Овако је настала пјесма 'Пјевам дању'

Пјесму је још давне 1977. године запјевао Здравко Чолић. Али, мало ко зна о чему је заправо у пјесми ријеч. Иза ње се крије тужна љубавна прича у којој су главни актери млади пјесник и кћерка Вука Стефановића Караџића.

Србија 03.09.2016 | 09:32
Овако је настала пјесма 'Пјевам дању'
Јесте ли знали да је популарна пјесма Здравка Чолића посвећена Мини (Вилхелмини) Караџић, кћери реформатора српског језика, Вука Стефановића Караџића?

Мина је била звијезда бечког живота: образована, углађена и талентиована. Говорила је четири свјетска језика, свирала је клавир и вољела је да слика. Међу угледним младићима који су је окруживали, многи су јој се удварали.

С друге стране, постојао је младић по имену Бранко Радичевић, сиромашан студент и пјесник. Боловао је од туберкулозе, а како му је од те болести преминула читава породица, уписао је медицину.

Мина и Бранко су се упознали у високом друштву, а романтичном пјеснику се ‘најпожељнија удавача’ одмах свидјела. Осим што је била изразито паметна и културна, Мина је била и веома лијепа.



Ни Мина није била имуна на младог пјесника, о чему свједочи њено касније писање о њему. Сиромашни пјесник о својој је љубави писао Ђури Даничићу, али никада се није надао да ће њихова платонска љубав бити остварена. Своја је осјећања изразио кроз пјесму, поручивши јој да је жели “метнути међ звјездице”.

Бранко је преминуо од туберкулозе 1853. године у 29. години. Пет година касније, Мина се удала и добила сина Јанка. Али, никада није била срећна. Двије године након што је постала мајка, преминуо јој је супруг, а године 1876. је у рату изгубила и сина јединца.

Мина је преминула 18 година касније, као 65-годишњакиња.

(нет.хр)

Коментари / 0

Оставите коментар