Драгица под истрагом: Србија чешља фондацију

Александар Вучић се сложио са захтевом Војислава Шешеља да се открије одакле стиже и како се троши новац хуманитарне организације Николићеве супруге.

Србија 12.08.2016 | 22:42
Драгица под истрагом: Србија чешља фондацију
Премијер Србије Александар Вучић најавио је да ће бити проверено пословањеФондације Драгице Николић, супруге председника Србије, о чијим донаторима јавност ништа не зна јер ти подаци нису доступни.

Повод за такву најаву била је полемика у Скупштини Србије, током које је лидер СРС Војислав Шешељ питао на који се начин финансира фондације прве даме, која је за три године добила 10 милиона евра, а није открила име ниједног донатора.

На те речи Вучић је одговорио да је спреман да се открије како послује фондација.

Провериће сваки динар

"Ако ви имате икакву сумњу, реците нам да је новац потрошен другачије. Видео сам само много мајки и много деце да се радују ономе што је она урадила. Најлакше је то потцењивати. Али немам ништа против да се фондација супруге председника испита, па ћемо без проблема да проверимо где је и како отишао сваки динар, али уверен сам да је на потпуно чист начин све урађено" одговорио је Вучић Шешељу.

Да би Фондација требало да ради транспарентније, сматрају и у кабинету повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

"На приватне фондације се не примењује Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја, па оне формално немају обавезе које су овим законом прописане за органе власти у погледу права јавности да то зна. Независно од тога, чињеница је да се ради о фондацији супруге председника Србије, која упућује на то да би било добро да је рад фондације транспарентан", поручено је Куриру. Такође, из кабинета повереника је закључено да се „већ дуже време легитимно отвара питање о промени закона и прописивању обавезе транспарентности финансирања оваквих организација“.

"Није искључена могућност да донације фондацијама потичу и из јавних средстава, што додатно оправдава потребу за транспарентношћу" пише у допису Куриру.

Председник Коалиције за надзор јавних финансија Драган Добрашиновић истиче да „апсолутно сваки динар који је прошао кроз фондацију треба проверити“.

На чистац

"Мора да се провери да ли има повезаних лица, да ли је било политичких утицаја, можда куповина утицаја и повраћаја одраније... Да је среће, то би већ стајало на сајту фондације: ко је донатор, кад га је уплатио, на шта је потрошен тај новац. То би било најприродније и не знам зашто то нису урадили ако раде чисто и поштено" наглашава Добрашиновић.

Аналитичар Милан Николић каже да треба истражити пословање.

"Госпођа Николић је супруга нашег председника, па би транспарентност била нужна. Да се не би сумњало да се ради о нечему прљавом и ружном, морало би да се зна ко су извори средстава, како су трошена, а и да се утврди да те паре не узима неко за себе" каже Николић.

НИКОЛИЋ: СВЕ ЈЕ ЧИСТО, А ШЕШЕЉ ЈЕ БОЛЕСНИК!

Председник Србије Томислав Николић рекао је јуче за Курир, поводом Вучићеве најаве провере пословања фондације његове супруге, да та организација ради све по закону. Истовремено, Шешељеве захтеве да се открије како се троши новац, Николић је оценио као „мржњу болесног човека“ према његовој породици која се претворила у медијско хајку.

"Фондација Драгице Николић обавља своју донаторску мисију у складу са законом, што подразумева и контролу државе. Тој контроли се ни до сада нико није супротстављао, нити је то могуће у правној држави" навео је Николић, који је истакао да је поносан на све што је фондација урадила.

Извор: Курир
Фото: Зорана Јевтић

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

зеx

12.08.2016 16:30

Циркус

ОДГОВОРИТЕ
Name

дака

12.08.2016 21:49

Томо ти си бена једна најобицнија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опрано цисто

13.08.2016 06:41

Хм "све је цисто" али прекривено велом тајне? Ако је све цисто, засто није транспарентно?Рецимо, да неко ко то зели има увид у циста посла? Нисам присталица никаквих теорија завере али ради се о милионима. Не знам ко данас има милионе да поклања али знам сигурно да је онај ко их има науцио да за њих несто купује.

ОДГОВОРИТЕ