Da li smo mnogo jaki ili mnogo neozbiljni

Kada su 1-og oktobra 1991. i početka rata na jugu Hercegovine pitali Božidara Vučurevića šta je cilj i dokle se ide, on je šaljivo odgovorio „Ovo ti je kao mlado june kad se zaobada, tamo gdje se zaustavi to je naše..“. Ova tužna anegdota možda najbolje oslikava nedostatak jasnog plana, vizije i strategije, sve stranputice kojima godinama tumaramo.

Republika Srpska 02.09.2016 | 22:49
Da li smo mnogo jaki ili mnogo neozbiljni
Nije lako biti lider, kao prvi voditi državu i biti odgovoran za sudbinu jednog naroda. Velika odgovornost zahtjeva veliku ozbiljnost i posvećenost. Svaka važna politička odluka trebala bi da se donese nakon ozbiljne analize, stručne rasprave u koju bi bila uključena šira akademska zajednica i opozicija, te se važne odluke donose što većim konsenzusom i sabornosti svih relevantnih nacionalnih faktora.

Za svaku opciju i rješenje trebalo bi unaprijed pripremiti više varijanti za reagovanje u različitim okolnostima, i spremno dočekati poteze svih učesnika.

Referendumske priče Milorada Dodika umnogome me podsjećaju na zaobadalo june iz anegdote Božidara Vučurevića. Stiče se utisak da je plahovito u trenutku napada nervoze i straha predsjednik odlučio da raspiše referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH ne razmišljajući puno o posledicama i realnim okolnostima.

Kada je shvatio da nema snage da sprovede odluku Narodne skupštine RS, koju je u bezbroj navrata ponizio primoravajući svoje poslanike da slijede i ispunjavaju njegove hirove, Dodik se povukao pravdajući se nemušto da ne može sprovesti odluku jer nema podršku izdajničke opozicije!?

Umjesto da se nakon poraza i poniženja povuče, Dodik srlja u novu opasnu predizbornu referendumsku priču sa ciljem da nametne svoje teme i skrene pažnju građana sa važnih pitanja koja čekaju odgovor. Raspisati referendum bez konsultacija i podrške Srbije, a da se ne govori o široj podršci unutar međunarodne zajednice, u najmanju ruku je neozbiljno i neodgovorno.

Očito je da je i ova odluka, donesena bez bilo kakvih ozbiljnih analiza i konsultacija, i da se potpuno nepripremljeno i nespremno ušlo u ozbiljnu utakmicu.

Dodik nema podršku Srbije, ali zato ima Dragana Čovića koji je spreman do poslednjeg Srbina da se bori za demokratiju i pravo Republike Srpske na referendum, dok njegovi predstavnici u CIK-u skupa sa Bošnjacima glasaju protiv ustupanja biračkih spiskova, i tako preko tuđih leđa obezbjedi mogućnost da i kantoni sa hrvatskom većinom eventualno održe nekada referendum o ujedinjenju.

Jedini siguran gubitnik u cijeloj igri je Republika Srpska i njeni građani, jer teško da iz svega mogu imati bilo kakvu korist, a sve negativne posledice prelomiće se preko njihovih leđa. Zapitamo li se nekad gdje nas sve ovo vodi, kuda i sa kim tumaramo, da li smo mnogo neozbiljni ili mnogo jaki pa da možemo ravnopravno igrati utakmice sa velikim igračima?

Nakon velikog stradanja u ratu Republika Srpska prošla je kroz težak period tranzicije u kome je ostala bez privrede, narod se raselio, podijelio i pretvorio u sirotinju.

Režim me često podsjeća na bolesnog alkoholičara koji je iscrpljen dugotrajnim nezdravim životom, i koji uprkos slabostima u napadima bunila neprekidno provocira i napada sve oko sebe kako bi oduševio nezadovoljne ukućane. Kako drugačije objasniti suicidno i neprimjereno ponašanje Milorada Dodika koji neprekidno vrijeđa ne samo političke protivnike već i ambasadore uticajnih država nazivajući ih špijunima i kriminalcima, a istovremeno ih iza kulisa i očiju javnosti ponizno moli da mu daju kredit kako bi preživio još jedan izborni ciklus?

