Željezničari najavljuju štrajk i proteste

Sindikalci "Željeznica Republike Srpske" juče su donijeli zaključak da prvi put stupaju u štrajk u svim gradovima gdje imaju ispostave.

Republika Srpska 22.06.2016 | 08:42
Željezničari najavljuju štrajk i proteste
"U roku od mjesec dana biće održani, ne obustave rada, nego protesti u svim gradovima u kojima imamo ispostave", kaže Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti "Željeznica Republike Srpske".

Ističe da su uslovi isti kao i dosad: redovna isplata primanja, isplata svih zaostataka, ali i aktivno učešće sindikata u sistematizaciji.

"Ministarstvo izlazi u javnost s informacijama o našem preduzeću, ali s nama ne žele da razgovaraju. Naše mišljenje je da će prodati atraktivne dijelove preduzeća kao što je napravljeno u okruženju. Radnici iz tih zemalja su nam rekli kako su preduzeća tako uništena", kaže Marin.

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, je na najavu štrajka rekao da željezničari imaju pravo na to, ali da ne vidi razloge za taj potez.

"Plata im se isplaćuje redovno, imaju pravo za topli obrok i prevoz, ali moram konstatovati da su pojedini ljudi tamo politički obojeni, tako da je politika razlog za štrajk, prije bih rekao. Opet ću ponoviti, grantovi ne služe za plate i ostale doprinose, plate moraju sami da zarade", kaže Trninić.

Dodao je da zahtjev za učestvovanje u sistematizaciji takođe nije realan.

"Iz Uprave "Željeznica Republike Srpske" mi je rečeno da se sindikalni predstavnici zovu na konsultacije, tako da oni učestvuju u sitematizaciji, ali nemaju moć odlučivanja, zato Uprava i postoji. Nažalost, neki od njihovih sindikalnih lidera imaju političke ambicije", ispričao je Trninić.

Trninić je kazao i da za Ministarstvo i Vladu kupovina 20 odsto dionica ""Željeznica Republike Srpske"" nije riješena stvar nego samo jedna od opcija.

"Informacija je pogrešno prenesena u medijima, otkup preostalih 20 odsto dionica je samo jedna od opcija. Ja sam to rekao jer Vlada može da preuzme obaveze "Željeznica Republike Srpske" kao što su krediti i kamate na sebe i olakša poslovanje samo ako je 100 odsto vlasnik, kao što je slučaj s 'Putevima'", rekao je Trninić.

Stručnjaci kažu da im nije jasno kako bi 100 odsto vlasništva obezbijedilo bolje poslovanje "Željeznica Republike Srpske" jer i sa trenutnih 80 odsto Vlada može da radi kako želi. "Nije mi jasno šta će dobiti s tim kada otkupe akcije. Tu može da profitira samo onaj ko je mali akcionir i da napuni džepove, a radnik neće imati nikakve koristi od toga", kaže Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

(Nezavisne novine)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

dd

22.06.2016 10:32

Dok vlada otkupljuje to je još gori slučaj. Nije proslo sa rudnikom, al transport željezne rude je u pitanju. Puna piksla, te prikazani minusi, pa sufinansiranje. Mazace se i po glavi...

ODGOVORITE
Name

Dragan

22.06.2016 12:50

Zorane, ekonomski stručnjaku, tih 20% malih akcionara je sredilo da se naplate dok mogu.

ODGOVORITE
Name

vd

22.06.2016 15:11

Smjeniti nesposobnog direktora koji je doveo preduzeće u ovakvu poziciju.

ODGOVORITE