Ruski privrednici u "Uspješnoj Srpskoj"

Članovi pokreta "Uspješna Srpska" su protekla dva dana bili domaćini četvoročlanoj privrednoj delegaciji iz Rusije.

Republika Srpska 12.04.2016 | 14:35
Ruski privrednici u "Uspješnoj Srpskoj"

Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Semberije u Rusiju, rusko – semberska saradnja u oblasti proizvodnje zdrave hrane, mogućnosti pokretanja proizvodne linije iz oblasti hemijske industrije, kao i otvaranje novih radnih mjesta na području grada Bijeljina - samo su neke od tema o kojima su predstavnici pokreta “Uspješna Srpska” razgovarali sa članovima delegacije ruskih privrednika koji već dva dana posjećuju poljoprivredna dobra Semberije i gradske javne ustanove.

Uvjerivši se u bogatsvo plodova semberskih njiva, potencijal za proizvodnju zdrave hrane, mogućnosti za razvoj hemijske industrije i uslove za sigurna ulaganja, članovi ruske delegacije - privrednici i potencijalni investitori, izrazili su veliko zadovoljstvo saradnjom sa pokretom “Uspješna Srpska”.

Ozbiljnost namjere da učvrste srpsko-ruske veze i preduzmu konkretne korake koji će poboljšati život u Semberiji, pokazuju i zainteresovanošću predstavnika “Bahšima” – kompanije koja učestvuje u svjetskoj proizvodnji sode sa 20 odsto, za ulaganja u privredu Semberije.

Andrej Mihailovič, generalni direktor Međunarodnog fonda, koji se bavi kulturnim, privrednim, ekološkim i političkim povezivanjem Rusije sa drugim narodima, rekao je da su u posjeti Bijeljini zahvaljujući Zlatku Maksimoviću i da žele da unapređuju veze u svim oblastima.

“Kako se političke i administrativne mogućnosti gospodina Zlatka Maksimovića budu učvršćivale i širile, tako ćemo i mi širiti i učvršćivati uzajamne veze i saradnju iz oblasti privrede, kulture i svih ostalih oblasti”, naglasio je Mihailovič.

Poljoprivreda je prva asocijacija na Semberiju, a neiskorišćen potencijal u toj oblasti jedan je od najjačih utisaka gostiju iz Rusije. Na pitanje, koje poljoprivredne proizvode bi Semberija mogla da izvozi u Rusiju, odgovor Denisa Trafimova iz “Agroholdinga Rusije” bio je – sve.

“Kupus, paradajz, paprika, voće i povrće… vidio sam sve što se proizvodi ovdje kod vas u Semberiji, kako na otvorenim poljima tako i u plastenicima i veoma sam zadovoljan načinom uzgajanja. Napravićemo konkretan plan za sljedeću godinu i ovo je početak jedne velike saradnje”, istakao je Trafimov.

Utisak o neiskorišćenim potencijalima odnosio se i na Banju Dvorovi. Zlatko Maksimović je ispred pokreta “Uspješna Srpska” najavio rješavanje pitanja toplifikacije grada Bijeljine.

“Ovo je prva u nizu posjeta koje će se dešavati u narednom periodu na teritoriji grada Bijeljine, ispred pokreta Uspješna Srpska. Dolaziće privrednici iz drugih zemalja, a jedna od strateških stvari, osim poljoprivrede, biće i Banja Dvorovi. Neću dopustiti da Banja Dvorovi propada, o njoj se dugo priča, međutim, grad u Banju Dvorovi posljednjih godina ništa ne ulaže i to se mora mijenjati. Krajem mjeseca, kad zauzmem poziciju za koju sam se kandidovao, obećavam da će Banja Dvorovi biti mjesto kojim će se ponositi Dvorovi, Bijeljina, Republika Srpska i čitav region”, rekao je Maksimović.

Otvaranje Ruskog doma u Bijeljini trebalo bi da bude jedan od prvih rezultata saradnje koju je pokret Uspješna Srpska ostvario sa uspješnim ruskim privrednicima.

(BN TV)