Pitanje je da li je on uopšte svjestan šta radi, i kakve će pogubne i dalekosežne posledice po cijeli narod i Republiku Srpsku ostaviti njegova autoritativna vlast? Da li je pametnije izbjegavati incidente, povući se u stranu dok se ne konsolidujete, ozdravite i ojačate ili provocirati sve oko sebe u napetoj atmosferi iako ste svjesni da bi možda i jedan udarac u iscrpljen organizam mogao biti koban?

Kao neko ko već 20 godina osjeća tugu zbog izgubljenog Knina i patnje braće Krajišnika raseljenih po cijelom svijetu, ne mogu a da se ne sjetim Milana Martića koji nije shvatio da sami i ostavljeni od svih, malobrojni Krajišnici ne mogu da se ravnopravno nose sa 20 puta brojnijim neprijateljom koji je iza sebe imao podršku najuticajnijih država.

Kao dječak oduševljavao sam se snimcima na kojima se Milan Martić bahato ophodi prema novinarki HTV-a i prkosi svima, ali kada se dogodilo veliko stradanje i egzodus shvatio sam da je ponašanje bilo pogrešno, i da je loša procjena snage i cjelokupne situacije bila pogubna za jedan cijeli narod.

Mi Srbi rijetko izvučemo pouke iz prošlosti. Kroz istoriju mnogo puta smo pokazali hrabrost i podnijeli veliku žrtvu, pa je vrijeme da svijetu pokažemo da ponekad imamo i dovoljno mudrosti. Moramo shvatiti da nismo ni najjači, ni najbogatiji ni najpametniji, i da je naš trenutni vitalni nacionalni interes da sačuvamo i obnovimo narod i državu u turbulentnim vremenima.

Blog Nebojša Vukanović

Komentari / 97

Ostavite komentar
Name

Posmatrac

02.09.2016 14:18

Rekao bi da ste (svi vi) mnogo neozbiljni, ni pametni, ali najbogatiji sa vasim lopovlukom i najbogatiji ste u lazima.

ODGOVORITE
Name

jellena

02.09.2016 20:27

Nije mi uopste jasno zbog cega se digla ovolika frka,zbog jednog datuma i glasanja.Izgleda da je planirano odavno da se situacija zaostri,a ovo je samo dosao dobar razlog i izgovor da se to uradi

Name

doktor

02.09.2016 14:21

Aferim Nebojsa,,

ODGOVORITE
Name

Dragan

02.09.2016 15:48

Doktore, može li prevod na srpski? Ima nas ovde koji turski ne govorimo, ipak je ovo srpski portal.

Name

re dragan

02.09.2016 16:12

Pitaju gospodzu u beogradu,,koristite li Turcizme? a gospodza onako iznenadzena i pomalo uvrijedzena odgovara ,,ma Jok,,,jes skonto svetski covece

Name

Nemanja

02.09.2016 16:28

Ne lupetaj bre. Vi ste Bosanci svi, pravoslavne veroispovesti, a glumite Srbe veće od nas u Srbiji. Vim usta otvorite, čuje se da ste Bosanci. Srpski jezik je ekavica! Zasto ste toliko nenormalni i ponosni? Bosna je Bosna i uvek ce ostati Bosna. Svratite to konačno, sto pre to bolje!

Name

pajo

02.09.2016 16:36

pa bubreg je turska rijec.

Name

Naslov

02.09.2016 16:56

Vidis da vrijedi kritika ovaj zadnji samo jednu riječ napisa na Turskom ostalo na Srpskom.

Name

Re Re Dragan

02.09.2016 17:03

Gospodža? Uvrijedžena? Koji si ti meni kralj i bez turcizama a i sa njima! Brate uzmi malo čitanku iz drugog osnovne pa prelistaj.

Name

Re Nemanja

02.09.2016 17:34

Nermine jesi ti izabrao ime Nemanja ili sveštenik? Lijepo od tebe što se nazivaš srpskim imenom. Još samo da vjeru pradjedovsku vratiš.

Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

02.09.2016 17:41

@ Немања Ти знаш шта је Српски језик? Не се.и јадове здравља ти

Name

Re Nemanja

02.09.2016 17:42

Jesi se i ti zvao Emir ranije? Ono kao Kusturica pa prešao u pravoslavlje. Mislim ok je to. Ako si to uradio ja ću se odmah nazvati po tvojoj teoriji.

Name

Dragan

02.09.2016 17:47

Nermine, možda ti je pradeda bio Nemanja. Ti čak i loše glumiš Nemanju. Glup si tebra, pomiri se s tim.

