Analiza - Partizan: Odlazi čitav tim! Pa čak i oni sa klupe!

Zimska rekonstrukcija je, po brojnosti, neuporediva sa onim što se tokom leta sprema u Humskoj 1!

Fudbal 16.06.2016 | 23:30
Analiza - Partizan: Odlazi čitav tim! Pa čak i oni sa klupe!
Kao na železničkoj stanici. Dok se jedni dočekuju raširenih ruku, drugima se ispod oka šalje poruka:

„Spakuj se i idi“.

Kako u životu, tako i u sportu, a pogotovo u Partizanu, gde je ovog leta toliko prometno da će, izgleda, biti zabeležen po dvocifren broj dolaznih i odlaznih vozova po letnjem redu vožnje. Uz neizostavno pitanje:

„Kuda sve to vodi?“

Crno-beli su pre zvaničnog početka prelaznog roka (1. jul) angažovali čak osmoricu novajlija. Kao najzvučniji i onaj od koga se najviše očekuje, iz inostranstva se vratioMiroslav Radović (slobodan igrač), istovremeno sa njim stigao je i Marko Janković(Olimpijakos, pozajmica), pre njih Saša Marjanović, Petar Đuričković (obojica Radnički iz Niša), Milan Radin (Voždovac) i Nemanja Miletić (Javor), dok su sa pozajmica vraćeniUroš Damjanović (Sinđelić) i Jovan Nišić (Teleoptik). A tek bi trebalo da stignu štoper i špic (možda Nikola Đurđić), što znači da će samo do polaska na pripreme trener Ivan Tomić imati pred sobom deset novih lica u odnosu na kadar zatečen i(li) promenjen zimus, kad je i sam napravio prvi rez.

Ovaj drugi, po svemu sudeći, biće još dublji. Svedoče o tome brojke. U januaru je Topčidersko brdo napustilo devet (Stefan Babović, Petar Grbić, Abubakar Oumaru,Fabrisio Dornelas, Nikola Trujić, Stefan Aškovski, Filip Knežević, Nenad Marinković,Nikola Leković), a do 31. avgusta, kad se zvanično završava letnji prelazni rok, broj onih koji će otići biće veći.

Naime, klub je već napustio golman Živko Živković (Škoda, Ksanti), 30. juna ugovor ističe Andriji Živkoviću, više se ne računa na štopere Marka Jovanovića, Lazara Ćirkovića, povratnika sa pozajmice iz Izraela levog beka Nemanju Petrovića, napadača Ismaila Beka Fofanu. To su već šestorica. Njima će se, na izlaznim vratima, pridružiti igrači koji imaju dozvolu kluba da promene sredinu, ali i oni kojima je angažovanjem novajlija signalizirano da u novoj podeli dresova za njih neće biti mesta. Ili će biti manje nego proletos.

Kako su od dosadašnjih osmorica novajlija čak sedmorica igrači sredine terena (izuzimajući defanzivca Miletića) jasno je da se u veznom redu stvorila gužva koja, pre ili kasnije, mora da se raščisti, bez obzira na želju trenera Tomića da, zbog velikih rotacija, ima na raspolaganju što više opcija. Činjenica da je u saradnju sa sportskim direktoromIvicom Ilijevim doveo igrače koje je sam želeo sugeriše da neke druge ne vidi kao nosioce igre. Pojedine čak ni kao rezerviste.

Zato je popunjavanjem ofanzivnog dela tima poslao više nego razumljivu poruku da se kod njega fudbala baš i neće naigrati Marko Jevtović (proletos na terenu samo kad jeEverton bio povređen ili suspendovan), Saša Lukić (starter samo pet puta u 2016), Ivan Petrović (izgubio poverenje trenera posle premijernog meča sa OFK Beogradom), čak niVeljko Birmančević, iako je klub sa njim imao velike planove i odmah posle zimskih priprema potpisao profesionalni ugovor.

Svi oni imaju dozvolu da potraže novu sredinu. Tačnije, Tomić i Iliev im neće stajati na putu, ako to sami igrači budu želeli.

Drugu kategoriju fudbalera koji će napustiti Humsku čine Darko Brašanac, Valeri Božinovi Ivan Bandalovski, od čijeg staža i učinka na terenu minule sezone klub planira i izvesnu zaradu. Teško je proceniti koliku, međutim, činjenicu da je prvi bio najstandardniji (40 utakmica prošle sezone) i da ima status zamenika kapitena pokušaće da naplati sa 2.000.000 evra koliko traži na ime obeštećenja, da je bugarski napadač dao 18 golova Partizan vrednuje sa oko 1.000.000 evra zahteva za transfer, dok se sve glasnije čuje kako želi da zaradi i eventualnim odlaskom njegovog zemljaka na desnoj strani odbrane, iza koga je relativno dobra sezona, međutim, pitanje je da li ga Tomić ima u planu u najavljenoj promeni formacije na 3-5-2.

Tokom leta Partizan će izvesno ostati i bez levog beka Aleksandra Subića, koji je kod aktuelnog trenera odigrao samo jedan meč, dok ne bi bilo iznenađenje ako novu sredinu potraže Miroslav Vulićević (zimus bio pred transferom u turski Sivas, kasnije odigrao samo pet utakmica) ili Alen Stevanović (navodno, Tomić želi da pruži šansu Marku Goluboviću i njegovom imenjaku Jankoviću).

Kako je u neku ruku dilema u kakvom su fizičkom stanju posle višemesečnog oporavkaGregor Balažic i Miloš Ostojić čak ima i ideja da jedan od njih napusti klub. Tim pre što je stigao Miletić, juri se još jedan, verovatno i dva štopera.

Dakle, sveukupno 18 mogućih odlazaka. Samim tim i veliki broj novajlija, koji će popuniti prostor kako ko bude napušta Partizan. A šta ako to budu Nemanja Mihajlovići(li) Dušan Vlahović?

Baš kao na železničkoj stanici.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar