На врућини се стомак лако поквари

Током лета прети појачана опасност од тровања храном. Симптоми тровања храном углавном пролазе за 48 сати.

Здравље 10.07.2016 | 11:56
На врућини се стомак лако поквари
ВИСОКА температура често узрокује развој штетних микроорганизама у многим намирницама па је тровање храном много чешће током лета. Лоша хигијена, неодговарајући услови чувања као и недовољна термичка обрада најчешћи су узрочници стомачних проблема.

Када је у питању тровање храном нема правила - стомак може да се поквари домаћом храном из кухиње, оном са киоска или из ресторана. Докторка Дуња Копривица, из Завода за јавно здравље Београда, каже да су узроци најчешће бактерије: салмонела и стафилококе, али то могу да буду и неки вируси као што је норовирус или хепатитис А.

- Симптоми који указују на заразу су стомачне тегобе, мучнина, повраћање и појава грознице - објашњава др Копривица - Они могу да се јаве неколико сати након конзумирања покварене хране, али и после неколико дана. Тровање храном уобичајено пролази са благом клиничком сликом и углавном не захтева терапију, осим код деце или старијих од 60 година који имају осетљиви имуни систем.

Стручњаци упозоравају да током лета треба водити рачуна приликом конзумирања лако кварљивих намирница као што су млеко и млечни производи, јаја, мајонез, месо и месне прерађевине, јер се у њима најчешће налази салмонела. Уколико сте на мору обратите пажњу и на морске плодове, нарочито на дагње и шкољке каменице. Оне су природни филтер воде и ако су пронађене у близини канализационог отвора постоји могућност да се у њиховом месу нађе велики број бактерија.

Симптоми тровања храном углавном пролазе за 48 сати, међутим, уколико дође до појаве крви у столици, промене боје урина, отежаног гутања, губитка свести или температуре изнад 38 степени целзијуса неопходна је хитна медицинска помоћ.

После тровања храном лекари саветују лакши јеловник. Првих неколико дана требало би јести супу и двопек, и пити мање количине чаја, најбоље камилицу, шипак или црни чај. Када се желудац мало смири, на уобичајену исхрану треба се враћати постепено. Лекари саветују да се неко време избегавају зачињена и масна храна, и да се више једу пиринач, бело месо и кромпир пире.

ПОЈАЧАЈТЕ ХИГИЈЕНУ

ПОЈАЧАНА хигијена, како руку, тако и намирница и површина на којима се припрема храна, може да спречи цревне инфекције.

- Руке је неопходно прати минимум 20 секунди под млазом текуће воде одговарајућим хигијенским средством - саветује др Дуња Копривица - Воће и поврће треба опрати пре и после љуштења, и не узимати недовољно темички обрађена јаја и месо. Намирнице, посебно ако су лако кварљиве треба чувати у расхладном уређају, на температури до четири степени целзијуса. Препорука је и да се храна не држи на собној температуре дуже од два односно, једног сата у летњем периоду.

Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар