Како смањити калорије у тјестенинама?

Највећи део калорија у дневној исхрани долази из угљених хидрата, а помоћу овог трика ћете драстично смањити калорије које долазе из ваших омиљених тестенина.

Здравље 07.10.2016 | 08:42
Како смањити калорије у тјестенинама?
Тестенине, колико год укусне била, сама су по себи скроб који није много добар за нас.

Сто грама тестенина садржи око 390 калорија, а већину тога чини скроб, који се у нашем телу претвара у шећер, односно складишти као сало. Ипак, научници имају добру вест за све љубитеље тестенине - постоји начин да се смањи број калорија у њој.

Све што треба да урадите је да је не конзумирате одмах након кувања, већ охладите и поново загрејете. То откриће заправо је случајан проналазак у експерименту ББЦ-ове телевизије у емисији ‘Труст Ме, И'м а доцтор’.

У њој је испитаницима давана тестенина, а након им мерен ниво шећера у крви на сваких 15 минута. Они који су јели свеже скухану тестенину имали су чак двоструко веће нивое шећера у крви од оних који су јели исту количину тестенине која је прво била охлађена, а затим опет загрејана.

"Након поновног загевања, скроб у тестенини се више понаша као онај у махунаркама, бананама или зоби", рекао је доктор Крис ван Туелекен који је заслужан за ово необично, али важно откриће.

Другим речима, грејани остаци ручка или вечере, бар док је реч о тестенинама, су здравија опција. На тај начин се смањује ризик од дијабетеса, као и гојазности.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар