Bošnjačka dijaspora u SAD protiv Jeremića

Savetodavni odbor za Bosnu i Hercegovinu (ACBH), nevladina organizacija koja zastupa interese bošnjačke dijaspore, saopštila je da se "oštro protivi" izboru Vuka Jeremića za generalnog sekretara UN.

Svijet 21.09.2016 | 22:53
Bošnjačka dijaspora u SAD protiv Jeremića
Za razliku od zemalja koje su dosada dale svoj pozitivni glas za Jeremića i uglednih listova poput Vol strit džurnala i britanskog Telegrafa, oni smatraju da je Jeremić nepodoban za tu funkciju.

Kao glavni argument oni navode da je u vreme dok je bio predsednik Generalne skupštine UN Jeremić organizovao koncert na kom je bio izvođen "Marš na Drinu", kompozicija iz Prvog svetskog rata.

Marš na Drinu, koji je komponovao Stanislav Binički u čast pobede srpske vojske nad austrougarskim snagama u Cerskoj bitci 1914. godine i koja je postala simbol hrabrosti tadašnjih srpskih vojnika, je, tvrdi ova nevladina organizacija, korišćen kao "motivaciono sredstvo za podsticanje ratnih zločina u Bosni i Hercegovini protiv ne-srpskih civila" tokom ratova 1992. i 1995.

Oni podsećaju da su i komunističke vlasti u SFRJ tu pesmu zabranjivale zbog "podsticanja etničke mržnje" a ni skupšstina Srbije je, kako dodaju, nije prihvatila kao nacionalnu himnu.

Posle tog, po mišljenju ACBH, veoma "neprimerenog koncerta koji je korišćen za širenje srpskog nacionalizma", ta nevladina organizacija je pisala i generalnom sekretaru UN, koji se, podsećaju, "izvinio jer nije bio svestan značenja pesme."

AHBC u saopštenju navodi da je Jeremić "izazvao kontroverzu" još jednom u aprilu 2013. godine kada je organizovao "zapaljivu debatu" o Haškom tribunalu, a taj događaj je po njima bio "uvredljiv za nesrpske žrtve genocida i etničkog čišćenja u BiH i Hrvatskoj."

Pomenuta nevladina organizacija navodi i da je Jeremić tokom predsedavanja Generalnoj skupštini "uporedio Albance sa zlim orcima iz Tolkinovog "Hobita" i javno izjavio da će Kosovo ući u UN "preko njega mrtvog."

"Dok se za najvišu dužnost u UN nadmeću mnogi kvalifikovani pojedinci, bivši srpski ministar spoljnih polsova Vuk Jeremić je već pokazao, u brojnim prilikama, da nije podoban da vodi UN u 21. veku," izjavila je predsednica ACBH Mirzeta Hadzikadic.

ACBH je, kako se navodi u saopštenju, uputio pisma nizu članica UN, i sastao se sa predstavnicima misije SAD pri UN kako bi "preneo ozbiljnu zabrinutost bosanske dijaspore u SAD u vezi Jeremićeve kandidature."

Savetodavni odbor za Bosnu i Hercegovinu sebe opisuje kao nezavisnu, neprofitnu organizaciju posvećenu unapređenju interesa bosanskih Amerikanaca, koja radi na poboljšanju odnosa između SAD i BiH i zalaže se za jedinstvenu, demokratsku, multietničku i nepodeljenu BIH, s ciljem ulaska u EU i NATO.

Izvor: Agencije

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

halo

21.09.2016 14:46

Koji su to budale, ja samo znam da je ta Srbija na kraju krajeva uvijek bila na pobednickoj strani.

ODGOVORITE
Name

Seli

21.09.2016 15:25

Pa normalno kad su svaki poraz proglasili pobjedom

Name

Ciko

21.09.2016 15:38

Ta ista Srbija i dan danas govori da je Kosovo Srbija. Toliko o toj "pobjedničkoj" Srbiji.. Cijeli svijet jedno, oni drugo. U ostalom, u pravu su ovi što su protiv Jeremica. Nema veze ko je i sta je. Ako je uzdizao nešto što sav normalan svijet osuđuje onda i ne moze biti na takvoj funciji.

Name

Srbin -Čikago

21.09.2016 15:52

Čuj ACBH organizacija bosnjacke dijaspore,zalaze se za multietničku bih jedinstvenu i td. a Srbe ne mogu smislit.Kako svi uspjesno lazu medjunarodnu zajednicu i kao oni su dobrotvori mrava ne gaze a eto ne mogu podnijeti da tamo neki Srbin bude gensek UNa. Drugo ko im daje za pravo da pričaju u ime BiH a jedan narod u toj BiH ne mogu smislit.Nije BiH njihova nego je i Srpska i Hrvatska i to ti dobrotvori nikako da progutaju.Sluze se ljigavim podmetanjima,lažima,glumom i pokušavaju da dovedu u zabludu državnike na Ist Riveru.

ODGOVORITE
Name

Re

21.09.2016 16:32

Mozes samo znati da nista nije bez razloga patako i ovo sad.

Name

re ciko

21.09.2016 16:33

Nemoj tako previse mrzis ba bi bijo korektan. Moze se desiti da cijeli svijet jednog dana prizna RS kao drzavu. A ti ces tvrditi ono drugo. Tako ti je to druze. Ako se imalo razumijes Jeremic nije nista uzdizao. A ako neko voli svoju drzavu vise od tvoje i jos ako je Srbin e tu vec popusta razum. Kad se covek malo zamisli vidi se da ti mrzis svoje komsije i da zivis u zabludi.

ODGOVORITE
Name

pošteno

21.09.2016 16:35

Nisu Bošnjaci protiv Vuka pa on je i naš kao što znate korijeni mu potiču i od Pozderaca Muslimana.

ODGOVORITE
Name

Cica

21.09.2016 17:03

Neka lazu izlagali sj cijeli svijet istina ce doci na vidjelo a vec se kriju i ne izrazsvaju se mjsliman nego bosnjak

Name

re posteno

21.09.2016 18:00

Sad kad to saznsju Bosnjaci u Cikagu, pobjeda je Vukova i svi zadovoljni i Srbi i Muslimani.

Name

Милан

21.09.2016 17:33

Опет турци газе на орање

ODGOVORITE
Name

Sale

22.09.2016 05:43

Reče turko pravoslsvni

Name

Zeljko

21.09.2016 18:19

Samo nezavisnost..kakva zajenicka BiH kad mrze svakog srbina..

ODGOVORITE