Name

Prigovor Nemanji

02.09.2016 18:13

Nemanja, blage veze ti nemaš,bre!

Name

Prijedorčanin

02.09.2016 14:24

Potpisujem se iza svake Vukanove riječi

ODGOVORITE
Name

Re

02.09.2016 20:07

Zašto iza svake? Zar nije dovoljan jedan potpis

Name

Miroslav

02.09.2016 14:25

Najbolja analiza trenutnog stanja u društvu do sad. Svaka čast Nebojši Vukanoviću

ODGOVORITE
Name

ohr-eu

02.09.2016 14:26

prva snkcija ce biti iskljucenje svih kompanija iz RS-a iz sistema SWIFT, zabrana poslovanja sa EU i SAD firmama iz RS-a, zabrana putovanja u EU i SAD svim politicarima, zabrana pristupa fondovima eu, kreditima mmf i eebrd , za pocetak dovoljno.

ODGOVORITE
Name

Gruda

02.09.2016 15:46

Sto se tica toga svega, to bi bilo dobro. Medjutim, referendum nam ne treba jer je u svhu zastite dokazanih zlikovaca i niceg drugog

Name

ре

02.09.2016 17:14

Заборавио си, да ће забранити Србима да дишу, пију воду и једу наредних седам година. Ко остане жив послије тог охр-овог третмана моћи ће ићи на референдум, ако то дозволи Бакир и сда.

Name

re pe

03.09.2016 07:14

Druze, sve to sto nabrajas ce Srbima zabraniti "narodna" vlast poput Dodika i njemu slicnih. Vec su poceli, penzije su 160 KM...

Name

re ohr-eu

03.09.2016 07:35

I sve to ce uciniti da bi se dodvorili Bakiru Izetbegovicu i bosnjackoj strani, i BiH iz koje su po broju ratnika u ISIL-u na visokom drugom mjestu u Evropi.

Name

Gastabajter

02.09.2016 14:39

Pa ovaj Dodik je stvarno lud, on vodi narod u propast. Hitno treba zatražiti da podnese ostavku i raspiše vandredne izbore, vrag je odnio šalu.

ODGOVORITE
Name

kontrapunkt

02.09.2016 15:42

Da ovaj nakaradni, nepismeni i bezvrijedni narod nije naopako nasadjen, fenomen Dodik ne bi postojao nego bi normalan i obrazovan covjek bio izabran na tu funkciju.

Name

M

02.09.2016 14:41

Sve pametno i lijepo napisano. Nazalost mi Srbi uvijek neki inat tjeramo,uvijek biramo najgore u svojim redovima da nas prestavljaju. Ovi izbori su prekretnica!

ODGOVORITE
Name

Stipe

02.09.2016 16:35

Ja aam Hrvat iz Hrvatske. Katolicima i pravoslavcima mi zabranio naziv Hrvat, ili Srbin. Glume veće patriota nego oni u Hrvatskoj i Srbiji. Ljudi vi ste Bosanci različitih vjeroispovijesti i to ce uvijek tako biti. Ne razumijem zasto to ne shvatite i zasto ne priznajete Bosnu kao državu i njen jezik???

Name

Re Stipe

02.09.2016 17:36

Ma mani nas te tvoje politike svega ti. Pa ni Bakir tako ne govori.

Name

Re Stipe

02.09.2016 17:47

Ja ću priznati kad ti priznaš da su se tvoji preci pokatoličili i uzeli katoličku vjeru pa ti zbog toga uzmeš pravoslavlje.

Name

Dragan

02.09.2016 18:03

Stipe, bez uvrede, ti si obična nepismena budaletina kao i onaj koji se predstavlja kao Nemanja i tvrdi da je srpski ekavica. Da ste išta čitali znali bi koliko lupetate.

Name

prle

03.09.2016 08:59

Stipe, budali je lakse ugurati metar u guzicu nego cm u glavu.... Ne konta nacionalista nista..

Name

Obicna raja

02.09.2016 14:44

To sto Covic podrzava Dodika to je jer su isti (kriminal)a sto je njega briga za narodom dabogda njemu bog pomagao isto koliko on misli za narod i svoj i za ostale narode

ODGOVORITE
Name

pajo

02.09.2016 16:29

od svih mladih sto napustaju bih 90% su hrvati. o tome su cuti. ostat ce samo clanovi hdz-a i to oni u organima f bih i kantona. to covica ne muci. da ostat ce i vlasnici kladionica koji iz rs-a izvlace svaki dan u prosjeku 100 000 km. dodiku 10%. zato su kod vas kladionie dobro dosle i bez ikakvog otpora

Name

Don

03.09.2016 05:40

Nije istina da je među njima 90% Hrvata. Srbi takođe masovno odlaze, a Bošnjacima je najlakše otići, jer ih ima najviše na zapada i jedni druge vuku i vjeruj mi da i oni odlaze.

