"Nemamo šta tražiti, ako Srbiji nije stalo"

"Ako Srbiji nije stalo da se reši ubistvo Dade Vujasinović, ako novinarima nije stalo, onda mi kao roditelji nemamo šta da tražimo više", kaže za "Blic" otac Dade Vujasinović, Radislav.

Srbija 20.07.2016 | 07:16
"Nemamo šta tražiti, ako Srbiji nije stalo"
Više javno tužilaštvo juče je saopštilo da je iz holandskog forenzičkog instituta stigao prevod veštačenje tragova i dokaza u slučaju smrti novinarke "Duge", Dade Vujasinović u kome se navodi da ne mogu da utvrdi da li je u pitanju ubistvo, samoubistvo ili nesrećni slučaj.
 
Njen otac Radislav podseća da je 2009. u Srbiji podneta krivična prijava protiv NN izvršioca zbog Dadinog ubistva.

"Od tada je izgubljeno sedam godina i sada smo ponovo na početku", kaže Radislav.

Dadina majka Nevenka kaže da njihove Dade nema.

Našu ćerku ništa ne može vratiti i mi ništa više ne možemo da kažemo, pogotovo kada se sve zna - kaže Nevenka.

Dada Vujasinović, novinarka Duge nađena je mrtva u svom stanu na Novom Beogradu 8. aprila 1994. godine. Izveštavala je sa ratišta u Hrvatskoj i BiH, a među prvima u Srbiji bavila se istraživanjem organizovanog kriminala i bliskosti podzemlja i politike.

Neodređeni nalazi i traljava istraga

Kako je "Blic" pisao, holandski forenzičari iznose u izveštaju navode da nisu imali dovoljno dokaza za precizniji zaključak i ostavljaju jednake moguće za tri verzije: da je neko ubio novinarku, da je puška slučajno opalila, kao i da se ubila. Oni su u izveštaju obrađivali dokaze i podatke iz ranijih suprotstavljenih veštačenja, ali ne iznose njihovu ocenu. Stručnjaci iz Haga pozivaju se najviše na dokaze koji su prikupljeni na licu mesta.

Zvanična istraga je obavljena traljavo i nepotpuno, ali je brzo izveden zaključak da je reč o samoubistvu iz lovačke puške koja je bila pored tela. Međutim, u tu verziju nisu poverovali roditelji novinarke Radislav i Nevenka Vujasinović, koji su angažovali privatno veštake.

Izvor: Blic
Foto: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Jedan COVEK i jedna PATKA!

20.07.2016 06:54

OOO, svemoguci Vucicu, ocu nase nacije... Samo ti mozes ovo resiti! Naravno na sljedecim izborima, kad ti bude trebalo nesto da .eres o necemu kako si ti nama nas bog! Vasa visosti, imamo poverenja u vas...

ODGOVORITE