Kiselo mlijeko da dotjerate liniju

Mlečni proizvodi ubrzavaju metabolizam pa se lakše gube kilogrami. Ova namirnica poboljšava imunitet, pomaže izbacivanje toksina.

Zdravlje 11.07.2016 | 10:43
Kiselo mlijeko da dotjerate liniju
KISELO mleko ne samo da leti osvežava i čini sitim, ova mlečna namirnica veoma pozitivno utiče na metabolizam, pa se koristi kao glavni sastojak u dijetama. Pomoću dijete sa kiselim mlekom možete skinuti od pet do šest kilograma za 10 dana.

Kiselo mleko je izuzetno korisna namirnica koja normalizuje aktivnost organa za varenje, poboljšava imunitet, pomaže "skupljanje" i izbacivanje toksina iz organizma i podstiče metabolizam. Ono sadrži sve neophodne nutritive: masnoće, ugljene hidrate i proteine i zato spada u red kompletnih namirnica.

Kiselo mleko se dobija delovanjem mlečno-kiselinskih bakterija (bacila i koka) - kao i kvasnih gljivica. Velika dijetetska vrednost kiselog mleka je u tome što se pod dejstvom mlečne kiseline menja kolidna struktura masti i belančevina, tako da se dobijaju fine gromuljice koje organizam lakše vari i iskorišćava. Kiselo mleko sadrži određene materije koje potpomažu rastenju i razmnožavanju onih bakterija koje vrše sintezu vitamina B kompleksa.

Kombinujete kiselo mleko sa ostalim, zdravim namirnicama u dijeti koju preporučujemo, a pošto je u pitanju restriktivna dijeta, ne bi trebalo da se drži duže od 14 dana.

Količina kiselog mleka koju ćete koristiti u pojedinim receptima zavisi od želje i ukusa. Bitno je da se pojede 500 g kiselog mleka dnevno, a vi birate kako ćete ih rasporediti po obrocima.

Dok držite dijetu sa kiselim mlekom, preporučuju se sledeće namirnice:

* Prirodno kiselo mleko - 500 g dnevno
* Voće - do 300 g dnevno (osim grožđa, dinja i lubenica zbog velike količine šećera koju sadrže)
* Meso - do 100 g dnevno (riba, piletina i ćuretina sa odstranjenom kožicom i masnoćom)
* Povrće - do 300 g dnevno (paradajz, rotkva, krastavac, paprika)
* Zeleniš - do 300 g dnevno (zelena salata, kelj, kupus, rukola).

Novosti
foto: internet

PRIMER JELOVNIKA
Doručak: Žele od kiselog mleka i malina, šoljica zelenog čaja ili šoljica čistog soka od pomorandže.
Ručak: Šolja toplog biljnog čaja, hladna supa napravljena od kiselog mleka i krastavaca isečenih na sitne kolutiće, 100 g barenog mesa, salata od krastavca, paradajza i začinskog bilja, kiselo mleko po želji.
Užina: Paradajz sa kiselim mlekom. U kiselo mleko dodajte malo senfa, malo soli i u blenderu kratko izmiksajte.
Večera: Šolja toplog biljnog čaja, boranija na pari sa kiselim mlekom, čaša tople limunade bez šećera.

Komentari / 0

Ostavite komentar