Годишње 50 напада на полицајце у Српској

Припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске све чешће на удару насилника. МУП тражи измену Кривичног закона и строже казне за нападаче

Република Српска 22.06.2016 | 10:11
Годишње 50 напада на полицајце у Српској
Ударио полицајца. Одбио алко-тест па напао полицајца. Приликом рутинске контроле вређао је и физички напао полицајца. Ово су све чешће вести у Републици Српској. На подручју Републике Српске годишње се догоди око 50 напада на припаднике снага реда.

Најчешће су то напади на униформисане полицајаце, а половина се догоди за време успостављања јавног реда и мира. Следе их напади приликом контроле и регулисања саобраћаја, а мањи број се дешава и за време легитимисања и хапшења осумњичених.

Полицајци најчешће пролазе са лакшим телесним повредама, али било је примера и када су смртно страдали или задобили тешке повреде. На полицајце у Српској пуцају, нападају их, а у Зворнику је у априлу прошле године изведен и терористички напад на полицијску станицу. Том приликом је убијен полицајац Драган Ђурић, а рањене његове колеге Стево Миловановић и Жељко Гајић.

Један од последњих примера напада на припаднике МУП био је протеклог викенда у Приједору где је М. Ш. (41) пијан ушао у полицијску станицу и уз погрдне речи шефу смене задао два ударца песницом у главу, након чега је приведен.

Иначе, прошле године је пријављено 49 напада на полицајце у Српској. Годину дана раније било их је 43, а 2013. године 59. Према евиденцији МУП Републике Српске од 2007. године евидентирано је око 700 напада на полицајце у Српској, у којим је повређено њих око 400.

Мирна Миљановић, портпарол МУП Српске, каже за "Новости" да су за пет месеци ове године евидентирана већ 22 напада на полицијске службенике, од чега у седам случајева приликом успостављања нарушеног јавног реда и мира, у шест случајева приликом лишења слободе, у два - током контроле и регулисања саобраћаја и шест осталих случајева.

РЕКОРД
Када се говори о насиљу којем су били изложени припадници МУП Српске, неславан рокор "уписан" је 2007. године. Тада је забележено чак 109 напада на полицајце. Годину касније је било 90, а 2009. године 84 напада.

"У нападима на полицијске службенике један је задобио тешке телесне повреде, док је 18 лакше повређено. Против нападача су поднета 23 извештаја надлежним тужилаштвима, против две особе је поднет захтев за покретање прекршајног поступка, док су четворици уручени прекршајни налози. Имајући у виду случајеве из ове године али и из прошле, МУП Српске упутио је иницијативу Министарству правде да се у изменама Кривичног закона Републике Српске повећају санкције за напад на службено лице", наводи Мирна Миљановић.

У Српској је на стотине бруталних примера напада на полицајце. У децембру 2011. године, током потере за Рамаданом Бахтиријем (26) из Мостара, који се комбијем закуцао у полицијску блокаду на улазу у Вишеград, тешко су повређени командир ПС Вишеград Зоран Ушчумлић и полицајци Слободан Сарић и Денис Рашић. Инспектор Данко Шука са Сокоца у децембру 2009. године рањен је из "паповке", током потере за разбојницима, који су код Хан Пијеска опљачкали бензинску пумпу "Петрол".

УПОТРЕБА ОРУЖЈА

У Полицији РС "Новостима" појашњавају да полицајац може да употреби оружје уколико на њега пуцају или процени да га нападач животно угрожава. Али, како кажу у полицији, њихови службеници покушавају да онеспособе нападаче без употребе оружја и вежу их пре свега лисицама.

ДО ТРИ ГОДИНЕ ЗАТВОРА

Законом је одређено да се као непосредан напад на овлашћено службено лице (ОСЛ) сматра напад почињен ватреним оружјем, опасним оруђем или другим предметима којима се може угрозити живот. Такође, нападом на ОСЛ сматра се и напад који чине две или више особа и то на месту и у време када се не може очекивати помоћ, као и напад физички јаче особе или лица које се служи посебним вештинама, али и свако потезање оружја или покушајем да се оно употреби. Казна затвора за ова кривична дела је по закону од три месеца до три године затвора.

(Вечерње новости)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Игор

22.06.2016 08:28

Е моја милицијо... Некада полицајца ниси смио погледати у оци, данас их млате, лупају аута, пријете породицама.... Ето демократе и десницари до цега нас је довела '92.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

22.06.2016 08:53

ТО ЈЕ ЦИЈЕНА ДИВЉЕГ КАПИТАЛИЗАМА - САМО 50 НАПАДА ЗА ГОДИНУ ДАНА - Е ПА НИЈЕ НИ МНОГО... ПА НИСМО ЈОШ СТИГЛИ НА НАЈВИШИ НИВО КАПИТАЛИЗМА. У ЕУ ЈЕ САДА 50 НАПАДА ПО ГЛАВИ ПОЛИЦАЈЦА, А МРТВИХ ПОЛИЦАЈАЦА БУДЕ ВИШЕ ОД 100 ГОДИШЊЕ. НАЖАЛОСТ ПРОШЛО ЈЕ ОНО ВРИЈЕМЕ КАДА ЈЕ ЗАСЈЕДАО ГРАДСКИ КОМИТЕТ СКЈ, КАДА НЕКИ МАЛОЉЕТНИК СЛУЧАЈНО УКРАДЕ БИЦИКЛ - А ШЕФ ПОЛИЦИЈЕ БУДЕ СМЈЕЊЕН ШТО ЈЕ ТО ДОПУСТИО ИЛИ НИЈЕ У РОКУ ОД 3 САТА ОТКРИО ДРСКОГ ЛОПОВА... ПА ТРЕСЛА СЕ ПРЕДРАТНА БИХ ЗБОГ ТАМО НЕКИХ ПЕТ ВИКЕНДИЦА У НЕУМУ КОЈЕ СУ НАВОДНО БИЛЕ ПЛОД ПРИВРЕДНОГ КРИМИНАЛА... ПРОШЛО ЈЕ ЗАУВЈЕК ВРИЈЕМЕ - "УДРИ МИЛИЦИЈО МОЈА... УДРИ... УДРИ..."

ОДГОВОРИТЕ