Трамп шокирао генерале Пентагона

Можда је најпознатији медијски пројекат Доналда Трампа ријалити шоу “Шегрт“ на НБЦ-у, у којем је Трамп играо себе и подвргавао људе који желе да раде за њега разним тестовима.

Свијет 15.11.2016 | 09:25
Трамп шокирао генерале Пентагона
Трамп не само да је играо главну улогу у ријалитију, него га је и успешно продуцирао, што доказује да он не само да може да гради хотеле, него се и веома добро разуме у модерни шоу бизнис. Ово такође показује како су га његови противници у великој мери потцењивали током председничке трке.

Пре него што је Трамп лансирао свој председнички слоган “Начинимо Америку величанственом поново,“ он је у јавности већ био повезан са другом примамљивом фразом: “Отпуштен си!,“ коју је викао немарним учесницима његове ТВ емисије.

Неки амерички коментатори су чак написали да су бирачи гласали за њега само да би видели да ли ће очитати буквицу званичницима Вашингтона на исти начин на који је то чининио на ТВ-у. Засада, барем пред камерама, Трамп се понаша релативно уздржано, посебно што још увек нема званична права. Али штампа већ одаје информације о томе шта он ради иза затворених врата.

На пример, УСА Тодаy, новине које су веома скептичне према новом председнику, наводи да су прве Трампове жртве генерали Пентагона. Он је пред њих поставио неизговорени задатак о разради плана за масовне, ефективне ваздушне нападе на ИСИС. Датум доспећа је 30 дана и постојаће непредвидиве, негативне последице за оне генерале који не испуне наредбу или то одраде лоше.

Извори америчких новинара су се чак жалили да би ти генерали могли бити приморани да – спремите се – сарађују са Русијом, па чак и размењују информације са руским ваздухопловством, нешто што је за многе високе команданте САД-а горе него да им исецкају њихове ознаке.

Сада нам дозволите да вам објаснимо зашто је тај план “масивних бомбардовања против ИСИС-а“ важан. Сетите се шта су руске дипломате и службеници константно говорили о америчким акцијама – Американци су наводно бомбардовали ИСИС неколико година, а број летова је оскудан и њихови успеси, на пример, су само два поглинула лидера ИСИС-а.

Јасно је да су ова бомбардовања спровођена на такав начин да не науде терористичким групама под покровитељством Катара и Саудијске Арабије и оних група за које је Клинтонова сматрала да су главно средство у борби против Асада.

А сада се испоставља да ће Трамп већ натерати америчку војну машинерију, под претњом отказа, да заиста бомбардују своје дојучерашње савезнике. Обама је себе најбоље оријентисао у овој ситуацији, и можда му треба дати утешну награду за то што је најуврнутији амерички политичар. Након три године неактивности и након мировног споразума са Путином које су присталице Клинтонове (исте “снаге у Вашингтону“ о којима је Путин говорио у Валдају) прекршиле, одлазећи амерички председник је одлучио да се у потпуности посвети овој прилици.

Ево шта амерички медији данас пишу. Wасхингтон Пост, позивајући се на високе званичнике у одлазећој администрацији, пише да је Барак Обама наредио да се пронађу и униште вође терористичке групе Фронт ал-Нусра. Иако је боље сачекати званичне изјаве, може се претпоставити да је ова информација тачна, јер је Wасхингтон Пост лист са добрим изворима у америчкој демократској странци.

Зашто је Обама морао ово да уради? Пре свега, ово је прилика да заврши оно што му није било дозвољено да уради пре неколико месеци. Друго, ово је прилика да напусти Белу кућу са имиџом великог борца против тероризма. Сећате ли се како је Хилари Клинтон практично преузела за себе све заслуге као “убица Бин Ладена“? Сада одлазећи председник има прилику да изједначи резултат и, ако има среће, лиши Трампа способности да преузме заслуге активног борца против тероризма и првог који је заиста почео бомбардовање ИСИС-а.

Овде треба рећи да свако може да разуме последице тих одлука без ослањања на било какве завере. На пример, последњи чланак Wасхингтон Пост-а је објављен под насловом: “Обама усмерава Пентагон да циљају огранак ал-Каиде у Сирији, једну од најопаснијих снага против Асада.“ Преведено са новинарског жаргона у обичан говор, ово звучи као “Упомоћ! Обама је одлучио да убије своје главне савезника и разматра уклањање Асада!“ Невероватно.

Трамп није ни заузео кабинет још увек, а већ постоје охрабрујуће промене у томе како се амерички политичари и војска понашају. Неки једноставно не желе да чују Трампов слоган “Отпуштен си!,“ док други једноставно покушавају да реше своје проблеме.

Али без обзира на све, све ово одговара Русима. Једна ствар је већ јасна: живот ће бити тежак за Асадове и руске непријатеље у Сирији када руска борбена група која се приближава сиријској обали почне са радом. Биће поприлично тешко за њих. Сада само могу да се надају чуду.

Извор: Wебтрибуне.рс

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ЦХ

15.11.2016 09:18

Управо оно о цему Додик синоц прица"

ОДГОВОРИТЕ
Name

цука

15.11.2016 09:26

Ал овај сада филозофира,а мозе му миле брат помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

симбиоза

15.11.2016 09:32

Напред Доналде..Удри по клинтоновима и њиховим савезницима у федерацији и Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.

15.11.2016 10:57

Сачекај мало,овај це вас јос јаце ударити,не радуј се мамлазе.

Name

борац

15.11.2016 09:58

Наравно добар глумац али исто тако ми срби наивни и одма прихватили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лудило

15.11.2016 10:20

Овај "аналитичар" претпоставља да ће Трумп штитити руске а не америчке интересе, да ће заратити са генералима Пентагона wтф. која уврнута логика...

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

15.11.2016 15:10

Ста ви мислите да це трамп промјенит амерку само мозе бити јос веци амерканац да це он дозволит путину и комунистима да паметују

Name

007

15.11.2016 15:12

Јел ви знате да постоји само једна дрзава америка и остали