Opšta politička klima mržnje prema Srbima

Srbi na Kosovu i Metohiji žive u opštoj političkoj klimi mržnje prema njima, a u posljednjih 16 godina nije urađeno ništa na njihovoj zaštiti, što potvrđuje i noćašnje lupanje spomen-ploče ubijenim žeteocima u Starom Grackom, rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić.

Srbija 02.09.2016 | 12:20
Opšta politička klima mržnje prema Srbima
"Srbi na Kosovu i Metohiji su u sve lošijem položaju", ukazao je Đurić.

Đurić je rekao da bi imenovanje novih članova Upravljačkog tima za formiranje zajednice srpskih opština moglo konačno da znači naredak u izradi statuta te zajednice, pod uslovom da Priština napravi prve konkretne korake.

On kaže da je teško procijeniti kada bi konačno mogla da bude formirana zajednica srpskih opština jer je Priština već odavno probila sve dogovorene rokove i Srbi na Kosovu čekaju da pređe sa riječi na djela.

"Mi posle svega što se dešavalo verujemo samo delima. Kada budemo videli prve konkretne korake moći ćemo da damo neku ocenu. Čini se da formiranje zajednice srpskih opština konačno uživa veću i potrebnu podršku međunarodne zajednice, ali i Priština mora konačno da pređe sa reči na dela i prekine sa podgrevanjem klime zastrašivanja albanskog stanovništva sa zajednicom", rekao je Đurić za RTS.

On je objasnio da je odluka poslanika Srpske liste da ne prisustvuju jučerašnjoj sjednici parlamenta u Prištini uslovljena odsustvom dijaloga sa srpskim predstavnicima, ispunjavanja odredaba koalicionog sporazuma i svakodnevnih provokacija Prištine u odnosu na predstavnike srpske zajednice.

"Sedite, razgovarajte sa tim ljudima, ispunite im ono što im niste ispunili, a obavezali ste se, pa će možda i njihov stav biti drugačiji. Ne terajte ih da rade ono što je u suprotnosti sa opštim stavom srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i da oni rešavaju statusna pitanja", poručio je Đurić.

On je rekao i da je juče u školama na Kosovu i Metohiji počela nova školska godina i većina đaka koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku dobila je udžbenike.

"Ima manjih problema u jednoj školi u Gori i u još nekim školama zbog distribucije udžbenika, ali mislim da će se to rešiti. Nastava je juče počela u 102 osnovne i srednje škole i 16.000 đaka i 11.500 studenata predstavljaju budućnost i pokrajine i Srbije", rekao je Đurić.

Agencije/RTS

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Mrki

02.09.2016 10:35

Pa ima li igdje neko da voli Srbe? U cemu je problem?

ODGOVORITE
Name

Vulin

02.09.2016 13:03

Problem je sto žive u državi Kosovo a ponašaju se kao da su u Srbiji. Kada prihvate Kosovo kao svoju državu biće im lakše.

Name

Zajebant

02.09.2016 10:41

Pa zapitajte se zašto vas mrze. Budite realni malo, vi ste navikli i PORAZ proglasiti POBJEDOM...

ODGOVORITE
Name

dzoo

02.09.2016 10:57

Ajde da se zapitamo jesmo li mi ludi ili svijet

ODGOVORITE
Name

BiH SA

02.09.2016 11:14

Ma biće to sve uredu a i nije sve tako crno ...ne mrze oni vas, samo im niste dragi ..

ODGOVORITE
Name

krajso

02.09.2016 12:43

Ko bi vas volio kad ste sa svima ratovali. Realno

ODGOVORITE
Name

Bosanac

02.09.2016 13:32

Znateli onaj vic,ušao Bossnac u kafanu i kaže tko je ovdje Miloš usta čovjek i kaže ja sam Miloš Bosanac ga izbode sa nožem kaže treći čovjek što ubi bolan Miloša ovaj odgovara on je ubio našeg cara Murata ,pa majmune to je bilo prije 500 god.boli me kurac ja juče čuo.Bosanac ko Bosanac

Name

ја

02.09.2016 13:20

Комшије бошњаци, хвала вам што о нама,што редовно читате наше новости,шта би ми да нам нема вас

ODGOVORITE
Name

Re .JA

02.09.2016 13:40

Jarane Dnevni Avaz ,Klik Ba ,Oslobođenje ,24 sata ITD ima još mnogo toga