Руски привредници у "Успјешној Српској"

Чланови покрета "Успјешна Српска" су протекла два дана били домаћини четворочланој привредној делегацији из Русије.

Република Српска 12.04.2016 | 14:35
Руски привредници у "Успјешној Српској"

Извоз пољопривредних производа из Семберије у Русију, руско – семберска сарадња у области производње здраве хране, могућности покретања производне линије из области хемијске индустрије, као и отварање нових радних мјеста на подручју града Бијељина - само су неке од тема о којима су представници покрета “Успјешна Српска” разговарали са члановима делегације руских привредника који већ два дана посјећују пољопривредна добра Семберије и градске јавне установе.

Увјеривши се у богатсво плодова семберских њива, потенцијал за производњу здраве хране, могућности за развој хемијске индустрије и услове за сигурна улагања, чланови руске делегације - привредници и потенцијални инвеститори, изразили су велико задовољство сарадњом са покретом “Успјешна Српска”.

Озбиљност намјере да учврсте српско-руске везе и предузму конкретне кораке који ће побољшати живот у Семберији, показују и заинтересованошћу представника “Бахшима” – компаније која учествује у свјетској производњи соде са 20 одсто, за улагања у привреду Семберије.

Андреј Михаилович, генерални директор Међународног фонда, који се бави културним, привредним, еколошким и политичким повезивањем Русије са другим народима, рекао је да су у посјети Бијељини захваљујући Златку Максимовићу и да желе да унапређују везе у свим областима.

“Како се политичке и административне могућности господина Златка Максимовића буду учвршћивале и шириле, тако ћемо и ми ширити и учвршћивати узајамне везе и сарадњу из области привреде, културе и свих осталих области”, нагласио је Михаилович.

Пољопривреда је прва асоцијација на Семберију, а неискоришћен потенцијал у тој области један је од најјачих утисака гостију из Русије. На питање, које пољопривредне производе би Семберија могла да извози у Русију, одговор Дениса Трафимова из “Агрохолдинга Русије” био је – све.

“Купус, парадајз, паприка, воће и поврће… видио сам све што се производи овдје код вас у Семберији, како на отвореним пољима тако и у пластеницима и веома сам задовољан начином узгајања. Направићемо конкретан план за сљедећу годину и ово је почетак једне велике сарадње”, истакао је Трафимов.

Утисак о неискоришћеним потенцијалима односио се и на Бању Дворови. Златко Максимовић је испред покрета “Успјешна Српска” најавио рјешавање питања топлификације града Бијељине.

“Ово је прва у низу посјета које ће се дешавати у наредном периоду на територији града Бијељине, испред покрета Успјешна Српска. Долазиће привредници из других земаља, а једна од стратешких ствари, осим пољопривреде, биће и Бања Дворови. Нећу допустити да Бања Дворови пропада, о њој се дуго прича, међутим, град у Бању Дворови посљедњих година ништа не улаже и то се мора мијењати. Крајем мјесеца, кад заузмем позицију за коју сам се кандидовао, обећавам да ће Бања Дворови бити мјесто којим ће се поносити Дворови, Бијељина, Република Српска и читав регион”, рекао је Максимовић.

Отварање Руског дома у Бијељини требало би да буде један од првих резултата сарадње коју је покрет Успјешна Српска остварио са успјешним руским привредницима.

(БН ТВ)