Шведски тужилац испитао Асанжа

Шведски тужилац Ингрид Исгрен провела је данас четири сата у Амбасади Еквадора у Лондону, испитујући Џулијана Асанжа преко тужиоца из Еквадора, прије него је напустила Амбасаду без коментара за медије.

Свијет 14.11.2016 | 22:00
Шведски тужилац испитао Асанжа
Еквадор, у чији Амбасади Асанж борави четири године, пристао је да помогне шведским тужиоцима да испитају оснивача "Викиликса" у вези са оптужбом за силовање.

Члан Асанжовог правног тима Мелинда Тејлор рекла је да је одуговлачење шведских истражилаца ускратило Асанжу свако право да "очисти своје име".

"Као резултат шест година одуговлачења и више од четири и по године илегалног и произвољног притвора Асанж се данас суочава са избором - или ће се изјаснити да су његово здравље, меморија и психолошко стање озбиљно оштећени или ће му бити ускраћена шанса да буде саслушан", навела је она у имејлу.

Према ранијем договору, Исгренова и полицијски истражилац постављали су питања Асанжу преко тужиоца из Еквадора који ће затим да поднесе извјештај Шведској.

Међутим, Асанжов адвокат из Шведске Пер Самуелсон рекао је да је њему забрањено да присуствује састанку у Амбасади.

"Еквадор не жели да ме пусти и инсистира да се испитивање обави без мог присуства, што је противно жељи мог клијента", рекао је Самуелсон Ројтерсу.

Асанж /45/ одбацио је захтјев да иде у Шведску на испитивање, рекавши да ће га то изложити могућој екстрадицији у САД, гдје се суочава са кривичном истрагом због објављивања тајних докумената.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар