Sutra otvaranje poglavlja 23 i 24

U Briselu se sutra i prekosutra održava Međuvladina konferencija na kojoj bi Srbija trebalo da otvori dva nova Poglavlja u pristupinim pregovorima sa EU.

Srbija 17.07.2016 | 18:52
Sutra otvaranje poglavlja 23 i 24
Dva po dva pogača. Da li Srbiju nakon otvaranja Poglavlja 32 i 35, u decembru prošle godine, sada čeka otvaranje jos dva poglavlja, 23 i 24.

Onih koji se tiču izgradnje efikasne pravne države. Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u tehničkoj vladi Zorana Mihajlović izrazila je nadu da će ta pregovaračka poglavlja biti otvorena, dodavši da je Srbija u okviru tih poglavlja već odradila 80 odsto zahtjeva EU.

“Verujem da sve to nekako ide svojim tokom. Ono što je za Srbiju važno zaista jesu reforme dakle unutar naše zemlje. Ako govorimo i o pravosuđu i o svim drugim delovima, ako već govorimo o pomenutim poglavljima, pred nama jeste jedan period aktivnih reformi koji je vazan pre svega za našu zemlju“, rekla je ona.

Zvaničnici srpske vlade su više puta u poslednjih godinu-dva navodili da je cilj da se pregovarački proces završi do 2018. da bi dve godine kasnije Srbija postala punopravna clanica EU.

Ipak, čini se, kada se pogleda put komšija s Balkana ka Uniji, da će to potrajati mnogo duže. Politički analitičar Dušan Janjić smatra da domaći političari često bez razloga dramatizuju da li će ili neće neka poglavlja biti otvorena, da bi nakon otvaranja to bilo predstavljeno kao pobjeda.

On smatra da je danas značajno drugačije vrijeme od onog kada su susedi Srbije ulazili u Uniju. “Srbija ne može ući u Evropsku uniju, a da bude u njenom interesu, i ne treba da uđe pre 2030.

Može se politički skratiti kao što je bio slučaj Bugarske i Rumunije da bi se njih dve otele od uticaja Rusije, ali taj interes više ne postoji jer Srbija nikad nije bila članica Varsavskog pakta“, naveo je Janjić.

Ako bi se na Srbiju primijenila samo matematika puta država susjeda, gdje su prosječno pregovori trajali oko sedam, uz još dvije godine za ratifikaciju u nacionalnim parlamentima, Srbija bi mogla da postane punopravna članica EU 2025. godine.

DUŽINA TRAJANJA PREGOVORA NA PUTU KA EU

Hrvatska - Otvorila pregovore u oktobru 2005. i postala članica EU u julu 2013. (Sedam godina i devet mjeseci)

Slovenija - Započela pregovarački proces u decembru 1997. godine i ušla u Uniju 1. maja 2004. (Šest godina i pet mjeseci)

Bugarska – Otvorila prva poglavlja u februaru 2000. godine i postala članica EU 1. Januara 2007. (Blizu sedam godina)

Crna Gora – Pregovore započela u junu 2012. godine i do sada otvorila 24, a zatvorila dva poglavlja

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

kiki

17.07.2016 21:19

Nije ni to sigurno sve zavisi na koju nogu se Kolinda ustane.

ODGOVORITE