Svrha i postojanje EU su dovedeni u pitanje

Svrha, čak i postojanje naše Unije dovedeni su u pitanje - navela je visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini u Globalnoj strategiji EU u spoljnoj politici i bezbednosti prosleđenoj državama članicama uoči sastanka Saveta EU 28. i 29. juna.

Srbija 26.06.2016 | 21:52
Svrha i postojanje EU su dovedeni u pitanje
"Ipak, našim građanima i svetu potrebna je jaka EU kao nikad pre. U izazovnim vremenima, jaka Unija je ta koja razmišlja strateški, deli viziju i deluje zajedno. To je još tačnije posle britanskog referenduma", navela je Mogerinijeva.

Kako prenosi sajt "europeanwesternbalkans.com", Mogerinijeva će strategiju formalno predstaviti tokom predstojećeg sastanka u Briselu.

Njoj je prvobitno dat mandat da pripremi novu strategiju do zasedanja Evropskog saveta održanog u junu 2015. i zatraženo je od nje tu strategiju predstavi liderima EU u junu ove godine.

Navodi se da je strategija rezultat otvorenog i transparentnog procesa i da su tokom poslednjih godinu dana održane podrobne konsultacije u državama članicama EU, evropskim institucijama, uključujući Evropsku komisiju i Evropski parlament, evropsko civilno društvo u širem smislu, uključujući tink tenkove.

Napravljen je i sajt posvećen novoj strategiji - "europa.eu/globalstrategy/en".Kako se navodi, strategija koja je elaborirana pod vođstvom visoke predstavnice odražava kolektivna gledišta izražena u procesu i nudi stratešku viziju globalne uloge EU.

Navedeno je da u ovim vremenima punim izazova, kako za Evropu tako i na globalnom nivou, strategija naglašava zajedničku osnovu i predstavlja zajednički put ka napretku.

Mogerini je dodala da će članice EU "zaista morati da promisle o načinu na koji Unija funkcioniše", ali da one "savršeno znaju za šta će raditi".

"Mi znamo šta su naši principi, naši interesi i naši prioriteti. Ovo nije vreme za neizvesnost: našoj Uniji je potrebna strategija. Potrebna nam je zajednička vizija i zajednička akcija", objasnila je visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

virus

27.06.2016 10:57

A i ove nase agencije balegaju previse, a i nije cudo kad rade mamini i tatini nesposobni malisani

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

27.06.2016 13:13

Zene trebaju djecu da radjaju a ne politikom da se bave! EU su zene unistile svojim eksperimentima. Zato, zbogom Evropo, odoh na Balkan gdje zene jos uvijek muzeve slusaju kada su one sa muzevima u ljuavnom zanosuuuu!

ODGOVORITE