Смањити накнаде и повећати број нотара

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је за пословни порталЦАПИТАЛ.ба да је Српској потребно више нотара и најавио могућност смањења нотарских накнада.

Република Српска 20.06.2016 | 15:04
Смањити накнаде и повећати број нотара
Касиповић је рекао да је Министарство на чијем је челу припремило радну верзију новог закона о нотарима, који би на јесен требало да се нађе у скупштинској процедури и који би требало да одговори на питање будућности нотарске службе.

Предмет разматрања у наредном периоду, између осталог, биће и нотарске накнаде.

„Накнаде се морају прилагођавати реалним могућностима становништва. То значи да ћемо добро анализирати накнаде по појединим врстама нотарских услуга. Уколико буде постојала могућност да не угрозимо функционисање нотара, могуће је да оне буду и смањене“, рекао је Касиповић.

Говорећи о недостатку нотара у Републици Српској и информацијама да поједини нотари лобирају да се тај број не повећава јер им тако више одговара, Касиповић је рекао да Српској недостаје одређен број нотара, али да ће и о томе бити ријечи након љетне скупштинске паузе.

„Потребно нам је још нотара, али све то мора сачекати јесен и сами себи морамо одговорити на дилему у којем правцу ћемо креирати нови закон о нотарима у погледу важних питања, као што су питање њихове мјесне надлежности, укупних задужења и могућности шта све могу и треба да раде нотари, као и у погледу година старости до којих могу да раде“, нагласио је Касиповић.

Мишљење Нотарске коморе Републике Српске је изостало јер се предсједник Коморе Маринко Плавшић, који је једини овлаштен да даје изјаве, није јављао на телефон.

(Цапитал)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

МИНИСТАР

20.06.2016 13:06

ЈАД И ЧЕМЕР ОД МИНИСТРА. АКО БАЊАЛУКА НЕМА БОЉЕГ И НЕ ТРЕБА НИ ОВАЈ ОВАКАВ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СелманКРИМИ

20.06.2016 14:15

Укида ли се и моја провизија? Знате ли колико су нотари плаћали постављање?

Name

ДЕ ГОТХИА

20.06.2016 13:23

Е МОЈ ЛАКОВЈЕРНИ МИНИСТРЕ, НЕ БРАНИМ НОТАРЕ - АЛИ БРАНИМ ПОСТЕНИ ПРИВАТНИ СЕКТОР. ЗАТО ПОРУЧУЈЕМ ТКЗВ. МИНИСТРУ ПРАВДЕ, ОБРАЗОВАЊА ИНФОРМИСАЊА И СПОРТА, КОЈИ ЈЕ МИНИСТАР ЗА СВЕ И СВАШТА : 1.ПЛАТУ МИНИСТРЕ ПРВО СМАЊИ СЕБИ И СВОЈИМ ЧИНОВНИЦИМА, ЈЕР НЕ ЗНАТЕ РАДИТИ, НЕМАТЕ СТРАНИХ ИНВЕСТИЦИЈА, НЕ ПРИВЛАЧИТЕ СТРАНИ КАПИТАЛ, КАМАТЕ ПРИВРЕДИ ЗА КРЕДИТЕ СУ ДРАКОНСКЕ ДО 10%, КАМАТЕ ГРАЂАНИМА СУ ЈОС ГОРЕ, ДАКЛЕ НЕУСПЈЕСНИ СТЕ МИНИСТРЕ И ПОДПРЕДСЈЕДНИЧЕ ВЛАДЕ, КАО И ВЛАДА ЖЕЉКЕ ЦВИЈАНОВИЋ. 2. СМАЊИТЕ ПОРЕЗЕ И ДОПРИНОСЕ КОЈЕ МЕГАЛОМАНСКИ УЗИМАТЕ ДА БИ СЕ КРАЛО НА ЈАВНИМ ТЕНДЕРИМА, ЗА КОЈЕ СВИ СВЕ ЗНАМО. И САДА ГЛЕ ЧУДА ТРАЖИТЕ ДА НЕКО САМЊИ СВОЈУ ЦИЈЕНУ УСЛУГЕ - ТО СТЕ УРАДИЛИ ЉЕКАРИМА И ЗДРАВСТВЕНИМ РАДНИЦИМА, ТО СТЕ УРАДИЛИ ПРОСВЈЕТНИМ РАДНИЦИМА И САДА СТЕ КРЕНУЛИ И У ПРИВАТНИ СЕКТОР ДА СМАЊУЈЕТЕ ЦЈЕНЕ УСЛУГА ... 3. ОТИЂИ ТИ МИНСТРЕ КОД ОНОГ УСОРЦА ПА РЕЦИ ДА ЋЕШ МУ СМАЊИТИ ЦИЈЕНУ МЛИЈЕКА - ПРОВОЗАЋЕ ТЕ ОДМАХ У ГЕПЕКУ, КАО ОН ТО КАЖЕ... А ЗАР СЕ НОТАРА НЕ БОЈИШ ИЛИ АДВОКАТА ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