Name

ja

02.09.2016 14:51

Zapjevat će Mile ne može nam niko ništa...to je sva njegova politika...Ionako svako gleda da ode iz Republike Srpske a sada će da idu još više...neka za Mileta ginu oni kojima je obezbjedio plate na državnoj sisi

ODGOVORITE
Name

sladjan

02.09.2016 15:05

ma jaki ste sto posto svi politicari naj jaci dodik pa izetbegovic to su naj jaca dva politicara sve cveta u nasem drustvu nemam rijeci bravo stoko jadna

ODGOVORITE
Name

DDR

02.09.2016 15:13

Bravo CARE...

ODGOVORITE
Name

naslov

02.09.2016 15:22

Sta je pisac zelio da kaze.Nit smo jaki ,nit veliki ali cini mi se da je crvena linija davno predjena.Mozda se referendum previse koristi radi stranackih poena ali je neophodan itekako.Politika prkosa i inata nije dobra ali nije dobro ni da se dodvoravate nekom i gazite i dajete ono zasto smo ginuli.Da vam jenko dao glavu u ratu za sve ovo drugacije bi i pisali i odnosili se prema Srpskoj.

ODGOVORITE
Name

STA LUPAS

02.09.2016 18:46

Lupas rat ko protiv koga kako s cim par budala bi da ratuje s tudom djecom a nemamo ni po pracku mante se gluposti vec da skinemo smece s vlasti i protjeramo ambasadore

Name

Naslov

02.09.2016 20:25

Ti si odgovaraš na pogrešne komentare ili nekontaš.

Name

boranija

02.09.2016 15:27

Osjeca tugu zbog izgubljenog Knina,Knin se nije nigdje izgubio,izgubila ga srpska politika i sad narices.Isto je i danasnja situacija o kojoj pises,ali to polupismena boranija ne razumije.

ODGOVORITE
Name

Svetizar

02.09.2016 16:45

Koji Knin? Da li ste vi bolesni i poremećeni? Pa to je Hrvatska, avnojske granice, kao i kod nas u BiH. Bolesni smo mi narod, fanatici. Proglasili u Hrvatskoj republiku i sad se čudimo sto je tako završilo kako je završilo. Samo smo navikli otimati tudje. Ne postoji dzaba izraz: Srbija do Tokija. Majke mi, ponekad me sramota sto sam Srbin! Ne znam samo cemu se divimo, zbog cega smo toliko ponosni i puno sebe? A guli da svatimo fa sami sebi skačemo u stomak!

Name

Re Svetizir

02.09.2016 17:38

Sutra ujutru navrati da ti dam 1000 KM (za troška) pa pravac u Vatikan da te Papa lično prekrsti. Nemoj da te bude sramota nas.

Name

?

02.09.2016 22:05

Nemas ti 1000 maraka!

Name

Re ?

03.09.2016 06:36

Dođi, uzmi i nosi. Samo da ne gledam ove tvoje bljuvotine više. A da li imam ili ne nije tvoj problem. Tebi obećane, za tebe će biti.

Name

PSIHIJATRIJA

02.09.2016 15:29

Ni jedno ni drugo, već za PSIHIJATRIJU, pošto je sudu već priložio PSIHIJATRIJSKU DIJAGNOZU!!!

ODGOVORITE
Name

Logika...

02.09.2016 15:31

Nije lako voditi drzavu...Zna to i Dodick jer je nema.

ODGOVORITE
Name

Re

02.09.2016 16:47

Država nije problem, države nema :) :)

Name

Dragan

02.09.2016 15:40

Obrnimo stvar: Zašto bi izjašnjavanje naroda o nekom datumu bilo opasan čin i dovelo do sukoba? To bi značilo da oni kojim referendum smeta sukob svakako planiraju. Zašto Srbi ne prete sukobima zbog proslave 1. marta u Federaciji? Osim toga, Srbija nije protiv referenduma. I budalama je jasno da je ovakav odgovor zbog EU, a ne zbog toga što iko ozbiljan u Srbiji dovodi u pitanje odluku Skupštine RS.

