Изузета документа из 'Елвака' о кредиту ИРБ

Министарство унутрашњих послова Републике Српске изузело је из бијељинског „Елвака“ документацију у вези са кредитом вриједним 6,5 милиона КМ који је ова фирма добила од Инвестиционо – развојне банке Републике Српске, потврдио је за ЦАПИТАЛ директор „Елваца“ Срђан Текић.

Република Српска 22.06.2016 | 10:56
Изузета документа из 'Елвака' о кредиту ИРБ
ИРБ је 2012. године „Елваку“ одобрила кредит од 6,5 милиона КМ без финансијског посредника из кредитне линије за мала и средња предузећа коју је финансирала Европска – инвестициона банка (ЕИБ).

„Инспектори ЦЈБ Бијељина су овог мјесеца изузели копију комплетне документације у вези са кредитом ИРБ-а од 6,5 милиона КМ. Тај кредит је узет и потрошен знатно прије него што сам дошао у ово предузеће, с обзиром на то да сам ја овдје од 1. септембра прошле године, тако да нисам упознат са детаљима у вези са кредитом“, истакао је Текић.

Текић је у информацији коју је прослиједио Управном одбор „Елвака“, а коју је ЦАПИТАЛ јуче објавио, упозорио да се из овог предузећа сваки мјесец извлаче велике суме новца кроз послове са повезаном фирмом „Елвацо стеел“ те затражио да се то пријави органима надлежним за организовани криминал.

ЦАПИТАЛ је недавно објавио да је МУП Републике Српске почео опсежну контролу кредита и обвезница које је пласирала, односно куповала ИРБ Српске.

Припадници МУП-а контролишу фирме којима је ИРБ одобрила директне кредите, без финансијског посредника. Испитује се све, од приложене документације за добијање кредита, попут адекватности колетерала до (не)намјенског трошења државног новца добијеног под повољним условима.

Међу фирмама од којих су већ тражили документацију су „Приједорчанка“ из Приједора у вези са кредитом од 2,6 милиона КМ, Пољопривредно добро „Семберија“ у вези са зајмом вриједним 3,46 милиона КМ и друге.

Међу највећим кредитима које је ИРБ пласирала без финансијског посредника су зајмови „Енерголинији“ из Зворника 19,4 милиона КМ и „Фармланду“ у износу од 14,8 милиона КМ.

„Новој ДИ Врбас“ без посредника је одобрен кредит од 6,5 милиона КМ, „Пингвину“ Лакташи два кредита од 850.000 и 449.000 КМ. Друга фирма Славице Гребенар која је регистрована у Бањалуци „Пингвин“ је добила додатних милион КМ.

Лакташка фирма Миленка Чичића „Калдера“ добила је од ИРБ директан зајам од 786.000 КМ.

„Фамос“ из Источног Сарајева је добио три милиона КМ, бијељински „Ледер“2,4 милиона КМ, фирма„Еxпорт – Сјемећ“ из Рогатице два милиона КМ.

Одобрена су и два кредита „Алумини“ у износу од 3,5 милиона и пет милиона КМ.

Кредит од два милиона КМ одобрен је и Геронтолошком центру „Статекс“ који је Влада Републике Српске, која је и његов оснивач, недавно ликвидирала.

(Цапитал.ба)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Нео

22.06.2016 09:03

Није изузимање, вец сакривање потребне документације!

