Sve što niste znali o svinjskoj masti

Bliži se vreme svinjokolja, kada će mnoge porodice obezbediti sebi zalihe svinjske masti.

Zdravlje 09.11.2016 | 09:14
Sve što niste znali o svinjskoj masti
Suprotno uvreženom mišljenju, svinjska mast nije nezdrava, ali je treba umereno koristiti.

Predstavljamo vam još neke činjenice o ovoj cenjenoj namirnici na domaćoj trpezi:

Dobijanje

Mokri postupak - masno tkivo se topi u ključaloj vodi i mast se skuplja na površini.

Suvi postupak - masno tkivo se topi prženjem, a od ostataka dobijamo čvarke. Otopljena mast pročišćava se kroz rešeta i hladi. Od brzine hlađenja masti zavisi i njena konzistencija koja može biti zrnaste ili glatke teksture.

Osnovni sastav i kvalitet

 Zavisi od dela masnog tkiva koji se topi i još važnije, od načina ishrane svinje. Svinjska mast sadrži: 40% zasićenih masnih kiselina - najzastupljenije su stearinska i palmitinska, 50% mononezasićenih masnih kiselina i 10% polinezasićenih masnih kiselina.

Korišćenje

 Tradicionalno na hlebu s mlevenom paprikom ili šećerom, za dinstanje, pečenje i prženje; povoljan odnos zasićenih i nezasićenih masnih kiselina štiti mast od oksidacije tokom izlaganja vazduhu i toploti.

Svinjska mast nije nezdrava

Mit o tome da je svinjska mast nezdrava odavno su pobila mnoga naučna istraživanja. Ključ je u umerenosti, ali i u uravnoteženosti koja se jedino može postići ako se uz svinjsku mast u ishrani koriste i ostale masti i ulja.

Svinjska mast sadrži holesterol

Holesterol je ključan za niz metaboličkih procesa i sintezu hormona i bez njega naš organizam ne može normalno da funkcioniše. Međutim, unošenjem namirnica bogatih holesterolom podstiče se i proizvodnja holesterola u organizmu, pa treba voditi računa o umerenosti.

Svinjska mast je dobar konzervans

Ova vrsta masnoće teško se kvari i može dugo stajati na tamnom i hladnom mestu. Zato se u kulinarstvu tradicionalno koristila i kao medijum za čuvanje, npr. pečenog mesa, poput neke vrste zamene za frižider.

B 92
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Патриот

09.11.2016 16:32

Шта ми ови све напричаше, испаде да је маст толико здрава, а реткима је јасно да су масноће животињског порекла најгоре за људско здравље. Поред закречења крвних судова и много мртвих од кардиоваскуларних болести масноће животињског порекла поред холестерола су пуне и других штетних материја, јер се многе штетне материје из организма таложе у мастима као места за складиштење. И уместо да се упозорава људе да буду опрезни, јер је превише оболелих од болести срца и крвних судова, неки "стручњаци" још саветују како је малте не препоручљиво јести масти животињског порекла. Зар се то не противи не само медицини него и здравом разуму? Једна је ствар шта људи воле, а сасвиим друга шта је добро и здраво.

ODGOVORITE