ODGOVORITE
Name

Re Dragan

02.09.2016 15:58

Jeli ti mislis da ce Srbija na ovome stati?Bice jos pritiska iz Brisela za sledeće korake.Znaju oni onu Milosevicevu taktiku mi nismo u ratu i nemamamo uticajau na ove preko Drine a posle potpisuju mirovni sporazum kao zaracena strana.

Name

Axxe

02.09.2016 16:05

Sa koje si ti planete dosao !

Name

Dragan

02.09.2016 16:14

Naravno da ċe pritisaka biti i da ih ima, ali ne potcenjuj Srbiju iako ti se čini da je danas slaba. Ni svet više nije jednopolaran, niti je EU toliko svemoguća.

Name

POLIZI

02.09.2016 18:43

Moji dragi samo sila se postuje sreca da Rujke nisu tako slabe kao pre ali opet pamet u glavi i mudro

Name

prle

03.09.2016 08:53

De glupane saberi se...

Name

Ja

02.09.2016 15:46

Ovaj Mile radi mimo svih. Stvarno smo nadrljali. Ne bi me iznenadilo da on radi za zapad. Zasto odmah referendum?,to samo zvuči dobro, zar ne..? 9 januar se moze pravno dokazati i odbraniti, žalbe sudu, pa evropski sud za ljudska prava i tako u nedogled. E to je mudrovanje... a ne inat i junaštvo,pa kud puklo da puklo. Strah me je . Bosnje su se sad nesto digle i ovi zagrepcan isto.... Srbija najradje ne bi da se mijesa, osjecam da je njima RS samo teret, oni nas ne vide ko svoju avliju. Mislim kad nasi trce u beograd oni garant kazu: "uh eto ih opet". Nesto se komesa... Mi za sad trebamo pametno ovako: -dayton zakon... Rs je entitet (za sad) i dalje zajedno sa regijom gurati ekonomiju napred. Imamo svoju policiju, vladu itd. Ako nesto zeznemo sami smo sebi krivi... Mile Bosnjacima daje toliki manevar za njihove ciljeve to je za nepojverovati, Ko da radi za njih.. ..

ODGOVORITE
Name

Dragan

02.09.2016 15:58

Onda rade i ostali. Ne zaboravi da su sve srpske stranke u parlamentu glasale za održavanje referenduma.

Name

Ja

02.09.2016 16:17

Ostali su podrzali samo da ne bi glasove gubili na sljedecim izborima. Zamisli da se protive... ne bi ih bilo nigdje.

Name

Re ja

02.09.2016 17:07

Znaš li ti šta znači odluka Ustavnog suda? Kako je pravno odbraniti? Odlukom u Skupštini Republike Srpske? Ono kao dobiješ kaznu za brzu vožnju pa iskupiš familiju i izglasate da si vozio brzo ali nisi nikog ugrozio pa ne moraš platiti. Znaš li ti o čemu pišeš uopšte? Kakva pravna odbrana ako je Ustavni sud donio akt?

Name

odgovor svima

02.09.2016 17:39

Opozicija je podržala jer nije imala izbora, kao što ni mi obični građani nemamo izbora već moramo izaći na referendum. Kako god donji smo. Pitam se samo gdje su oni silni savjetnici i za šta oni primaju platu. Pa imam i ja jednog takvog na poslu, ali stisnem petlju i nastojim da ga ubijedim da promjeni mišljenje kada smatram da je odluka pogrešna ili u suprotnosti sa zakonom.

Name

Re Ja

02.09.2016 18:41

Povrsno Povrsno Povrsno moj ja nemoj vise plitak si ko lavor

Name

pisac

02.09.2016 16:09

aferim ; svaka čast

ODGOVORITE
Name

Re.Dragan

02.09.2016 16:09

Svaka ti je rijec velika glupost

ODGOVORITE
Name

Dragan

02.09.2016 16:17

Budali tako i fizika izgleda. Nemoj da se uzbuđuješ, ali radi malo na sebi.

Name

Edo,Slatina-Tuzla

02.09.2016 16:32

U istoriji će ostati zapisano da je za normalnu državu Bosnu i Hercegovinu najzaslužniji Milorad Dodik !! Neću reći kao legendarni Mladen Delić:" Ne sam Safete(Milorade)!" već "Samo tako Milorade"!!