ОДГОВОРИТЕ
Name

савјетник

22.06.2016 09:48

Мислим да се сви ови кредити вежу уз Дзомбићеву владу, могуће је да то има везе са његовим одласком у Тужилаштво БиХ без адвоката.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАСНО КО ДАН

22.06.2016 10:11

Наравно да це изузети. Да сакрију криминал наредбоаваца. Као у свим другим истим или слицним слуцајевима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клик

22.06.2016 10:13

Ето случајно приватизација Елвака ишла преко Интеграла (Слободан Станковић) и МГ МИНД-а (Каја)...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

22.06.2016 10:16

ТЕМПИРАЈУ ХАПШЕЊА НА 15 ДО 30 ДАНА ПРИЈЕ ЛОКАЛНИХ ИЗБОРА... АЛИ ЖЕ ПРВО ОНА ТРОЈИЦА ИЗ БИХ ТРИУМВИРАТА ИЋИ КОД МАДАМ МЕРКЕЛ... ДРАГАН ЧОВИЋ ЈЕ СЛЕДЕЋИ... МАЛО МУ ДРХТИ ГЛАС !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јупи

22.06.2016 10:48

Бог те чуо!!!

Name

Леми

22.06.2016 11:02

Муп РС нема кредибилитет за ове слуцајеве јер је дио власти која је исте кредите давала овим фирмама,тј прали паре ... у овим слуцајевима висе вјерујем Сипи

ОДГОВОРИТЕ
Name

пресс

22.06.2016 11:14

У ПОМОЦ САМО ЗВАТИ НЕКОГ СА СТРАНЕ,ОДУЗЕТИ СВЕ ДИПЛОМАТСКЕ ПАСОСЕ,ОВОЈ БАГРИ,СТИСНУТИ ТУЗИОЦЕ И СУДИЈЕ ДА РАДЕ СВОЈ ПОСАО МНОГО АЗУРНИЈЕ. ЦУЈ ПИНГВИН,ЦУЈ ЕЛВАКО.ЦУЈ МГ МИНД,ЦУЈ ИНТЕГРАЛ. ПА ДОКЛЕ ВИСЕ. Е ,МОЈ БАЈА СКЛОНИ ТЕ ЛЕСИНАРЕ ОКО СЕБЕ МОЗДА СЕ И ТИ ИЗВУЦЕС,ОВАКО СИ ДОЊИ.САД СИ СЕ СИЈЕТИО РАДОЈЦИЦА.ТАНАК ЈЕ ОН,НА ДИСТАНЦИ ЈЕ УВИЈЕК И РЕЗЕРВИСАН,АЛИ И ТА СКОЛА ЈЕ ПРОСЛА. ЗАТВОРИ ТЕ ЛЕСИНАРЕ И ОПРАТ ЦЕС СЕ КОД НАРОДА.ВРИЈЕМЕ ТЕЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момцило РС

22.06.2016 11:54

Ирб , ако се мозе назвати банком од самомог поцетка ,Прање новца целу са поједнцима који ту раде од директора до слузбеника . И богате се на рацун народа сви умесани и нико ниста не зна. . На крају све це бити у реду сви задовољни пара нема . То и птице знају како су пласиране паре и како се добија кредит и све остало јадно је све то зали бозе ..А НАРОД ГЛАДАН..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упитник

22.06.2016 12:06

Приватна сластичарна Пингвин 1.300.000 КМ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАДОЈИЦА

22.06.2016 13:09

Све похапсити поцети од ИРБ процесљати и најмање слузбенике директоре сектора као сто је СИПА поцела . То је скуп криминалаца који перу новац а наравно увјек неко наредио милиони се деле поједницима једним истим а они у губицима ностоп фирме . Милиони се украду и ниста .. Ста је тај ирб добро донио срамота просипање магле.. Какав развој приватизација и многе друге ствари. Глупост цисто прање пара сви у дилу ..Пара нема заврсено и све уреду нико крив сви се уградили зиве ко богови а бједа ради за дзабе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојица

23.06.2016 14:33

ИРБ је дао паре Бобар банци да их да Павловићевим фирмама,аква парк,факултет.. ИРБ дао паре Павловић банци да их да Бобаревим фирмама,Елвако, Аутосемберија.. ЗА БОРЦЕ НЕМА..ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ НЕМА...Што о овоме нема ништа у јавности и медијима, што се овим не бави полиција.