Gana: Najtužnija priča o "zlatnim dječacima"

Emanuel ispira kamenčiće u potrazi za zlatom od osme godine života. Danas 11-godišnji dečak od jutra do večeri meša sitno kamenje s visokotoksičnom živom. Da bi odvojio zlatni prah, Emanuel zagreva tečnost, ne znajući da pri tom udiše otrovne gasove...

Svijet 10.10.2016 | 07:48
Gana: Najtužnija priča o "zlatnim dječacima"
Emanuel je jedno od hiljada dece u Gani koje vlasnici rudnika iskorišćavaju kao jeftinu radnu snagu.
Oči su mu crvene i upaljene od prašine koju dižu mašine za drobljenje kamena. Najviše ga, međutim, zabrinjavaju otvorene rane na stopalima, koje su nastale zbog dugotrajnog stajanja u blatnjavoj vodi i nikako neće da zarastu.

“Video sam nesreće, povređene. To me plaši”, kaže na maternjem jeziku Čvi. Bio je svedok nesreća izazvanih klizištima, eksplozijama i mašinama. Uprkos tome, i dalje radi u rudniku zlata: dnevna zarada od 2,20 evra dovoljna je za tri obroka. Dok je još išao u školu, često je gladovao.

Prema podacima Geološke službe SAD, Gana spada u deset najvećih proizvođača zlata na svetu. Plemeniti metal se izvozi pretežno u Švajcarsku, Ujedinjene Arapske Emirate, Južnu Afriku, Tursku, Liban i SAD, gde se prodaje bankama, zlatarama i elektroindustriji.

Oko trećina zlata iz Gane, sa trgovinskom vrednošću od preko 1,3 milijarde evra godišnje, potiče iz malih, često ilegalnih rudnika poput onog u kome radi Emanuel. Iako postoji zakon koji nalaže poštovanje kriterijuma o ljudskim pravima, zlato dobijeno dečjim radom završi na međunarodnim tržištima.Oko trećina od 120 dece koja rade zajedno sa Emanuelom maloletna su. Njihov šef, direktor rudnika Emanuel Apijah, to ne krije - iako zakoni u Gani i međunarodne smernice zabranjuju rad dece u rudarskoj industriji. On ne samo da ne poriče da zapošljava decu, već otvoreno kaže da im prodaje tečnu živu.

“Ponekad mi ostane na dlanovima”, kaže 15-godišnji Ričmond Asijamah, jedan od retkih koji znaju da ovaj teški metal napada centralni nervni sistem. “Znam da može da ubije kada se s njom dugo radi.”
Ričmond je prinuđen da radi u rudniku, jer mu je otac umro, a majka sama ne može da prehrani njega i još osmoro braće i sestara.

Direktori rudnika poput Apijaha očigledno nemaju čega da se plaše. “Znamo da je to ozbiljan problem, ali nemamo sredstava”, kaže Lizbet Akanbombiri, koja je u Ministarstvu rada zadužena za oblast dečjeg rada. Zbog toga ne mogu ništa da urade. Kritičari, međutim, u tome vide dokaz da u vladi ne postoji politička volja da se uhvati u koštac s problemom.

Čak više od polovine učenika osnovne škole koju je Emanuel ranije pohađao, posle nastave radi u nekom rudniku. Najmlađe dete je tek napunilo šest godina, kaže nastavnik Emanuel Boateng. “Nastojimo da ukažemo đacima na opasnosti rada u rudniku. Uprkos tome idu da rade, jer im je potreban novac.”

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Bednici

10.10.2016 10:45

Prokleti da su svi oni koji se bogate na racun laganog umiranja tudje dece.

ODGOVORITE