Godišnje 50 napada na policajce u Srpskoj

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske sve češće na udaru nasilnika. MUP traži izmenu Krivičnog zakona i strože kazne za napadače

Republika Srpska 22.06.2016 | 10:11
Godišnje 50 napada na policajce u Srpskoj
Udario policajca. Odbio alko-test pa napao policajca. Prilikom rutinske kontrole vređao je i fizički napao policajca. Ovo su sve češće vesti u Republici Srpskoj. Na području Republike Srpske godišnje se dogodi oko 50 napada na pripadnike snaga reda.

Najčešće su to napadi na uniformisane policajace, a polovina se dogodi za vreme uspostavljanja javnog reda i mira. Slede ih napadi prilikom kontrole i regulisanja saobraćaja, a manji broj se dešava i za vreme legitimisanja i hapšenja osumnjičenih.

Policajci najčešće prolaze sa lakšim telesnim povredama, ali bilo je primera i kada su smrtno stradali ili zadobili teške povrede. Na policajce u Srpskoj pucaju, napadaju ih, a u Zvorniku je u aprilu prošle godine izveden i teroristički napad na policijsku stanicu. Tom prilikom je ubijen policajac Dragan Đurić, a ranjene njegove kolege Stevo Milovanović i Željko Gajić.

Jedan od poslednjih primera napada na pripadnike MUP bio je proteklog vikenda u Prijedoru gde je M. Š. (41) pijan ušao u policijsku stanicu i uz pogrdne reči šefu smene zadao dva udarca pesnicom u glavu, nakon čega je priveden.

Inače, prošle godine je prijavljeno 49 napada na policajce u Srpskoj. Godinu dana ranije bilo ih je 43, a 2013. godine 59. Prema evidenciji MUP Republike Srpske od 2007. godine evidentirano je oko 700 napada na policajce u Srpskoj, u kojim je povređeno njih oko 400.

Mirna Miljanović, portparol MUP Srpske, kaže za "Novosti" da su za pet meseci ove godine evidentirana već 22 napada na policijske službenike, od čega u sedam slučajeva prilikom uspostavljanja narušenog javnog reda i mira, u šest slučajeva prilikom lišenja slobode, u dva - tokom kontrole i regulisanja saobraćaja i šest ostalih slučajeva.

REKORD
Kada se govori o nasilju kojem su bili izloženi pripadnici MUP Srpske, neslavan rokor "upisan" je 2007. godine. Tada je zabeleženo čak 109 napada na policajce. Godinu kasnije je bilo 90, a 2009. godine 84 napada.

"U napadima na policijske službenike jedan je zadobio teške telesne povrede, dok je 18 lakše povređeno. Protiv napadača su podneta 23 izveštaja nadležnim tužilaštvima, protiv dve osobe je podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, dok su četvorici uručeni prekršajni nalozi. Imajući u vidu slučajeve iz ove godine ali i iz prošle, MUP Srpske uputio je inicijativu Ministarstvu pravde da se u izmenama Krivičnog zakona Republike Srpske povećaju sankcije za napad na službeno lice", navodi Mirna Miljanović.

U Srpskoj je na stotine brutalnih primera napada na policajce. U decembru 2011. godine, tokom potere za Ramadanom Bahtirijem (26) iz Mostara, koji se kombijem zakucao u policijsku blokadu na ulazu u Višegrad, teško su povređeni komandir PS Višegrad Zoran Uščumlić i policajci Slobodan Sarić i Denis Rašić. Inspektor Danko Šuka sa Sokoca u decembru 2009. godine ranjen je iz "papovke", tokom potere za razbojnicima, koji su kod Han Pijeska opljačkali benzinsku pumpu "Petrol".

UPOTREBA ORUŽJA

U Policiji RS "Novostima" pojašnjavaju da policajac može da upotrebi oružje ukoliko na njega pucaju ili proceni da ga napadač životno ugrožava. Ali, kako kažu u policiji, njihovi službenici pokušavaju da onesposobe napadače bez upotrebe oružja i vežu ih pre svega lisicama.

DO TRI GODINE ZATVORA

Zakonom je određeno da se kao neposredan napad na ovlašćeno službeno lice (OSL) smatra napad počinjen vatrenim oružjem, opasnim oruđem ili drugim predmetima kojima se može ugroziti život. Takođe, napadom na OSL smatra se i napad koji čine dve ili više osoba i to na mestu i u vreme kada se ne može očekivati pomoć, kao i napad fizički jače osobe ili lica koje se služi posebnim veštinama, ali i svako potezanje oružja ili pokušajem da se ono upotrebi. Kazna zatvora za ova krivična dela je po zakonu od tri meseca do tri godine zatvora.

(Večernje novosti)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Igor

22.06.2016 08:28

E moja milicijo... Nekada policajca nisi smio pogledati u oci, danas ih mlate, lupaju auta, prijete porodicama.... Eto demokrate i desnicari do cega nas je dovela '92.

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

22.06.2016 08:53

TO JE CIJENA DIVLJEG KAPITALIZAMA - SAMO 50 NAPADA ZA GODINU DANA - E PA NIJE NI MNOGO... PA NISMO JOŠ STIGLI NA NAJVIŠI NIVO KAPITALIZMA. U EU JE SADA 50 NAPADA PO GLAVI POLICAJCA, A MRTVIH POLICAJACA BUDE VIŠE OD 100 GODIŠNJE. NAŽALOST PROŠLO JE ONO VRIJEME KADA JE ZASJEDAO GRADSKI KOMITET SKJ, KADA NEKI MALOLJETNIK SLUČAJNO UKRADE BICIKL - A ŠEF POLICIJE BUDE SMJENJEN ŠTO JE TO DOPUSTIO ILI NIJE U ROKU OD 3 SATA OTKRIO DRSKOG LOPOVA... PA TRESLA SE PREDRATNA BIH ZBOG TAMO NEKIH PET VIKENDICA U NEUMU KOJE SU NAVODNO BILE PLOD PRIVREDNOG KRIMINALA... PROŠLO JE ZAUVJEK VRIJEME - "UDRI MILICIJO MOJA... UDRI... UDRI..."

ODGOVORITE