Dragica pod istragom: Srbija češlja fondaciju

Aleksandar Vučić se složio sa zahtevom Vojislava Šešelja da se otkrije odakle stiže i kako se troši novac humanitarne organizacije Nikolićeve supruge.

Srbija 12.08.2016 | 22:42
Dragica pod istragom: Srbija češlja fondaciju
Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će biti provereno poslovanjeFondacije Dragice Nikolić, supruge predsednika Srbije, o čijim donatorima javnost ništa ne zna jer ti podaci nisu dostupni.

Povod za takvu najavu bila je polemika u Skupštini Srbije, tokom koje je lider SRS Vojislav Šešelj pitao na koji se način finansira fondacije prve dame, koja je za tri godine dobila 10 miliona evra, a nije otkrila ime nijednog donatora.

Na te reči Vučić je odgovorio da je spreman da se otkrije kako posluje fondacija.

Proveriće svaki dinar

"Ako vi imate ikakvu sumnju, recite nam da je novac potrošen drugačije. Video sam samo mnogo majki i mnogo dece da se raduju onome što je ona uradila. Najlakše je to potcenjivati. Ali nemam ništa protiv da se fondacija supruge predsednika ispita, pa ćemo bez problema da proverimo gde je i kako otišao svaki dinar, ali uveren sam da je na potpuno čist način sve urađeno" odgovorio je Vučić Šešelju.

Da bi Fondacija trebalo da radi transparentnije, smatraju i u kabinetu poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

"Na privatne fondacije se ne primenjuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, pa one formalno nemaju obaveze koje su ovim zakonom propisane za organe vlasti u pogledu prava javnosti da to zna. Nezavisno od toga, činjenica je da se radi o fondaciji supruge predsednika Srbije, koja upućuje na to da bi bilo dobro da je rad fondacije transparentan", poručeno je Kuriru. Takođe, iz kabineta poverenika je zaključeno da se „već duže vreme legitimno otvara pitanje o promeni zakona i propisivanju obaveze transparentnosti finansiranja ovakvih organizacija“.

"Nije isključena mogućnost da donacije fondacijama potiču i iz javnih sredstava, što dodatno opravdava potrebu za transparentnošću" piše u dopisu Kuriru.

Predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović ističe da „apsolutno svaki dinar koji je prošao kroz fondaciju treba proveriti“.

Na čistac

"Mora da se proveri da li ima povezanih lica, da li je bilo političkih uticaja, možda kupovina uticaja i povraćaja odranije... Da je sreće, to bi već stajalo na sajtu fondacije: ko je donator, kad ga je uplatio, na šta je potrošen taj novac. To bi bilo najprirodnije i ne znam zašto to nisu uradili ako rade čisto i pošteno" naglašava Dobrašinović.

Analitičar Milan Nikolić kaže da treba istražiti poslovanje.

"Gospođa Nikolić je supruga našeg predsednika, pa bi transparentnost bila nužna. Da se ne bi sumnjalo da se radi o nečemu prljavom i ružnom, moralo bi da se zna ko su izvori sredstava, kako su trošena, a i da se utvrdi da te pare ne uzima neko za sebe" kaže Nikolić.

NIKOLIĆ: SVE JE ČISTO, A ŠEŠELJ JE BOLESNIK!

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je juče za Kurir, povodom Vučićeve najave provere poslovanja fondacije njegove supruge, da ta organizacija radi sve po zakonu. Istovremeno, Šešeljeve zahteve da se otkrije kako se troši novac, Nikolić je ocenio kao „mržnju bolesnog čoveka“ prema njegovoj porodici koja se pretvorila u medijsko hajku.

"Fondacija Dragice Nikolić obavlja svoju donatorsku misiju u skladu sa zakonom, što podrazumeva i kontrolu države. Toj kontroli se ni do sada niko nije suprotstavljao, niti je to moguće u pravnoj državi" naveo je Nikolić, koji je istakao da je ponosan na sve što je fondacija uradila.

Izvor: Kurir
Foto: Zorana Jevtić

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

zex

12.08.2016 18:30

Cirkus

ODGOVORITE
Name

daka

12.08.2016 23:49

Tomo ti si bena jedna najobicnija

ODGOVORITE
Name

Oprano cisto

13.08.2016 08:41

Hm "sve je cisto" ali prekriveno velom tajne? Ako je sve cisto, zasto nije transparentno?Recimo, da neko ko to zeli ima uvid u cista posla? Nisam pristalica nikakvih teorija zavere ali radi se o milionima. Ne znam ko danas ima milione da poklanja ali znam sigurno da je onaj ko ih ima naucio da za njih nesto kupuje.

ODGOVORITE