Tzv. Kosovo u kvalifikacijama sa TRI Amera!

Propisi kažu da je dozvoljen nastup samo jednog naturalizovanog igrača, ali će reprezentacija samoproglašene republike očigledno imati veći broj stranaca.

Košarka 27.08.2016 | 13:45
Tzv. Kosovo u kvalifikacijama sa TRI Amera!
Nakon krilnog centra Barselone Džastina Dolmana i krilnog centra Hapel Jerusalima Šona Džonsa, još jedan američki internacionalac dobio je pasoš takozvane republike Kosovo.

Iskusni bek Bilbaa Skot Bamfort, bivši igrač Sevilje i Mursije, od ove nedelje ima i pasoš tzv. Kosova i prijavljen je u FIBA za predstojeće kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Reprezentacija samoproglašene republike boriće se za plasman na Eurobasket 2017 u kvalifikacionoj Grupi E, a prvi takmičarski meč odigraće 31. avgusta u Ljubljani, protiv selekcije Slovenije.

Nekoliko dana kasnije, 3. septembra, takozvano Kosovo igraće će u Kosovskoj Mitrovici protiv Ukrajine, a 7. septembra će gostovati Bugarskoj. Prva faza kvalifikacija biće okončana 17. septembra, kada budu odigrane i preostale tri utakmice, sa obrnutim domaćinstvima.

Na zvaničnom sajtu FIBA sva tri Amerikanca već su registrovana kao članovi reprezentacije tzv. Kosova, što jasno navodi na zaključak da će svima biti dozvoljeno da odmah nastupe za nju, iako propisi dozvoljavaju nastup samo jednog naturalizovanog igrača u FIBA takmičenjima.

Direktan plasman na Eurobasket obezbediće prvoplasirane ekipe iz svake od sedam grupa, kao i četiri najuspešnije drugoplasirane selekcije. Srbija se automatski kvalifikovala odlaskom na Olimpijske igre u Rio.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar