Na vrućini se stomak lako pokvari

Tokom leta preti pojačana opasnost od trovanja hranom. Simptomi trovanja hranom uglavnom prolaze za 48 sati.

Zdravlje 10.07.2016 | 11:56
Na vrućini se stomak lako pokvari
VISOKA temperatura često uzrokuje razvoj štetnih mikroorganizama u mnogim namirnicama pa je trovanje hranom mnogo češće tokom leta. Loša higijena, neodgovarajući uslovi čuvanja kao i nedovoljna termička obrada najčešći su uzročnici stomačnih problema.

Kada je u pitanju trovanje hranom nema pravila - stomak može da se pokvari domaćom hranom iz kuhinje, onom sa kioska ili iz restorana. Doktorka Dunja Koprivica, iz Zavoda za javno zdravlje Beograda, kaže da su uzroci najčešće bakterije: salmonela i stafilokoke, ali to mogu da budu i neki virusi kao što je norovirus ili hepatitis A.

- Simptomi koji ukazuju na zarazu su stomačne tegobe, mučnina, povraćanje i pojava groznice - objašnjava dr Koprivica - Oni mogu da se jave nekoliko sati nakon konzumiranja pokvarene hrane, ali i posle nekoliko dana. Trovanje hranom uobičajeno prolazi sa blagom kliničkom slikom i uglavnom ne zahteva terapiju, osim kod dece ili starijih od 60 godina koji imaju osetljivi imuni sistem.

Stručnjaci upozoravaju da tokom leta treba voditi računa prilikom konzumiranja lako kvarljivih namirnica kao što su mleko i mlečni proizvodi, jaja, majonez, meso i mesne prerađevine, jer se u njima najčešće nalazi salmonela. Ukoliko ste na moru obratite pažnju i na morske plodove, naročito na dagnje i školjke kamenice. One su prirodni filter vode i ako su pronađene u blizini kanalizacionog otvora postoji mogućnost da se u njihovom mesu nađe veliki broj bakterija.

Simptomi trovanja hranom uglavnom prolaze za 48 sati, međutim, ukoliko dođe do pojave krvi u stolici, promene boje urina, otežanog gutanja, gubitka svesti ili temperature iznad 38 stepeni celzijusa neophodna je hitna medicinska pomoć.

Posle trovanja hranom lekari savetuju lakši jelovnik. Prvih nekoliko dana trebalo bi jesti supu i dvopek, i piti manje količine čaja, najbolje kamilicu, šipak ili crni čaj. Kada se želudac malo smiri, na uobičajenu ishranu treba se vraćati postepeno. Lekari savetuju da se neko vreme izbegavaju začinjena i masna hrana, i da se više jedu pirinač, belo meso i krompir pire.

POJAČAJTE HIGIJENU

POJAČANA higijena, kako ruku, tako i namirnica i površina na kojima se priprema hrana, može da spreči crevne infekcije.

- Ruke je neophodno prati minimum 20 sekundi pod mlazom tekuće vode odgovarajućim higijenskim sredstvom - savetuje dr Dunja Koprivica - Voće i povrće treba oprati pre i posle ljuštenja, i ne uzimati nedovoljno temički obrađena jaja i meso. Namirnice, posebno ako su lako kvarljive treba čuvati u rashladnom uređaju, na temperaturi do četiri stepeni celzijusa. Preporuka je i da se hrana ne drži na sobnoj temperature duže od dva odnosno, jednog sata u letnjem periodu.

Novosti
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar