Општа политичка клима мржње према Србима

Срби на Косову и Метохији живе у општој политичкој клими мржње према њима, а у посљедњих 16 година није урађено ништа на њиховој заштити, што потврђује и ноћашње лупање спомен-плоче убијеним жетеоцима у Старом Грацком, рекао је директор Канцеларије Владе Србије за Косово Марко Ђурић.

Србија 02.09.2016 | 12:20
Општа политичка клима мржње према Србима
"Срби на Косову и Метохији су у све лошијем положају", указао је Ђурић.

Ђурић је рекао да би именовање нових чланова Управљачког тима за формирање заједнице српских општина могло коначно да значи наредак у изради статута те заједнице, под условом да Приштина направи прве конкретне кораке.

Он каже да је тешко процијенити када би коначно могла да буде формирана заједница српских општина јер је Приштина већ одавно пробила све договорене рокове и Срби на Косову чекају да пређе са ријечи на дјела.

"Ми после свега што се дешавало верујемо само делима. Када будемо видели прве конкретне кораке моћи ћемо да дамо неку оцену. Чини се да формирање заједнице српских општина коначно ужива већу и потребну подршку међународне заједнице, али и Приштина мора коначно да пређе са речи на дела и прекине са подгревањем климе застрашивања албанског становништва са заједницом", рекао је Ђурић за РТС.

Он је објаснио да је одлука посланика Српске листе да не присуствују јучерашњој сједници парламента у Приштини условљена одсуством дијалога са српским представницима, испуњавања одредаба коалиционог споразума и свакодневних провокација Приштине у односу на представнике српске заједнице.

"Седите, разговарајте са тим људима, испуните им оно што им нисте испунили, а обавезали сте се, па ће можда и њихов став бити другачији. Не терајте их да раде оно што је у супротности са општим ставом српског народа на Косову и Метохији и да они решавају статусна питања", поручио је Ђурић.

Он је рекао и да је јуче у школама на Косову и Метохији почела нова школска година и већина ђака који похађају наставу на српском језику добила је уџбенике.

"Има мањих проблема у једној школи у Гори и у још неким школама због дистрибуције уџбеника, али мислим да ће се то решити. Настава је јуче почела у 102 основне и средње школе и 16.000 ђака и 11.500 студената представљају будућност и покрајине и Србије", рекао је Ђурић.

Агенције/РТС

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Мрки

02.09.2016 10:35

Па има ли игдје неко да воли Србе? У цему је проблем?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вулин

02.09.2016 13:03

Проблем је сто живе у држави Косово а понашају се као да су у Србији. Када прихвате Косово као своју државу биће им лакше.

Name

Зајебант

02.09.2016 10:41

Па запитајте се зашто вас мрзе. Будите реални мало, ви сте навикли и ПОРАЗ прогласити ПОБЈЕДОМ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

02.09.2016 10:57

Ајде да се запитамо јесмо ли ми луди или свијет

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ СА

02.09.2016 11:14

Ма биће то све уреду а и није све тако црно ...не мрзе они вас, само им нисте драги ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

крајсо

02.09.2016 12:43

Ко би вас волио кад сте са свима ратовали. Реално

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

02.09.2016 13:32

Знатели онај виц,ушао Босснац у кафану и каже тко је овдје Милош уста човјек и каже ја сам Милош Босанац га избоде са ножем каже трећи човјек што уби болан Милоша овај одговара он је убио нашег цара Мурата ,па мајмуне то је било прије 500 год.боли ме курац ја јуче чуо.Босанац ко Босанац

Name

ја

02.09.2016 13:20

Комшије бошњаци, хвала вам што о нама,што редовно читате наше новости,шта би ми да нам нема вас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре .ЈА

02.09.2016 13:40

Јаране Дневни Аваз ,Клик Ба ,Ослобођење ,24 сата ИТД има још много тога