Naučnici otkrili galaksiju duhova

Niko ne za kako se ta čudna i ogromna galaksija formirala.

Zanimljivosti 27.08.2016 | 17:00
Naučnici otkrili galaksiju duhova
Naučnici su okrili galaksiju duhova – mase približno kao i naša galaksija, ali je u potpunosti sačinjena od tamne materije.

Vilin konjic 44, kako su naučnici nazvali ovu galaksiju, sačinjena je od misteriozne tamne materije koja zauzima 27 odsto svemira, ali nikada zapravo nije viđena.

Iako je ta galaksija relativno blizu, barem na skali univerzuma, toliko je mračna da je naučnici decenijama unazad nisu ni primjetili. Međutim, konačno je uočena prošle godine i procijenjeno je da se nalazi na udaljenosti od oko 330 miliona svjetlosnih godina od nas.

Kada su je naučnici detaljnije ispitali, primjetili su da se ne radi o običnom skupu zvijezda već o masi tamne materije poput duha.

Iako ima istu masu kao i naš Mliječni put, samo je jedan stoti dio procenta sačinjen od normalne materije poput zvijezda, prašine i gasa koji nas okružuje.

Profesor Piter van Dokum sa Univerziteta Jejl je rekao: "Pokreti zvijezda nam mogu ukazati na količinu materije, a u galaksiji Vilin konjic 44 zvijezde se kreću veoma brzo".

Ovu galaksiju su otkrili naučnici iz oprservatorije Kek na Havajima i svoje otkriće objavili u Astrofizičkom žurnalu.

Profesor Roberto Abraham sa Univerziteta u Torontu je rekao da nemaju nikakvu ideju kako je galaksija Vilin konjic 44 mogla da se formira.

"Podaci ukazuju da se veliki broj zvijezda nalazi u obliku kompaktnih grupa i to je veoma važan trag, ali u ovom trenutku su sve to samo nagađanja."

Krajnji cilj naučnika je da otkriju šta je zapravo tamna materija i od čega se sastoji.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Anoniman

28.08.2016 16:12

Pa dokle god naucnici mijesaju pojam prostora i materije nece ni centimetar dalje. Materija je trodimenzionalna, to isto tvrde i za prostor(svemir). Posto jos ne znaju ni sta je prostor ni sta je vrijeme, hvatace se neke "tamne materije" koja im je potrebna kao konstanta. A da ne pricamo da se ne zna ni sta je tamna materija niti tamna energija. Ti pojmovi su samo ubaceni da bi se dokazale neke zamisljene teorije....

ODGOVORITE