Dikembe Mutombo Mpolondo Mukamba Žan-Žak Vamutombo...!

Legenda NBA lige kojoj je Denver danas povukao iz upotrebe dres sa brojem 55. On je veliki u tri kategorije - visok je 218, veliki je košarkaš, a najpre čovek!

Košarka 01.11.2016 | 17:15
Dikembe Mutombo Mpolondo Mukamba Žan-Žak Vamutombo...!
Dikembe Mutombo Mpolondo Mukamba Žan-Žak Vamutombo ili samo Dikembe Mutombo. Čovek koji je ostavio dubok trag u NBA košarci, punih 18 sezona je igrao najjaču ligu sveta i ostao upamćen kao jedan od najboljih defanzivaca u istoriji.

Proveo je pet godina u Denveru u kom je i počeo NBA karijeru, a Nagetsi su u njegovu čast povukli broj 55 iz upotrebe.

Mutombo je četiri puta proglašavann najboljim defanzivcem u NBA ligi, a jedan je od najboljih u istoriji tog takmičenja u blokadama.

Igrao je u periodu od 1991. do 2009, a pet godina zaredom - od 1994. do 1998. bio je vodeći u broju blokada. U karijeri postigao 11.729 poena, zabeležio 12.359 skokova i 3.289 blokada.

Kakve brojke...

Mutombo je rođen u Kongu 1966. godine, a zanimljivo imao je jedanaestoro braće i sestara. Ostao je upamćen po snazi i fizičkim predispozicijama, ali je Mutombo snažan i na drugim poljima.

Recimo - u učenju jezika. Govori tečno engleski, francuski, španski i portugalski, a poznaje i pet centralnoafričkih dijalekta. Pripadnik je Luba etničke grupe iz Konga, a ima i američki pasoš.

U Sjedinjene Američke Države je došao kada je imao 21. godinu.
„Ponosan sam što sam tek treći košarkaš iz Afrike koji je igrao u NBA. Došao sam u SAD bez ičega, a sada sam deo istorije NBA'“, rekao je Mutombo kada je primljen u Kuću slavnih u Springfildu.

Mutombo je pored košarkaške karijere poznat kao humanitarni radnik koji je gradio bolnice u Africi.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar