Danas se proslavlja Sveti prorok Ilija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas proslavljaju Svetog proroka Iliju - Ilindan, koji je veoma poštovan svetitelj u srpskom narodu i cjelokupnom pravoslavlju kao strog i nepokolebljiv propovjednik hrišćanskih vrijednosti.

Republika Srpska 02.08.2016 | 07:44
Danas se proslavlja Sveti prorok Ilija
Prema predanju, Sveti Ilija je bio među prorocima koji su se na Tavoru poklonili Isusu Hristu na dan Preobraženja Gospodnjeg, kada se javio svojim učenicima sa poukama nove vjere, pa se zato lik Svetog Ilije slika na preobraženskim prazničnim ikonama.

Sveti Ilija je prisutan i u viziji Svetog Jovana Bogoslova u kojoj se njegova uloga vezuje za budućnost hrišćanske crkve i drugi dolazak na zemlju Hrista Spasitelja - novo preobraženje kome se nada i u koji vjeruje hrišćanski svijet.

Prema knjizi Otkrivenja Jovanovog, drugi dolazak Hristov najaviće Sveti Ilija sa starozavjetnim prorokom Enohom i njihovim stradanjem treba da počne novo preobraženje čovječanstva.

Veruje se da Sveti Ilija nije umro već da se živ, plamenim kočijama, vaznio na Nebo, pa se ta scena slika na prazničkim ilindanskim ikonama.

Poznata je i scena sa Svetim Ilijom u pećini, u koju se sklonio od oholog cara Ahava, a gavran mu donosi hranu.

Ilija Tesvićanin rođen je u Tesvitu u Izrailju u Devetom vijeku prije Hrista /816. godine/. Bio je žrtva progona cara Ahava koji je pod uticajem svoje žene Jezavelje napustio Mojsijevu vjeru i "slavio tuđe bogove".

Prema narodnom vjerovanju i tradiciji, Sveti Ilija se vozi u vatrenim kočijama koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima.

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na taj praznik ne radi u polju - da se ne bi navukao gnjev svetitelja.

Izvor: Srna

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

vjernik

02.08.2016 09:00

Slava mu i cast!!!

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

02.08.2016 11:50

U vreme zemaljskig zivota Svetog Ilije hriscanstva nije ni postojalo vec samo starozavjetna jednobozacka Mojsijeva vjera poznata u narodu kao JUDEJIZAM. Od Svetog Ilije je SRBima i ostala poznata Njegoseva izreka "zlo ciniti od zla se braneci tu zlocina nema nikakvoga!" SVIM Pravoslavnim hriscanima neka je srecan danasnji Praznik Ilindan kada proslavljamo Svetog Iliju, Starozavjetnog istinskog borca za ISTINU i pravdu Boziju. SRBima koji slave Svetog Iliju kao svoju Keanu Slavu neka bude SRECNA SLAVA!