Сврха и постојање ЕУ су доведени у питање

Сврха, чак и постојање наше Уније доведени су у питање - навела је висока представница за спољну политику и безбедност Федерика Могерини у Глобалној стратегији ЕУ у спољној политици и безбедности прослеђеној државама чланицама уочи састанка Савета ЕУ 28. и 29. јуна.

Србија 26.06.2016 | 21:52
Сврха и постојање ЕУ су доведени у питање
"Ипак, нашим грађанима и свету потребна је јака ЕУ као никад пре. У изазовним временима, јака Унија је та која размишља стратешки, дели визију и делује заједно. То је још тачније после британског референдума", навела је Могеринијева.

Како преноси сајт "еуропеанwестернбалканс.цом", Могеринијева ће стратегију формално представити током предстојећег састанка у Бриселу.

Њој је првобитно дат мандат да припреми нову стратегију до заседања Европског савета одржаног у јуну 2015. и затражено је од ње ту стратегију представи лидерима ЕУ у јуну ове године.

Наводи се да је стратегија резултат отвореног и транспарентног процеса и да су током последњих годину дана одржане подробне консултације у државама чланицама ЕУ, европским институцијама, укључујући Европску комисију и Европски парламент, европско цивилно друштво у ширем смислу, укључујући тинк тенкове.

Направљен је и сајт посвећен новој стратегији - "еуропа.еу/глобалстратегy/ен".



Како се наводи, стратегија која је елаборирана под вођством високе представнице одражава колективна гледишта изражена у процесу и нуди стратешку визију глобалне улоге ЕУ.

Наведено је да у овим временима пуним изазова, како за Европу тако и на глобалном нивоу, стратегија наглашава заједничку основу и представља заједнички пут ка напретку.

Могерини је додала да ће чланице ЕУ "заиста морати да промисле о начину на који Унија функционише", али да оне "савршено знају за шта ће радити".

"Ми знамо шта су наши принципи, наши интереси и наши приоритети. Ово није време за неизвесност: нашој Унији је потребна стратегија. Потребна нам је заједничка визија и заједничка акција", објаснила је висока представница за спољну политику и безбедност ЕУ.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

вирус

27.06.2016 08:57

А и ове насе агенције балегају превисе, а и није цудо кад раде мамини и татини неспособни малисани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

27.06.2016 11:13

Зене требају дјецу да радјају а не политиком да се баве! ЕУ су зене унистиле својим експериментима. Зато, збогом Европо, одох на Балкан гдје зене јос увијек музеве слусају када су оне са музевима у љуавном заносуууу!

ОДГОВОРИТЕ