Гана: Најтужнија прича о "златним дјечацима"

Емануел испира каменчиће у потрази за златом од осме године живота. Данас 11-годишњи дечак од јутра до вечери меша ситно камење с високотоксичном живом. Да би одвојио златни прах, Емануел загрева течност, не знајући да при том удише отровне гасове...

Свијет 10.10.2016 | 07:48
Гана: Најтужнија прича о "златним дјечацима"
Емануел је једно од хиљада деце у Гани које власници рудника искоришћавају као јефтину радну снагу.
Очи су му црвене и упаљене од прашине коју дижу машине за дробљење камена. Највише га, међутим, забрињавају отворене ране на стопалима, које су настале због дуготрајног стајања у блатњавој води и никако неће да зарасту.

“Видео сам несреће, повређене. То ме плаши”, каже на матерњем језику Чви. Био је сведок несрећа изазваних клизиштима, експлозијама и машинама. Упркос томе, и даље ради у руднику злата: дневна зарада од 2,20 евра довољна је за три оброка. Док је још ишао у школу, често је гладовао.

Према подацима Геолошке службе САД, Гана спада у десет највећих произвођача злата на свету. Племенити метал се извози претежно у Швајцарску, Уједињене Арапске Емирате, Јужну Африку, Турску, Либан и САД, где се продаје банкама, златарама и електроиндустрији.

Око трећина злата из Гане, са трговинском вредношћу од преко 1,3 милијарде евра годишње, потиче из малих, често илегалних рудника попут оног у коме ради Емануел. Иако постоји закон који налаже поштовање критеријума о људским правима, злато добијено дечјим радом заврши на међународним тржиштима.Око трећина од 120 деце која раде заједно са Емануелом малолетна су. Њихов шеф, директор рудника Емануел Апијах, то не крије - иако закони у Гани и међународне смернице забрањују рад деце у рударској индустрији. Он не само да не пориче да запошљава децу, већ отворено каже да им продаје течну живу.

“Понекад ми остане на длановима”, каже 15-годишњи Ричмонд Асијамах, један од ретких који знају да овај тешки метал напада централни нервни систем. “Знам да може да убије када се с њом дуго ради.”
Ричмонд је принуђен да ради у руднику, јер му је отац умро, а мајка сама не може да прехрани њега и још осморо браће и сестара.

Директори рудника попут Апијаха очигледно немају чега да се плаше. “Знамо да је то озбиљан проблем, али немамо средстава”, каже Лизбет Аканбомбири, која је у Министарству рада задужена за област дечјег рада. Због тога не могу ништа да ураде. Критичари, међутим, у томе виде доказ да у влади не постоји политичка воља да се ухвати у коштац с проблемом.

Чак више од половине ученика основне школе коју је Емануел раније похађао, после наставе ради у неком руднику. Најмлађе дете је тек напунило шест година, каже наставник Емануел Боатенг. “Настојимо да укажемо ђацима на опасности рада у руднику. Упркос томе иду да раде, јер им је потребан новац.”

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Бедници

10.10.2016 10:45

Проклети да су сви они који се богате на рацун лаганог умирања тудје деце.

ОДГОВОРИТЕ