Smanjiti naknade i povećati broj notara

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je za poslovni portalCAPITAL.ba da je Srpskoj potrebno više notara i najavio mogućnost smanjenja notarskih naknada.

Republika Srpska 20.06.2016 | 15:04
Smanjiti naknade i povećati broj notara
Kasipović je rekao da je Ministarstvo na čijem je čelu pripremilo radnu verziju novog zakona o notarima, koji bi na jesen trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri i koji bi trebalo da odgovori na pitanje budućnosti notarske službe.

Predmet razmatranja u narednom periodu, između ostalog, biće i notarske naknade.

„Naknade se moraju prilagođavati realnim mogućnostima stanovništva. To znači da ćemo dobro analizirati naknade po pojedinim vrstama notarskih usluga. Ukoliko bude postojala mogućnost da ne ugrozimo funkcionisanje notara, moguće je da one budu i smanjene“, rekao je Kasipović.

Govoreći o nedostatku notara u Republici Srpskoj i informacijama da pojedini notari lobiraju da se taj broj ne povećava jer im tako više odgovara, Kasipović je rekao da Srpskoj nedostaje određen broj notara, ali da će i o tome biti riječi nakon ljetne skupštinske pauze.

„Potrebno nam je još notara, ali sve to mora sačekati jesen i sami sebi moramo odgovoriti na dilemu u kojem pravcu ćemo kreirati novi zakon o notarima u pogledu važnih pitanja, kao što su pitanje njihove mjesne nadležnosti, ukupnih zaduženja i mogućnosti šta sve mogu i treba da rade notari, kao i u pogledu godina starosti do kojih mogu da rade“, naglasio je Kasipović.

Mišljenje Notarske komore Republike Srpske je izostalo jer se predsjednik Komore Marinko Plavšić, koji je jedini ovlašten da daje izjave, nije javljao na telefon.

(Capital)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

MINISTAR

20.06.2016 13:06

JAD I ČEMER OD MINISTRA. AKO BANJALUKA NEMA BOLJEG I NE TREBA NI OVAJ OVAKAV.

ODGOVORITE
Name

SelmanKRIMI

20.06.2016 14:15

Ukida li se i moja provizija? Znate li koliko su notari plaćali postavljanje?

Name

DE GOTHIA

20.06.2016 13:23

E MOJ LAKOVJERNI MINISTRE, NE BRANIM NOTARE - ALI BRANIM POSTENI PRIVATNI SEKTOR. ZATO PORUČUJEM TKZV. MINISTRU PRAVDE, OBRAZOVANJA INFORMISANJA I SPORTA, KOJI JE MINISTAR ZA SVE I SVAŠTA : 1.PLATU MINISTRE PRVO SMANJI SEBI I SVOJIM ČINOVNICIMA, JER NE ZNATE RADITI, NEMATE STRANIH INVESTICIJA, NE PRIVLAČITE STRANI KAPITAL, KAMATE PRIVREDI ZA KREDITE SU DRAKONSKE DO 10%, KAMATE GRAĐANIMA SU JOS GORE, DAKLE NEUSPJESNI STE MINISTRE I PODPREDSJEDNIČE VLADE, KAO I VLADA ŽELJKE CVIJANOVIĆ. 2. SMANJITE POREZE I DOPRINOSE KOJE MEGALOMANSKI UZIMATE DA BI SE KRALO NA JAVNIM TENDERIMA, ZA KOJE SVI SVE ZNAMO. I SADA GLE ČUDA TRAŽITE DA NEKO SAMNJI SVOJU CIJENU USLUGE - TO STE URADILI LJEKARIMA I ZDRAVSTVENIM RADNICIMA, TO STE URADILI PROSVJETNIM RADNICIMA I SADA STE KRENULI I U PRIVATNI SEKTOR DA SMANJUJETE CJENE USLUGA ... 3. OTIĐI TI MINSTRE KOD ONOG USORCA PA RECI DA ĆEŠ MU SMANJITI CIJENU MLIJEKA - PROVOZAĆE TE ODMAH U GEPEKU, KAO ON TO KAŽE... A ZAR SE NOTARA NE BOJIŠ ILI ADVOKATA ...

ODGOVORITE
Name

Hm

20.06.2016 13:27

Zbilja su prevelike. I advokatske naknade su prevelike, i sudijske plate pogotovo pošto sude naopako. A o političarima da ne govorim.

ODGOVORITE
Name

Mikailo

20.06.2016 14:27

Primijetite li da je kod nasih ministara sve u futuru: treba ovo, treba ono, doci ce investitori, sagradicemo aerodrom... U proslom vremenu se niko ne izrazava. Aj bre pa ko vam jos vjeruje. Ovaj moze zahvaliti samo Miloradu Dodiku sto je postao ministar, u normalnoj drzavi bi pisao gradsku kolumnu. Fuj!

ODGOVORITE
Name

Gradjanin

20.06.2016 14:45

Uf. E nebi on pisao samo kolumne jer je covjek diplomirani pravnik sa nazovi to sklonoscu ka pisanju. Ti se malo informisi ko je sta diplomirao pa onda osnovano krtikuj. Diplomirani pravnik. Ne diplomirani novinar.I sta fsli ljudima koji posu kolumne? Ne vrijedjaj ljude koji ih pisu...Kasipovic je sasvim ok osoba. Veliki je humanitarac to je dokazao vise puta ali i to da je skroman covjek.

Name

DE GOTHIA

20.06.2016 15:36

SLAŽEM SE DA JE SKROMAN - BIO JE DVA PUTA MINISTAR U RESORIMA KOJI SE RAZLIKUJU KAO NEBO I ZEMLJA... SLAŽEM SE DA JE REDOVNO ZAVRŠIO PRAVNI FAKULTET, ŠTO JE RIJETKOST ZA DODIKOVE MINISTRE, ALI ON NIKADA NIJE PROFESIONALNO RADIO NI U PROSVJETI, ILI DRŽAVNOJ UPRAVI, MOŽDA NEMA NI DRŽAVNI ISPIT, NIJE SE NI PROFESIONALNO BAVIO PRAVNIČKIM POSLOM. KOLIKO ZNAM UGLAVNOM JE NEŠTO RADIO U JEDNOM MALOM STAMPANOM MEDIJU BIVŠE DRŽAVE SA SJEDIŠTEM U BANJA LUCI...DA LI JE ON POSTEN ILI NIJE - TO NE ZNAM, ALI ZNAM DA GA SNSD KORISTI KADA SE TREBA VADITI "VRUĆE KESTENJE IZ VATRE" - IMA I ONA AFERA KAO ONA OKO POLJOPRIVREDNE ŠKOLE... ALI ŠTA ĆE JADNI ČOVJEK, ON JE U DODIKOVOM SNSD-u - A SVAKI DODIKOV MINISTAR JE MOĆAN, ALI I SMJENJIV I SPREMAN ZA KRIVIČNO PROCESUIRANJE UPRAVO ONOLIKO KOLIKO TO DODIK ŽELI... ZA MENE PRAVI I NEZAVISNI INTELEKTUALCI NEMAJU ŠTA DA TRAŽE NA FUNKCIJAMA U DODIKOVOJ STRANCI... PA MAKAR BILI I GLADNI, ALI TO JE CIJENA PRAVOG POŠTENJA I UGLEDA A I PRINCIPJELNOSTI.

Name

Posten

20.06.2016 16:33

U Cikagu notar naplacuje Jedan dolar za ovjeru.

ODGOVORITE