ODGOVORITE
Name

SU 35

02.09.2016 18:40

Pinokio i BiH su likovi i drzave iz bajki

Name

Talicni

02.09.2016 22:00

Edo, popravljas se,...respect

Name

Edo,Slatina-Tuzla

03.09.2016 22:16

Talicni Mislim da sam samo realista , nikada ne " navijam " , anacionalan sam , ali poštujem i volim državu Bosnu i Hercegovinu !!

Name

Srbenda

04.09.2016 06:05

Edo, pileći mozgu.

Name

Mirko

02.09.2016 16:38

Jedan od glavnih savjetnika predsjednika Bosica je gos. Vukanovic. Samo me srce zaboli kada se sjetim da je pored Radovana sjedio akademik Ekmecic.

ODGOVORITE
Name

poklopi

02.09.2016 19:03

Dobro ga je savjetovao. Vidi se danas.

Name

Nikola

02.09.2016 16:53

Ostavka i Dodikov odlazak je poslednja šansa za spas

ODGOVORITE
Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

02.09.2016 17:37

Спас од чега?

Name

Re nikola

02.09.2016 17:49

Koje to vas? Stranačke poltrone?

Name

IZRAZ OVOG LICA GOVORI - KAKVI SMO ......

02.09.2016 16:58

.....DA SE COVJEK ZAPITA - IMA LI JOS UVIJEK NOVCANIK U DZEPU, KADA NAS SRETNE!?!

ODGOVORITE
Name

es

02.09.2016 17:58

Pa sad ispade da su srbski borci bili junad.

ODGOVORITE
Name

Maja

02.09.2016 18:16

Ovo nije Dodikov referendum, odluku je donijela Skupština RS, svi su glasali, sve srpske stranke. Nije mogao sam, i ne treba da bilo ko može sam odlučivati.

ODGOVORITE
Name

RAJNA

03.09.2016 10:02

Ne referendum je sudska nagodba , koja glasi; Vi meni aboliciju i sretan put, a ja vama izjavu kako je opet po ko zna koji put Evropa protiv Srba, pa mi jadni Srbi ni referendum ne možemo provesti. referendum = abolicija ,

Name

miri

02.09.2016 18:19

Obavezno treba referendum odrzati

ODGOVORITE
Name

SNSD džemat

02.09.2016 20:12

Može ako ćete ti i tvoji prvi da uzmete puške u ruke i da date živote za Dodikov pokušaj izbjegavanja pravde putem referenduma... Dok je tebe i vama sličnih koji glasate za njega i koji ga podržavate on će nastaviti da nas gura u veći i dublji ambis.

Name

Za Bosnu i Hercegovinu

02.09.2016 18:35

Stvarno neznam umjesto da sjednu i drze razgovore i sjednice odrzavaju o Ekonomiji i da Drzavu guraju napred da narod bude u njoj da se ne odlazi u dijasporu da trazi kruha oni se bave glupostima (politicari) stvarno zalosno treba traziti dialog narod ovde samo gubi politicari su se obezbijedili u to sam siguran dizu kredite da bi sebi platu obezbijedili otvorite oci svi smo mi jadnici pozdrav svima

ODGOVORITE
Name

roseti

02.09.2016 21:56

Ne sliktaj se!

Name

kralj

02.09.2016 20:25

Uskoro ce bajram. Bajram serif mubarek olsun milokrade.

ODGOVORITE
Name

Kiborg

02.09.2016 20:47

Ne razumijem sta ce dodik postic i kad sprovede referendum??? Kad ce ga svakako ponistiti ohr,visoki predstavnik i ustavni sud te isti nema podrsku nikog na planeti??? MILETOV APSURD...jad i cemer..

ODGOVORITE
Name

Dragan

02.09.2016 21:20

Kiborg, jadan je onaj čovek koji podanički sluša trećerazrednog austrijskog ćatu i očekuje da mu taj ćata uređuje kuću. Ljudi sa dostojanstvom, bili oni Srbi, Hrvati ili Bošnjaci, ne trpe gazdu u svojoj kući. Samo fukara pristaje na to!

Name

ja

02.09.2016 21:15

Gdje je 50000 evra?

