Ovako je nastala pjesma 'Pjevam danju'

Pjesmu je još davne 1977. godine zapjevao Zdravko Čolić. Ali, malo ko zna o čemu je zapravo u pjesmi riječ. Iza nje se krije tužna ljubavna priča u kojoj su glavni akteri mladi pjesnik i kćerka Vuka Stefanovića Karadžića.

Srbija 03.09.2016 | 09:32
Ovako je nastala pjesma 'Pjevam danju'
Jeste li znali da je popularna pjesma Zdravka Čolića posvećena Mini (Vilhelmini) Karadžić, kćeri reformatora srpskog jezika, Vuka Stefanovića Karadžića?

Mina je bila zvijezda bečkog života: obrazovana, uglađena i talentiovana. Govorila je četiri svjetska jezika, svirala je klavir i voljela je da slika. Među uglednim mladićima koji su je okruživali, mnogi su joj se udvarali.

S druge strane, postojao je mladić po imenu Branko Radičević, siromašan student i pjesnik. Bolovao je od tuberkuloze, a kako mu je od te bolesti preminula čitava porodica, upisao je medicinu.

Mina i Branko su se upoznali u visokom društvu, a romantičnom pjesniku se ‘najpoželjnija udavača’ odmah svidjela. Osim što je bila izrazito pametna i kulturna, Mina je bila i veoma lijepa.Ni Mina nije bila imuna na mladog pjesnika, o čemu svjedoči njeno kasnije pisanje o njemu. Siromašni pjesnik o svojoj je ljubavi pisao Đuri Daničiću, ali nikada se nije nadao da će njihova platonska ljubav biti ostvarena. Svoja je osjećanja izrazio kroz pjesmu, poručivši joj da je želi “metnuti međ zvjezdice”.

Branko je preminuo od tuberkuloze 1853. godine u 29. godini. Pet godina kasnije, Mina se udala i dobila sina Janka. Ali, nikada nije bila srećna. Dvije godine nakon što je postala majka, preminuo joj je suprug, a godine 1876. je u ratu izgubila i sina jedinca.

Mina je preminula 18 godina kasnije, kao 65-godišnjakinja.

(net.hr)

Komentari / 0

Ostavite komentar