Kako smanjiti kalorije u tjesteninama?

Najveći deo kalorija u dnevnoj ishrani dolazi iz ugljenih hidrata, a pomoću ovog trika ćete drastično smanjiti kalorije koje dolaze iz vaših omiljenih testenina.

Zdravlje 07.10.2016 | 08:42
Kako smanjiti kalorije u tjesteninama?
Testenine, koliko god ukusne bila, sama su po sebi skrob koji nije mnogo dobar za nas.

Sto grama testenina sadrži oko 390 kalorija, a većinu toga čini skrob, koji se u našem telu pretvara u šećer, odnosno skladišti kao salo. Ipak, naučnici imaju dobru vest za sve ljubitelje testenine - postoji način da se smanji broj kalorija u njoj.

Sve što treba da uradite je da je ne konzumirate odmah nakon kuvanja, već ohladite i ponovo zagrejete. To otkriće zapravo je slučajan pronalazak u eksperimentu BBC-ove televizije u emisiji ‘Trust Me, I'm a doctor’.

U njoj je ispitanicima davana testenina, a nakon im meren nivo šećera u krvi na svakih 15 minuta. Oni koji su jeli sveže skuhanu testeninu imali su čak dvostruko veće nivoe šećera u krvi od onih koji su jeli istu količinu testenine koja je prvo bila ohlađena, a zatim opet zagrejana.

"Nakon ponovnog zagevanja, skrob u testenini se više ponaša kao onaj u mahunarkama, bananama ili zobi", rekao je doktor Kris van Tueleken koji je zaslužan za ovo neobično, ali važno otkriće.

Drugim rečima, grejani ostaci ručka ili večere, bar dok je reč o testeninama, su zdravija opcija. Na taj način se smanjuje rizik od dijabetesa, kao i gojaznosti.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar