Све што нисте знали о свињској масти

Ближи се време свињокоља, када ће многе породице обезбедити себи залихе свињске масти.

Здравље 09.11.2016 | 09:14
Све што нисте знали о свињској масти
Супротно увреженом мишљењу, свињска маст није нездрава, али је треба умерено користити.

Представљамо вам још неке чињенице о овој цењеној намирници на домаћој трпези:

Добијање

Мокри поступак - масно ткиво се топи у кључалој води и маст се скупља на површини.

Суви поступак - масно ткиво се топи пржењем, а од остатака добијамо чварке. Отопљена маст прочишћава се кроз решета и хлади. Од брзине хлађења масти зависи и њена конзистенција која може бити зрнасте или глатке текстуре.

Основни састав и квалитет

 Зависи од дела масног ткива који се топи и још важније, од начина исхране свиње. Свињска маст садржи: 40% засићених масних киселина - најзаступљеније су стеаринска и палмитинска, 50% мононезасићених масних киселина и 10% полинезасићених масних киселина.

Коришћење

 Традиционално на хлебу с млевеном паприком или шећером, за динстање, печење и пржење; повољан однос засићених и незасићених масних киселина штити маст од оксидације током излагања ваздуху и топлоти.

Свињска маст није нездрава

Мит о томе да је свињска маст нездрава одавно су побила многа научна истраживања. Кључ је у умерености, али и у уравнотежености која се једино може постићи ако се уз свињску маст у исхрани користе и остале масти и уља.

Свињска маст садржи холестерол

Холестерол је кључан за низ метаболичких процеса и синтезу хормона и без њега наш организам не може нормално да функционише. Међутим, уношењем намирница богатих холестеролом подстиче се и производња холестерола у организму, па треба водити рачуна о умерености.

Свињска маст је добар конзерванс

Ова врста масноће тешко се квари и може дуго стајати на тамном и хладном месту. Зато се у кулинарству традиционално користила и као медијум за чување, нпр. печеног меса, попут неке врсте замене за фрижидер.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Патриот

09.11.2016 16:32

Шта ми ови све напричаше, испаде да је маст толико здрава, а реткима је јасно да су масноће животињског порекла најгоре за људско здравље. Поред закречења крвних судова и много мртвих од кардиоваскуларних болести масноће животињског порекла поред холестерола су пуне и других штетних материја, јер се многе штетне материје из организма таложе у мастима као места за складиштење. И уместо да се упозорава људе да буду опрезни, јер је превише оболелих од болести срца и крвних судова, неки "стручњаци" још саветују како је малте не препоручљиво јести масти животињског порекла. Зар се то не противи не само медицини него и здравом разуму? Једна је ствар шта људи воле, а сасвиим друга шта је добро и здраво.

ОДГОВОРИТЕ