Жељезничари најављују штрајк и протесте

Синдикалци "Жељезница Републике Српске" јуче су донијели закључак да први пут ступају у штрајк у свим градовима гдје имају испоставе.

Република Српска 22.06.2016 | 08:42
Жељезничари најављују штрајк и протесте
"У року од мјесец дана биће одржани, не обуставе рада, него протести у свим градовима у којима имамо испоставе", каже Златко Марин, предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности "Жељезница Републике Српске".

Истиче да су услови исти као и досад: редовна исплата примања, исплата свих заостатака, али и активно учешће синдиката у систематизацији.

"Министарство излази у јавност с информацијама о нашем предузећу, али с нама не желе да разговарају. Наше мишљење је да ће продати атрактивне дијелове предузећа као што је направљено у окружењу. Радници из тих земаља су нам рекли како су предузећа тако уништена", каже Марин.

Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза Републике Српске, је на најаву штрајка рекао да жељезничари имају право на то, али да не види разлоге за тај потез.

"Плата им се исплаћује редовно, имају право за топли оброк и превоз, али морам констатовати да су поједини људи тамо политички обојени, тако да је политика разлог за штрајк, прије бих рекао. Опет ћу поновити, грантови не служе за плате и остале доприносе, плате морају сами да зараде", каже Трнинић.

Додао је да захтјев за учествовање у систематизацији такође није реалан.

"Из Управе "Жељезница Републике Српске" ми је речено да се синдикални представници зову на консултације, тако да они учествују у ситематизацији, али немају моћ одлучивања, зато Управа и постоји. Нажалост, неки од њихових синдикалних лидера имају политичке амбиције", испричао је Трнинић.

Трнинић је казао и да за Министарство и Владу куповина 20 одсто дионица ""Жељезница Републике Српске"" није ријешена ствар него само једна од опција.

"Информација је погрешно пренесена у медијима, откуп преосталих 20 одсто дионица је само једна од опција. Ја сам то рекао јер Влада може да преузме обавезе "Жељезница Републике Српске" као што су кредити и камате на себе и олакша пословање само ако је 100 одсто власник, као што је случај с 'Путевима'", рекао је Трнинић.

Стручњаци кажу да им није јасно како би 100 одсто власништва обезбиједило боље пословање "Жељезница Републике Српске" јер и са тренутних 80 одсто Влада може да ради како жели. "Није ми јасно шта ће добити с тим када откупе акције. Ту може да профитира само онај ко је мали акционир и да напуни џепове, а радник неће имати никакве користи од тога", каже Зоран Павловић, економски аналитичар.

(Независне новине)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

дд

22.06.2016 08:32

Док влада откупљује то је још гори случај. Није просло са рудником, ал транспорт жељезне руде је у питању. Пуна пиксла, те приказани минуси, па суфинансирање. Мазаце се и по глави...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

22.06.2016 10:50

Зоране, економски стручњаку, тих 20% малих акционара је средило да се наплате док могу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вд

22.06.2016 13:11

Смјенити неспособног директора који је довео предузеће у овакву позицију.

ОДГОВОРИТЕ