Austrija će podržati Balkan na putu ka EU

Pobednik na austrijskim predsedničkim izborima Aleksandar van der Belen poručio je u izjavi Tanjugu da će kao šef države raditi na podršci regionu Zapadnog Balkana na putu ka EU.

Region 23.05.2016 | 19:28
Austrija će podržati Balkan na putu ka EU

Van der Belen je izjavu Tanjugu dao neposredno uoči izbora u nedelju na kojima je dobio većinsku podršku građana.

Nekadašnji dugogodišnji šef stranke Zelenih, podsetio je tom prilikom da nijedna druga zemlja nema tako prisne ekonomske i istorijske veze sa Zapadnim Balkanom kao Austrija.

„Srednjeročno gledano, perspektiva pristupa za zemlje ovog regiona je bespogovorna za sve posmatrače. Razgovori se već duže vreme vode. O putu u EU postoje različita mišljenja i mnoga pitanja su još otvorena", istakao je on i naglasio da Austrija treba da podrži i dobro pripremi zemlje koje pristupaju Uniji.

"Kao predsednik ću razgovarati sa kancelarom i ministrom spoljnih poslova o mogućnostima Austrije da pomogne region na putu ka Evropskoj uniji", istakao je Der Belen, uoči izbora.

Što se srpske zajednice u Austriji tiče Van der Belen je ocenio da ona nije dovoljno zastupljena u političkim strankama.

„Mislim da bi nam po tom pitanju više raznolikosti dobrodošlo i pozivam sve Austrijanke i Austrijance, kao i one iz srpske zajednice, da jedan deo puta zajedno pređemo. Budućnost zemlje leži u saradnji", istakao je on.

Upitan kako Austrija treba da postupa po pitanju izbegličke krize, Van der Belen ističe da su mu važni uređeni odnosi, te da se moraju razlikovati izbeglice koje traže zaštitu i one koji spadaju u ekonomsku migraciju.

"Austrija ima trenutno 500.000 nezaposlenih. Ljudi koji beže iz ekonomskih razloga prema mom mišljenju trenutno nemaju šansi za prihvatanjem kod nas", kaže on.

Drugačije je, međutim, kada je reč o ljudima koji beže od rata i progona i po tom pitanju važe ustav i ljudska prava, istakao je Van der Belen i dodao da se registracija izbeglica podrazumeva.

Kada je reč o EU, Van der Belen podvlači da je "Evropa saradnje" za Austriju značajna iz ekonomskih, mirovnih i političkih razloga.

„Budućnost svakog drugog radnog mesta u Austriji zavisi direktno ili indirektno od međunarodnih investicija i uspeha izvoza. Čak 80 procenata izvoza se odnosi na evropski prostor," rekao je on ocenivši da bi se odvajanjem od Evrope rizikovao masivni rast nezaposlenosti.

Na pitanje šta će kao predsednik da radi drugačije od odlazećeg šefa države Hajnca Fišera, Van der Belen je rekao da je aktuelni predsednik besprekorno obavljao svoju dužnost i sa svojih brojnih putovanja u inostranstvo je doneo investicije za austrijsku privredu u visini od 2,5 milijardi evra.

"To je 40.000 radnih mesta. Ja želim da nastavim taj kurs. Želim da otvorim privredi čitav svet. Naravno, mi smo dva različita karaktera i imaću svoj sopstveni stil", najavljuje on.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Draško

23.05.2016 18:19

Uh šefov favorit nje pobjedio ...štaćemo sad ,a on nas je podržao u Banja luci...osta nam jedino Kipar.....

ODGOVORITE
Name

рибар

24.05.2016 15:11

Честитке Ван Белену, из партије Зелени Аустрије. Живот какав живе у Аустрији, увелико су побољшали зелени уласком у парламенте од локала, регија, до државног нивоа. По заслугама зеених је човјек предсједник. Српска има сличне природне ресурсе као Аустрија, а живимо као Албанија. Добро о томе размисите јесенас, бар ви који разумијете да нам је једина шанса очување и контролисано коришћење преосталих природних ресурса, односно да нам је једина шанса да постигнемо нешто подрђшка зеленим Српске и њиховом авангардном програму ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА.