Сутра отварање поглавља 23 и 24

У Бриселу се сутра и прекосутра одржава Међувладина конференција на којој би Србија требало да отвори два нова Поглавља у приступиним преговорима са ЕУ.

Србија 17.07.2016 | 18:52
Сутра отварање поглавља 23 и 24
Два по два погача. Да ли Србију након отварања Поглавља 32 и 35, у децембру прошле године, сада чека отварање јос два поглавља, 23 и 24.

Оних који се тичу изградње ефикасне правне државе. Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у техничкој влади Зорана Михајловић изразила је наду да ће та преговарачка поглавља бити отворена, додавши да је Србија у оквиру тих поглавља већ одрадила 80 одсто захтјева ЕУ.

“Верујем да све то некако иде својим током. Оно што је за Србију важно заиста јесу реформе дакле унутар наше земље. Ако говоримо и о правосуђу и о свим другим деловима, ако већ говоримо о поменутим поглављима, пред нама јесте један период активних реформи који је вазан пре свега за нашу земљу“, рекла је она.

Званичници српске владе су више пута у последњих годину-два наводили да је циљ да се преговарачки процес заврши до 2018. да би две године касније Србија постала пуноправна цланица ЕУ.

Ипак, чини се, када се погледа пут комшија с Балкана ка Унији, да ће то потрајати много дуже. Политички аналитичар Душан Јањић сматра да домаћи политичари често без разлога драматизују да ли ће или неће нека поглавља бити отворена, да би након отварања то било представљено као побједа.

Он сматра да је данас значајно другачије вријеме од оног када су суседи Србије улазили у Унију. “Србија не може ући у Европску унију, а да буде у њеном интересу, и не треба да уђе пре 2030.

Може се политички скратити као што је био случај Бугарске и Румуније да би се њих две отеле од утицаја Русије, али тај интерес више не постоји јер Србија никад није била чланица Варсавског пакта“, навео је Јањић.

Ако би се на Србију примијенила само математика пута држава сусједа, гдје су просјечно преговори трајали око седам, уз још двије године за ратификацију у националним парламентима, Србија би могла да постане пуноправна чланица ЕУ 2025. године.

ДУЖИНА ТРАЈАЊА ПРЕГОВОРА НА ПУТУ КА ЕУ

Хрватска - Отворила преговоре у октобру 2005. и постала чланица ЕУ у јулу 2013. (Седам година и девет мјесеци)

Словенија - Започела преговарачки процес у децембру 1997. године и ушла у Унију 1. маја 2004. (Шест година и пет мјесеци)

Бугарска – Отворила прва поглавља у фебруару 2000. године и постала чланица ЕУ 1. Јануара 2007. (Близу седам година)

Црна Гора – Преговоре започела у јуну 2012. године и до сада отворила 24, а затворила два поглавља

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

кики

17.07.2016 21:19

Није ни то сигурно све зависи на коју ногу се Колинда устане.

ОДГОВОРИТЕ