Izuzeta dokumenta iz 'Elvaka' o kreditu IRB

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske izuzelo je iz bijeljinskog „Elvaka“ dokumentaciju u vezi sa kreditom vrijednim 6,5 miliona KM koji je ova firma dobila od Investiciono – razvojne banke Republike Srpske, potvrdio je za CAPITAL direktor „Elvaca“ Srđan Tekić.

Republika Srpska 22.06.2016 | 10:56
Izuzeta dokumenta iz 'Elvaka' o kreditu IRB
IRB je 2012. godine „Elvaku“ odobrila kredit od 6,5 miliona KM bez finansijskog posrednika iz kreditne linije za mala i srednja preduzeća koju je finansirala Evropska – investiciona banka (EIB).

„Inspektori CJB Bijeljina su ovog mjeseca izuzeli kopiju kompletne dokumentacije u vezi sa kreditom IRB-a od 6,5 miliona KM. Taj kredit je uzet i potrošen znatno prije nego što sam došao u ovo preduzeće, s obzirom na to da sam ja ovdje od 1. septembra prošle godine, tako da nisam upoznat sa detaljima u vezi sa kreditom“, istakao je Tekić.

Tekić je u informaciji koju je proslijedio Upravnom odbor „Elvaka“, a koju je CAPITAL juče objavio, upozorio da se iz ovog preduzeća svaki mjesec izvlače velike sume novca kroz poslove sa povezanom firmom „Elvaco steel“ te zatražio da se to prijavi organima nadležnim za organizovani kriminal.

CAPITAL je nedavno objavio da je MUP Republike Srpske počeo opsežnu kontrolu kredita i obveznica koje je plasirala, odnosno kupovala IRB Srpske.

Pripadnici MUP-a kontrolišu firme kojima je IRB odobrila direktne kredite, bez finansijskog posrednika. Ispituje se sve, od priložene dokumentacije za dobijanje kredita, poput adekvatnosti koleterala do (ne)namjenskog trošenja državnog novca dobijenog pod povoljnim uslovima.

Među firmama od kojih su već tražili dokumentaciju su „Prijedorčanka“ iz Prijedora u vezi sa kreditom od 2,6 miliona KM, Poljoprivredno dobro „Semberija“ u vezi sa zajmom vrijednim 3,46 miliona KM i druge.

Među najvećim kreditima koje je IRB plasirala bez finansijskog posrednika su zajmovi „Energoliniji“ iz Zvornika 19,4 miliona KM i „Farmlandu“ u iznosu od 14,8 miliona KM.

„Novoj DI Vrbas“ bez posrednika je odobren kredit od 6,5 miliona KM, „Pingvinu“ Laktaši dva kredita od 850.000 i 449.000 KM. Druga firma Slavice Grebenar koja je registrovana u Banjaluci „Pingvin“ je dobila dodatnih milion KM.

Laktaška firma Milenka Čičića „Kaldera“ dobila je od IRB direktan zajam od 786.000 KM.

„Famos“ iz Istočnog Sarajeva je dobio tri miliona KM, bijeljinski „Leder“2,4 miliona KM, firma„Export – Sjemeć“ iz Rogatice dva miliona KM.

Odobrena su i dva kredita „Alumini“ u iznosu od 3,5 miliona i pet miliona KM.

Kredit od dva miliona KM odobren je i Gerontološkom centru „Stateks“ koji je Vlada Republike Srpske, koja je i njegov osnivač, nedavno likvidirala.

(Capital.ba)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Neo

22.06.2016 09:03

Nije izuzimanje, vec sakrivanje potrebne dokumentacije!

ODGOVORITE
Name

savjetnik

22.06.2016 09:48

Mislim da se svi ovi krediti vežu uz Dzombićevu vladu, moguće je da to ima veze sa njegovim odlaskom u Tužilaštvo BiH bez advokata.

ODGOVORITE
Name

JASNO KO DAN

22.06.2016 10:11

Naravno da ce izuzeti. Da sakriju kriminal naredboavaca. Kao u svim drugim istim ili slicnim slucajevima.

ODGOVORITE
Name

Klik

22.06.2016 10:13

Eto slučajno privatizacija Elvaka išla preko Integrala (Slobodan Stanković) i MG MIND-a (Kaja)...

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

22.06.2016 10:16

TEMPIRAJU HAPŠENJA NA 15 DO 30 DANA PRIJE LOKALNIH IZBORA... ALI ŽE PRVO ONA TROJICA IZ BIH TRIUMVIRATA IĆI KOD MADAM MERKEL... DRAGAN ČOVIĆ JE SLEDEĆI... MALO MU DRHTI GLAS !!!

ODGOVORITE
Name

Jupi

22.06.2016 10:48

Bog te čuo!!!

Name

Lemi

22.06.2016 11:02

Mup RS nema kredibilitet za ove slucajeve jer je dio vlasti koja je iste kredite davala ovim firmama,tj prali pare ... u ovim slucajevima vise vjerujem Sipi

ODGOVORITE
Name

press

22.06.2016 11:14

U POMOC SAMO ZVATI NEKOG SA STRANE,ODUZETI SVE DIPLOMATSKE PASOSE,OVOJ BAGRI,STISNUTI TUZIOCE I SUDIJE DA RADE SVOJ POSAO MNOGO AZURNIJE. CUJ PINGVIN,CUJ ELVAKO.CUJ MG MIND,CUJ INTEGRAL. PA DOKLE VISE. E ,MOJ BAJA SKLONI TE LESINARE OKO SEBE MOZDA SE I TI IZVUCES,OVAKO SI DONJI.SAD SI SE SIJETIO RADOJCICA.TANAK JE ON,NA DISTANCI JE UVIJEK I REZERVISAN,ALI I TA SKOLA JE PROSLA. ZATVORI TE LESINARE I OPRAT CES SE KOD NARODA.VRIJEME TECE.

ODGOVORITE
Name

Momcilo RS

22.06.2016 11:54

Irb , ako se moze nazvati bankom od samomog pocetka ,Pranje novca celu sa pojedncima koji tu rade od direktora do sluzbenika . I bogate se na racun naroda svi umesani i niko nista ne zna. . Na kraju sve ce biti u redu svi zadovoljni para nema . To i ptice znaju kako su plasirane pare i kako se dobija kredit i sve ostalo jadno je sve to zali boze ..A NAROD GLADAN..

ODGOVORITE
Name

Upitnik

22.06.2016 12:06

Privatna slastičarna Pingvin 1.300.000 KM?

ODGOVORITE
Name

RADOJICA

22.06.2016 13:09

Sve pohapsiti poceti od IRB procesljati i najmanje sluzbenike direktore sektora kao sto je SIPA pocela . To je skup kriminalaca koji peru novac a naravno uvjek neko naredio milioni se dele pojednicima jednim istim a oni u gubicima nostop firme . Milioni se ukradu i nista .. Sta je taj irb dobro donio sramota prosipanje magle.. Kakav razvoj privatizacija i mnoge druge stvari. Glupost cisto pranje para svi u dilu ..Para nema zavrseno i sve uredu niko kriv svi se ugradili zive ko bogovi a bjeda radi za dzabe.

ODGOVORITE
Name

Milojica

23.06.2016 14:33

IRB je dao pare Bobar banci da ih da Pavlovićevim firmama,akva park,fakultet.. IRB dao pare Pavlović banci da ih da Bobarevim firmama,Elvako, Autosemberija.. ZA BORCE NEMA..ZA POLJOPRIVREDNIKE NEMA...Što o ovome nema ništa u javnosti i medijima, što se ovim ne bavi policija.