Švedski tužilac ispitao Asanža

Švedski tužilac Ingrid Isgren provela je danas četiri sata u Ambasadi Ekvadora u Londonu, ispitujući Džulijana Asanža preko tužioca iz Ekvadora, prije nego je napustila Ambasadu bez komentara za medije.

Svijet 14.11.2016 | 22:00
Švedski tužilac ispitao Asanža
Ekvador, u čiji Ambasadi Asanž boravi četiri godine, pristao je da pomogne švedskim tužiocima da ispitaju osnivača "Vikiliksa" u vezi sa optužbom za silovanje.

Član Asanžovog pravnog tima Melinda Tejlor rekla je da je odugovlačenje švedskih istražilaca uskratilo Asanžu svako pravo da "očisti svoje ime".

"Kao rezultat šest godina odugovlačenja i više od četiri i po godine ilegalnog i proizvoljnog pritvora Asanž se danas suočava sa izborom - ili će se izjasniti da su njegovo zdravlje, memorija i psihološko stanje ozbiljno oštećeni ili će mu biti uskraćena šansa da bude saslušan", navela je ona u imejlu.

Prema ranijem dogovoru, Isgrenova i policijski istražilac postavljali su pitanja Asanžu preko tužioca iz Ekvadora koji će zatim da podnese izvještaj Švedskoj.

Međutim, Asanžov advokat iz Švedske Per Samuelson rekao je da je njemu zabranjeno da prisustvuje sastanku u Ambasadi.

"Ekvador ne želi da me pusti i insistira da se ispitivanje obavi bez mog prisustva, što je protivno želji mog klijenta", rekao je Samuelson Rojtersu.

Asanž /45/ odbacio je zahtjev da ide u Švedsku na ispitivanje, rekavši da će ga to izložiti mogućoj ekstradiciji u SAD, gdje se suočava sa krivičnom istragom zbog objavljivanja tajnih dokumenata.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar