Аустрија ће подржати Балкан на путу ка ЕУ

Победник на аустријским председничким изборима Александар ван дер Белен поручио је у изјави Тањугу да ће као шеф државе радити на подршци региону Западног Балкана на путу ка ЕУ.

Регион 23.05.2016 | 19:28
Аустрија ће подржати Балкан на путу ка ЕУ

Ван дер Белен је изјаву Тањугу дао непосредно уочи избора у недељу на којима је добио већинску подршку грађана.

Некадашњи дугогодишњи шеф странке Зелених, подсетио је том приликом да ниједна друга земља нема тако присне економске и историјске везе са Западним Балканом као Аустрија.

„Средњерочно гледано, перспектива приступа за земље овог региона је беспоговорна за све посматраче. Разговори се већ дуже време воде. О путу у ЕУ постоје различита мишљења и многа питања су још отворена", истакао је он и нагласио да Аустрија треба да подржи и добро припреми земље које приступају Унији.

"Као председник ћу разговарати са канцеларом и министром спољних послова о могућностима Аустрије да помогне регион на путу ка Европској унији", истакао је Дер Белен, уочи избора.

Што се српске заједнице у Аустрији тиче Ван дер Белен је оценио да она није довољно заступљена у политичким странкама.

„Мислим да би нам по том питању више разноликости добродошло и позивам све Аустријанке и Аустријанце, као и оне из српске заједнице, да један део пута заједно пређемо. Будућност земље лежи у сарадњи", истакао је он.

Упитан како Аустрија треба да поступа по питању избегличке кризе, Ван дер Белен истиче да су му важни уређени односи, те да се морају разликовати избеглице које траже заштиту и оне који спадају у економску миграцију.

"Аустрија има тренутно 500.000 незапослених. Људи који беже из економских разлога према мом мишљењу тренутно немају шанси за прихватањем код нас", каже он.

Другачије је, међутим, када је реч о људима који беже од рата и прогона и по том питању важе устав и људска права, истакао је Ван дер Белен и додао да се регистрација избеглица подразумева.

Када је реч о ЕУ, Ван дер Белен подвлачи да је "Европа сарадње" за Аустрију значајна из економских, мировних и политичких разлога.

„Будућност сваког другог радног места у Аустрији зависи директно или индиректно од међународних инвестиција и успеха извоза. Чак 80 процената извоза се односи на европски простор," рекао је он оценивши да би се одвајањем од Европе ризиковао масивни раст незапослености.

На питање шта ће као председник да ради другачије од одлазећег шефа државе Хајнца Фишера, Ван дер Белен је рекао да је актуелни председник беспрекорно обављао своју дужност и са својих бројних путовања у иностранство је донео инвестиције за аустријску привреду у висини од 2,5 милијарди евра.

"То је 40.000 радних места. Ја желим да наставим тај курс. Желим да отворим привреди читав свет. Наравно, ми смо два различита карактера и имаћу свој сопствени стил", најављује он.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Драшко

23.05.2016 18:19

Ух шефов фаворит ње побједио ...штаћемо сад ,а он нас је подржао у Бања луци...оста нам једино Кипар.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

рибар

24.05.2016 15:11

Честитке Ван Белену, из партије Зелени Аустрије. Живот какав живе у Аустрији, увелико су побољшали зелени уласком у парламенте од локала, регија, до државног нивоа. По заслугама зеених је човјек предсједник. Српска има сличне природне ресурсе као Аустрија, а живимо као Албанија. Добро о томе размисите јесенас, бар ви који разумијете да нам је једина шанса очување и контролисано коришћење преосталих природних ресурса, односно да нам је једина шанса да постигнемо нешто подрђшка зеленим Српске и њиховом авангардном програму ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА.