Бошњачка дијаспора у САД против Јеремића

Саветодавни одбор за Босну и Херцеговину (АЦБХ), невладина организација која заступа интересе бошњачке дијаспоре, саопштила је да се "оштро противи" избору Вука Јеремића за генералног секретара УН.

Свијет 21.09.2016 | 22:53
Бошњачка дијаспора у САД против Јеремића
За разлику од земаља које су досада дале свој позитивни глас за Јеремића и угледних листова попут Вол стрит џурнала и британског Телеграфа, они сматрају да је Јеремић неподобан за ту функцију.

Као главни аргумент они наводе да је у време док је био председник Генералне скупштине УН Јеремић организовао концерт на ком је био извођен "Марш на Дрину", композиција из Првог светског рата.

Марш на Дрину, који је компоновао Станислав Бинички у част победе српске војске над аустроугарским снагама у Церској битци 1914. године и која је постала симбол храбрости тадашњих српских војника, је, тврди ова невладина организација, коришћен као "мотивационо средство за подстицање ратних злочина у Босни и Херцеговини против не-српских цивила" током ратова 1992. и 1995.

Они подсећају да су и комунистичке власти у СФРЈ ту песму забрањивале због "подстицања етничке мржње" а ни скупшстина Србије је, како додају, није прихватила као националну химну.

После тог, по мишљењу АЦБХ, веома "непримереног концерта који је коришћен за ширење српског национализма", та невладина организација је писала и генералном секретару УН, који се, подсећају, "извинио јер није био свестан значења песме."

АХБЦ у саопштењу наводи да је Јеремић "изазвао контроверзу" још једном у априлу 2013. године када је организовао "запаљиву дебату" о Хашком трибуналу, а тај догађај је по њима био "увредљив за несрпске жртве геноцида и етничког чишћења у БиХ и Хрватској."

Поменута невладина организација наводи и да је Јеремић током председавања Генералној скупштини "упоредио Албанце са злим орцима из Толкиновог "Хобита" и јавно изјавио да ће Косово ући у УН "преко њега мртвог."

"Док се за највишу дужност у УН надмећу многи квалификовани појединци, бивши српски министар спољних полсова Вук Јеремић је већ показао, у бројним приликама, да није подобан да води УН у 21. веку," изјавила је председница АЦБХ Мирзета Хадзикадиц.

АЦБХ је, како се наводи у саопштењу, упутио писма низу чланица УН, и састао се са представницима мисије САД при УН како би "пренео озбиљну забринутост босанске дијаспоре у САД у вези Јеремићеве кандидатуре."

Саветодавни одбор за Босну и Херцеговину себе описује као независну, непрофитну организацију посвећену унапређењу интереса босанских Американаца, која ради на побољшању односа између САД и БиХ и залаже се за јединствену, демократску, мултиетничку и неподељену БИХ, с циљем уласка у ЕУ и НАТО.

Извор: Агенције

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

хало

21.09.2016 14:46

Који су то будале, ја само знам да је та Србија на крају крајева увијек била на победницкој страни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сели

21.09.2016 15:25

Па нормално кад су сваки пораз прогласили побједом

Name

Цико

21.09.2016 15:38

Та иста Србија и дан данас говори да је Косово Србија. Толико о тој "побједничкој" Србији.. Цијели свијет једно, они друго. У осталом, у праву су ови што су против Јеремица. Нема везе ко је и ста је. Ако је уздизао нешто што сав нормалан свијет осуђује онда и не мозе бити на таквој фунцији.

Name

Србин -Чикаго

21.09.2016 15:52

Чуј АЦБХ организација босњацке дијаспоре,залазе се за мултиетничку бих јединствену и тд. а Србе не могу смислит.Како сви успјесно лазу медјународну заједницу и као они су добротвори мрава не газе а ето не могу поднијети да тамо неки Србин буде генсек УНа. Друго ко им даје за право да причају у име БиХ а један народ у тој БиХ не могу смислит.Није БиХ њихова него је и Српска и Хрватска и то ти добротвори никако да прогутају.Слузе се љигавим подметањима,лажима,глумом и покушавају да доведу у заблуду државнике на Ист Риверу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.09.2016 16:32

Мозес само знати да ниста није без разлога патако и ово сад.

Name

ре цико

21.09.2016 16:33

Немој тако превисе мрзис ба би бијо коректан. Мозе се десити да цијели свијет једног дана призна РС као дрзаву. А ти цес тврдити оно друго. Тако ти је то друзе. Ако се имало разумијес Јеремиц није ниста уздизао. А ако неко воли своју дрзаву висе од твоје и јос ако је Србин е ту вец попуста разум. Кад се цовек мало замисли види се да ти мрзис своје комсије и да зивис у заблуди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

поштено

21.09.2016 16:35

Нису Бошњаци против Вука па он је и наш као што знате коријени му потичу и од Поздераца Муслимана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица

21.09.2016 17:03

Нека лазу излагали сј цијели свијет истина це доци на видјело а вец се крију и не изразсвају се мјслиман него босњак

Name

ре постено

21.09.2016 18:00

Сад кад то сазнсју Босњаци у Цикагу, побједа је Вукова и сви задовољни и Срби и Муслимани.

Name

Милан

21.09.2016 17:33

Опет турци газе на орање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

22.09.2016 05:43

Рече турко правослсвни

Name

Зељко

21.09.2016 18:19

Само независност..каква зајеницка БиХ кад мрзе сваког србина..

ОДГОВОРИТЕ