20.06.2016 13:27

Збиља су превелике. И адвокатске накнаде су превелике, и судијске плате поготово пошто суде наопако. А о политичарима да не говорим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

20.06.2016 14:27

Примијетите ли да је код насих министара све у футуру: треба ово, треба оно, доци це инвеститори, саградицемо аеродром... У прослом времену се нико не изразава. Ај бре па ко вам јос вјерује. Овај мозе захвалити само Милораду Додику сто је постао министар, у нормалној дрзави би писао градску колумну. Фуј!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

20.06.2016 14:45

Уф. Е неби он писао само колумне јер је цовјек дипломирани правник са назови то склоносцу ка писању. Ти се мало информиси ко је ста дипломирао па онда основано кртикуј. Дипломирани правник. Не дипломирани новинар.И ста фсли људима који посу колумне? Не вриједјај људе који их пису...Касиповиц је сасвим ок особа. Велики је хуманитарац то је доказао висе пута али и то да је скроман цовјек.

Name

ДЕ ГОТХИА

20.06.2016 15:36

СЛАЖЕМ СЕ ДА ЈЕ СКРОМАН - БИО ЈЕ ДВА ПУТА МИНИСТАР У РЕСОРИМА КОЈИ СЕ РАЗЛИКУЈУ КАО НЕБО И ЗЕМЉА... СЛАЖЕМ СЕ ДА ЈЕ РЕДОВНО ЗАВРШИО ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ, ШТО ЈЕ РИЈЕТКОСТ ЗА ДОДИКОВЕ МИНИСТРЕ, АЛИ ОН НИКАДА НИЈЕ ПРОФЕСИОНАЛНО РАДИО НИ У ПРОСВЈЕТИ, ИЛИ ДРЖАВНОЈ УПРАВИ, МОЖДА НЕМА НИ ДРЖАВНИ ИСПИТ, НИЈЕ СЕ НИ ПРОФЕСИОНАЛНО БАВИО ПРАВНИЧКИМ ПОСЛОМ. КОЛИКО ЗНАМ УГЛАВНОМ ЈЕ НЕШТО РАДИО У ЈЕДНОМ МАЛОМ СТАМПАНОМ МЕДИЈУ БИВШЕ ДРЖАВЕ СА СЈЕДИШТЕМ У БАЊА ЛУЦИ...ДА ЛИ ЈЕ ОН ПОСТЕН ИЛИ НИЈЕ - ТО НЕ ЗНАМ, АЛИ ЗНАМ ДА ГА СНСД КОРИСТИ КАДА СЕ ТРЕБА ВАДИТИ "ВРУЋЕ КЕСТЕЊЕ ИЗ ВАТРЕ" - ИМА И ОНА АФЕРА КАО ОНА ОКО ПОЉОПРИВРЕДНЕ ШКОЛЕ... АЛИ ШТА ЋЕ ЈАДНИ ЧОВЈЕК, ОН ЈЕ У ДОДИКОВОМ СНСД-у - А СВАКИ ДОДИКОВ МИНИСТАР ЈЕ МОЋАН, АЛИ И СМЈЕЊИВ И СПРЕМАН ЗА КРИВИЧНО ПРОЦЕСУИРАЊЕ УПРАВО ОНОЛИКО КОЛИКО ТО ДОДИК ЖЕЛИ... ЗА МЕНЕ ПРАВИ И НЕЗАВИСНИ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ НЕМАЈУ ШТА ДА ТРАЖЕ НА ФУНКЦИЈАМА У ДОДИКОВОЈ СТРАНЦИ... ПА МАКАР БИЛИ И ГЛАДНИ, АЛИ ТО ЈЕ ЦИЈЕНА ПРАВОГ ПОШТЕЊА И УГЛЕДА А И ПРИНЦИПЈЕЛНОСТИ.

Name

Постен

20.06.2016 16:33

У Цикагу нотар наплацује Један долар за овјеру.

ОДГОВОРИТЕ