, pozivajući se na visoke zvaničnike u odlazećoj administraciji, piše da je Barak Obama naredio da se pronađu i unište vođe terorističke grupe Front al-Nusra. Iako je bolje sačekati zvanične izjave, može se pretpostaviti da je ova informacija tačna, jer je Washington Post list sa dobrim izvorima u američkoj demokratskoj stranci.

Zašto je Obama morao ovo da uradi? Pre svega, ovo je prilika da završi ono što mu nije bilo dozvoljeno da uradi pre nekoliko meseci. Drugo, ovo je prilika da napusti Belu kuću sa imidžom velikog borca protiv terorizma. Sećate li se kako je Hilari Klinton praktično preuzela za sebe sve zasluge kao “ubica Bin Ladena“? Sada odlazeći predsednik ima priliku da izjednači rezultat i, ako ima sreće, liši Trampa sposobnosti da preuzme zasluge aktivnog borca protiv terorizma i prvog koji je zaista počeo bombardovanje ISIS-a.

Ovde treba reći da svako može da razume posledice tih odluka bez oslanjanja na bilo kakve zavere. Na primer, poslednji članak Washington Post-a je objavljen pod naslovom: “Obama usmerava Pentagon da ciljaju ogranak al-Kaide u Siriji, jednu od najopasnijih snaga protiv Asada.“ Prevedeno sa novinarskog žargona u običan govor, ovo zvuči kao “Upomoć! Obama je odlučio da ubije svoje glavne saveznika i razmatra uklanjanje Asada!“ Neverovatno.

Tramp nije ni zauzeo kabinet još uvek, a već postoje ohrabrujuće promene u tome kako se američki političari i vojska ponašaju. Neki jednostavno ne žele da čuju Trampov slogan “Otpušten si!,“ dok drugi jednostavno pokušavaju da reše svoje probleme.

Ali bez obzira na sve, sve ovo odgovara Rusima. Jedna stvar je već jasna: život će biti težak za Asadove i ruske neprijatelje u Siriji kada ruska borbena grupa koja se približava sirijskoj obali počne sa radom. Biće poprilično teško za njih. Sada samo mogu da se nadaju čudu.

Izvor: Webtribune.rs

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

CH

15.11.2016 09:18

Upravo ono o cemu Dodik sinoc prica"

ODGOVORITE
Name

cuka

15.11.2016 09:26

Al ovaj sada filozofira,a moze mu mile brat pomoci.

ODGOVORITE
Name

simbioza

15.11.2016 09:32

Napred Donalde..Udri po klintonovima i njihovim saveznicima u federaciji i Republici Srpskoj.

ODGOVORITE
Name

re.

15.11.2016 10:57

Sačekaj malo,ovaj ce vas jos jace udariti,ne raduj se mamlaze.

Name

borac

15.11.2016 09:58

Naravno dobar glumac ali isto tako mi srbi naivni i odma prihvatili

ODGOVORITE
Name

Ludilo

15.11.2016 10:20

Ovaj "analitičar" pretpostavlja da će Trump štititi ruske a ne američke interese, da će zaratiti sa generalima Pentagona wtf. koja uvrnuta logika...

ODGOVORITE
Name

007

15.11.2016 15:10

Sta vi mislite da ce tramp promjenit amerku samo moze biti jos veci amerkanac da ce on dozvolit putinu i komunistima da pametuju

Name

007

15.11.2016 15:12

Jel vi znate da postoji samo jedna drzava amerika i ostali