ODGOVORITE
Name

Major

02.09.2016 23:53

Nije mi jasno do kraja sta je razlog ovog referenduma Miloradu, Prvo smjesno mi je kad on prica o interesima RS,nekako sticem utisak da mogu biti dvije tri stvari u pitanju: On,ili je dobro poremecen ili mu je ovo ispalo odlicno za predizbornu kampanju ili pak gubi tlo pod nogama pa je u stanju da zrtvuje i narod i Republiku samo da bi opstao.Referendumsko pitanje je pogresno,to bi bilo isto kao kad bi pitao srbina da li zeli slaviti svoju slavu,dakle opste bespotrebno i glupo pitanje. Samo znam da je opozicija nasjela na njegov trik,kako god,vidjecemo,kako ce odustati od referenduma Milorad. Jos nesto mi pade na pamet,moguce da ce on sa strancima napraviti dil kao i obicno,da se izvuce sa svom imovinom za zamjenu odustajanje od referenduma.

ODGOVORITE
Name

Ta Trane

03.09.2016 06:35

Ovaj JE FOLER SVIH FOLERA i to je njegovo pravo. kakav covjek, takav politicar. Problem je narod, odnosno glasaci. DAJE MANDAT FOLERIMA i ljudima koji se decenijama (u ratu i poslije) enormno bogate. DRUGIM RIJECIMA: TRAZLI STE, GLEDAJTE.

ODGOVORITE
Name

Eh

03.09.2016 11:21

Eh, kad se seljačina dokopa vlasti....

ODGOVORITE
Name

darko

03.09.2016 22:19

Seoska baraba

Name

03.09.2016 11:40

Političari u RS su neracionalni.Mirko Sarovic je jedini u RS koji vodi konstruktivnu politiku ali njegov "problem" je što narod više voli ove što obecavaju neostvarivo i prijete velikim silama.

ODGOVORITE
Name

Empirija

03.09.2016 14:20

Voluntarizam, improvizacija i blef..., eto to je ono što se ovdje politikom zove.

ODGOVORITE
Name

Goran

03.09.2016 15:37

Ovo je put koji ukida RS a da niko nebude kriv!Zapamtite ovu konstataciju!

ODGOVORITE
Name

Zeljko

03.09.2016 17:53

Iz tvojih usta u božije uši..

Name

Srbenda

04.09.2016 06:01

Nebuloze, nebuloze.

Name

Hercegovac Crnogorac

03.09.2016 19:14

Ovo je jos jedna igra Dodikova,na konto odbijanja srbijanskih go..na kao da "odbrani" Republiku Srpsku,i tele shvata da je u talu sa srbijancinama,gu.icu smo im odbranili a vratili su nam tako sto su prodali i osnivaca i spasioca te iste republike RADOVANA i RATKA ,ne treba vise ni komentarisati srbiju,a sto se tice naroda srbijanskog,kad su znali leci na kaldrmu i saosjecati sa zrtvama srebrenice,kako sad ne znaju ustat i buniti se? Srbija jednako Bugarska,Grcka,Rusija itd.,samo pravoslavlje nas veze . Zivio Milo Djukanovic

ODGOVORITE
Name

M

03.09.2016 21:40

Covjek je bolesna seljacina koji je sa dvije marke usao u vladu I od ovaca uzeo cijelo bogastvo Na seljackim forama je odradio sve ove godine ismijavajuci citav srpski narod I postalo mu je dosadno pa hajde narode neka se nesto desava da Nam se jos Malo slatko ismije

ODGOVORITE
Name

Dodik

04.09.2016 07:39

Od budale covjeka samo moze zaboljeti glava à Dodik je budala.

ODGOVORITE
Name

Niste jaki

04.09.2016 08:11

Da budes jak trebati i pamet ratovala je JNA protiv drzave BiH pa nije mogla promjeniti granice u BiH jer je BiH multietnicka kao i Evrpa to sto je BiH debila entitete je Zbog ratnih desavanja da se dalje ne bi sukobljavali i prihvatili put u Evropu koji im diktiraju svjetske sile i koji je jedini ispravan jer smo svi vec geografski u evropi à samo Budale misle da ih neko mrzi ili voli na tom putu vrijeme je da se voli svoja kuca i radi za svoju djecu i ne budalite o nekakvom osvajanju teritorija i dizanju u visine jednog naroda kad svi imamo korijenje u BiH i bosnjaci smo svi za sve u evropi à hos biti po vjeri pop il cigan slobodno ti je i besplatno nego pitajte dodika za poso à nek se dodik Krsti za sve nas ako to Crkva daje à ne ljudi koji zavrsavaju fakultete.

ODGOVORITE